Argumentul lui Piperea: „Banii de pensii nu sunt bani aruncați pe fereastră”

Atat BNR, cat si Consiliul fiscal sustin, in mod oficial, ca majorarea pensiilor cu 40% ar fi un risc sitemic.
Daca as fi populist, as spune asa – mentinerea pensiilor speciale/ocupationale la niveluri incredibil de ridicate si cumulul pensiilor cu salariul de la stat (inclusiv – sau mai ales – in cazul sefiimii BNR si a Consiliului fiscal) sunt adevaratele riscuri sistemice. Da’ nu sunt populist, deci nu zic.
Ce zic este ca, daca veniturile statului s-ar colecta integral si la timp* si daca banii adunati cu țărâita la buget ar fi chletuiti pe ceea ce realmente merita din punct de vedere social, economic si strategic**, ar fi bani suficienti pentru pensii, alocatii, majorari salariale pentru profesori, investitii in infrastructura educationala si sanitara etc.
Mai zic ca banii de pensii nu sunt bani aruncati pe fereastra, asa cum sunt fondurile de rezerva alocate cumpărării de primari si ajutoarele de stat pentru multinationalele care exporta profitul pentru a nu plati taxe. Banii de pensii, alocatii, salarii sunt bani care se duc in consum, care consum genereaza comert, tva si locuri de munca, venituri din profesii liberale sau activitati independente, care nu exista decât daca exista comert. Cei care au venituri nu sunt poveri pentru buget, ci surse de alimentare a bugetului. Trebuie sa fii deosebit de prost sau de rau intentionat sa nu observi asta.
Dar ce conteaza este doar linia de stat si de partid. Daca pensionarii-salariați-patroni-academicieni din BNR si din Consiliul fiscal (doua institutii conduse de doi fosti colaboratori/lucratori ai securitatii comuniste) au stabilit parcursul auster al economiei, pentru a determina, astfel, auto-invitarea FMI ca sa ne „salveze” din nou, asa cum ne-a distrus in 2009-2010, asa vor arata rapoartele ziselor institutii publice in urmatoarele 6-12 luni.

*de exemplu, 20% din veniturile din tva sunt ratate de marii finantisti din guvernul de driapta; sunt zeci de companii, publice sau private, care nu achita de ani de zile cas si cass, pentru ca fie statul le acorda scutiri si esalonari pe banda rulanta, fie sunt in insolventa de zece ani sau chiar mai mult – cei curiosi sunt invitati sa analizeze situatia de la mediafax, realitatea media, remin, fortus, compania energetica a huilei; in fine, in pandemie, ultra-competentul guvern de driapta a acceptat sa nu execute silit corporatii pline de bani si resurse si sa nu le aplice penalitati si majorari de intarziere, generand gauri in incasari de mai mult de 25% din total
**s-a cumparat cu bani publici o banca privata greceasca; s-au alocat zeci de miliarde unor proiecte ratate (IMM Invest) sau afaceri private financiare (subventii pentru companii de garantii financiare si pentru IFN-uri); s-a cheltuit ilegal un miliard de euro in achizitiile pandemice (constatare Curtea de Conturi); s-au platit cu prioritate si chiar in avans despagubiri pentru imobile nationalizate (dar nu masei mari de pagubiti, ci rudelor, pretenarilor si sponsorilor politici – nu uitati ca familia ministrului de finante a determinat desfiintarea directiei juridice a MF pentru ca juristii de acolo se opuneau platii de despagubiri solicitate de acestia in justitie); s-au dat ajutoare de stat de juma’ de miliard de euro pe an companiilor energofage etc.

https://www.economica.net/raport-bnr-cre-terea-pensiilor-cu…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Adevarul iese la suprafata ca undelemnul! Acest guvern liberal-fascist care are misiunea sa lichideze „aurul tarii” (batranii tarii)cum spun evreii a fost impus cu ajutorul tradatorilor de neam si tara din parlament (Ponta&Tariceanu) de catre FMI! De ce? Pentru a nu se mari punctul de pensie cu 40% la amarasteni! Cica nu au bani! Impozitati progresiv pensiile si veniturile mai mari de 10.000 de ron/luna cu 90% si o sa aveti bani, jigodiilor vanzatoare de tara! Succesuri Johannis!

