Criza de la Chișinău

BREAKING NEWS VIDEO. Oligarhul renunță la guvernare

Partidul Democrat din Republica Moldova (PDM), controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a decis retragerea de la guvernare, prin demisia Guvernului, în contextul crizei politice de la Chişinău.

Formaţiunea politică a organizat vineri o reuniune pentru luarea unor „decizii privind soluționarea blocajului politic și juridico-instituțional în care se află țara”.

La finalul reuniunii, conducerea partidului a anunţat retragerea de la guvernare prin demisia Guvernului condus de premierul Pavel Filip.

Anunțul retragerii de la guvernare a fost făcut de Vladimir Cebotari, vicepreședintele formațiunii.

„S-a luat act de refuzul celorlalte partide de a accepta dialogul pentru identificarea soluțiilor privind rezolvarea crizei politice constituționale și instituționale. PDM