  2. Tariceanu (mai 2020): Mărirea pensiilor cu 40% e o oportunitate, poate fi cheia relansării economiei…Aceşti bani suplimentari pe care îi vor încasa se vor întoarce rapid în economie, pentru că ei îşi vor cumpăra cele necesare traiului. Banii lor vor întreţine focul producţiei de bunuri şi vor permite zecilor de mii români care astăzi stau în şomaj tehnic să se reîntoarcă la muncă.

    Piparus Viteazul:”Banii de pensii, alocatii, salarii sunt bani care se duc in consum, care consum genereaza comert, tva si locuri de munca, venituri din profesii liberale sau activitati independente”

    Pe cat ca trasnaii astia doi sunt vorbiti???
    Doua nule cu ineptii mai mari decat ei..

  3. Unul cu pensia de 100 milioane vechi va mai primi 40 in plus.Total 140.
    Unul cu 10 va primi 4.Total 14.
    Garantat preturile vor exploda,iar amaratul cu 4 milioane primite va cheltui 5 ca sa acopere noile preturi.
    Deci,tot plebea pierde,ca de obicei…Numai ca plebea nu intelege ca este inselata si manipulata cu cresterile astea facute din pixul PSD-ului,acum,in prag de alegeri.

  4. BNR și Consiliul Fiscal ar fi de acord, mai degrabă cu micșorarea pensiilor și salariilor, nu cu majorarea lor. Ca simplu cetățean propun impozitarea salariilor, ale lui Isărescu și Dăianu cu 80%. Unii ar spune că e ilegal. Și ce dacă e ilegal?! Nemajorarea punctului de pensie, prevăzut de lege a fost legal?!

  5. D-le PIPEREA susțineti că aceste măriri, 40% la pensii,2000 de lei pt fiecare profesor,etc aduc bunăstare românilor și sănătate economiei?
    NU VA RECUNOSC! CUM PUTEȚI SUSTINE ASEMENEA NEBUNIE?
    Consecințele acestei aventuri nebune sunt ușor de văzut: inflație și creșterea abruptă a indstorarii țării.

  6. Boii astia de la guvernare cred ca pensionarii isi fac depozite de saci cu bani? Bai animalelor, toti sunt saraci, toti banii ajung in comert pentru necesitatile zilnice! Din cate se observa, boii astia de la guvernare, nu vor sa functioneze economia sub nicio forma! Vor sa distruga aceasta natiune si tara in cel mai scurt timp! Furaciunile nu le mai ajung!

  7. Ei, banii nu se duc numai la consum , o parte sunt păpați de inflație, iar alta parte se intorc la buget sub formă de taxe si impozite care cresc si ele, si unii ajung pana la urmă fonduri pt: tot felul de comisii, colegii si alte organizatii care nu produc nimic; doctorate care sunt citite doar de autori si indrumători; subventii diverse pt firme particulare (productie sau servicii) sau pentru culturi fictive, animale neingrijite care nu dau lapte, stupi fara albine si altele asemenea; coruptie: mita, parandarat, foloase necuvenite etc; la supradimensionarea aparatului bugetar cu clientela:rubedenii, incompetenti si pile; la favorizarea unor afaceri in care cererea este dictata de politicieni, nu de piata; la investitii nerentabile sau care nu fac profit; la imbogatirea unor afaceristi care profita de subventii, de contracte controversate etc. Pensionari sau alte categorii, oamenii mai platesc si pentru emisiuni la care nu privesc(de scandal sau „divertisment”, pt. astrologi si horoscoape), pentru stadioane la care nu au mers niciodata, pentru spectacole comandate de administratie pe care nu le urmaresc, pentru mediere si avocati deoarece nu exista preventie, legislatia fiind uneori arbitrara si prejudiciile greu sau imposibil de recuperat.

  8. @Jardel Durecs
    Sărăcanii dezvoltă economia reală, aia care acoperă cu adevărat necesitățile. Majorarea salariului minim și a pensiilor dezvoltă exact această economie reală.
    Mare parte din PIB-ul României reprezintă cealaltă față a economiei, financiarizată, corporatistă, care nu este filtrată de buget și care nu dezvoltă nimic local. În general, este o simplă extracție de profituri care lasă urme cel mult parțial în bunăstarea firmelor acoperite ale SRI și prin punguțele postacilor de profesie.

  9. După unii comentatori, dacă vor creste pensiile, salariile, vor bubui preturile. O intrebare: dacă vor scădea pensiile, salariile, vor scădea preturile?

  10. Banii pentru o crestere halucinanta a unor cheltuieli, pensii in cazul de fata de unde vin? Asta este intrebarea esentiala. Platesti cat poti din ceea ce ai, nu din ce nu ai. De acord sa se mareasca pensiile, de acord sa traiasca toata lumea mai bine, dar din ce bani? Cine munceste pentru acei bani? Sau pentru avocatul Piperea asta nu conteaza? E ca atunci cand vine tata cu salariul acasa si toata familia vrea sa primeasca cat mai mult. Dar de unde, ca salariul este atat cat este? Nu ma asteptam ca un avocat celebru al PSD sa fie chiar atat de tampit. Il credeam in multe feluri, dar omul asta este evident ca nu judeca nici cat o gaina. Cu asa avocati si politicieni ca la PSD a ajuns tara de rapa.

  11. Trezeste-te stiu ca nu-i poti suporta pt ca crezi ca nu va veni batranetea. Da exista un consum. Unii 65+ merg la teatru, opera, concerte simfonice, in vacante, cumpara carti pt ca le place sa citeasca. Au tabieturi burgheze pe care si le indeplinesc, iar un astfel de tanar isi cheltuieste pensia pt a-si publica scrierile, pt ca vrea sa ramana un indreptar pt generatiile viitoare de specialisti cand criza alimentara ii va trezi la realitate pe infumuratii de azi pensionarii de maine…
    https://www.capital.ro/pensionarii-romani-sunt-umiliti-in-ce-tara-europeana-pensia-medie-este-de-10-ori-mai-mare.html

  12. Un presedinte iohanis si un prim ministru ( neromani) , mercenari pusi in functii de forte externe obscure antiromanesti , nu-i intereseaza problemele romanilor sau dezvoltarea tarii , ci doar mentinerea tarii in stadiul de tara subdezvoltata, saracita , fara perspective , furnizoare de sclavi !!!
    Din pacate acestia au acaparat o parte din media si institutiile de forta si reusesc sa manipuleze si sa minta si o parte din cetatenii de rand !!!!

  13. Eu nu inteleg o chestiune elementara. De ce nu-si cresc singuri oamenii pensiile si salariile daca este asa de simplu cum procedeaza PSD, adica din pix? Ar putea sa si dubleze, nu doar 40%! Guvernul nu poate face asta, tot ce poate face guvernul este sa imparta bugetul ca sa ajunga la toata lumea. Iar bugetul vine de la cei care produc, de la sectorul privat. Cat produc, atat se imparte, E ca la aimentara de pe vremea comunistilor, cand „se dadea” branza sau salam cu soia si racneau oamenii de la coada sa se dea numai cate juma de kil ca sa ajunga la toata lumea. Cand se goleau butoaiele cu branza, degeaba mai racneu aia de la coada. Asa este si cu bugetul, guvernul nu produce bani pe care se presupune ca nu vrea sa-i imparta, daca s-au terminat banii care sunt facuti de altii care muncesc, gata! Doar niste imbecili patentati ca aia de la PSD isi pot imagina ca banii se pot face din aer, pocnind din degete. Asta se intampla pentru ca parazitii de la PSD n-au muncit in viata lor, nu stiu cum se fac banii, lor banii le-au venit atat cat au vrut ei si nu i-a interesat ca banii sunt veniti din munca altora. Asta este filozofia parazitului de la PSD, cere in permanenta dar din munca altora, pentru ca el nu produce nimic. Pensiile si salarii pot creste doar in masura in care economia romaneasca produce mai mult si atunci surplusul se poate redistribui partial si in pensii sau salarii. Dar cine sa inteleaga asta, analfabetii idioti de la PSD, care doar au furat toata viata, care n-au muncit macar o zi in viata lor?

  14. ID este grămadă. Exista precedent. Ponta a ales sa de-a drumul la angajări, la Mariei salariale și micsorari de TVA. Pibul a crescut constant. Sa nu îmi ziceți de inflatie că pe bune meritați strânși de gât. Doar in imobiliare e inflatie, creșteri artificiale de prețuri, in economie și când era Ponta 3 lei kg de cartofi și acum la fel. Ouăle la fel, uleiul la fel etc. Problemă gravă e că salariile mari vor reduce migtatia, iar daca românii nu mai pleacă, vor vrea să conducă aceasta țară și nu mai pot fi furate resursele. E o reacție în lanț. A falimentat tara că a crescut minimul pe economie de la 600 de lei la 2000? Nu nu și nici dacă ajunge 4000 nu se duce dracu. Doar profit mai mic la șmecheri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.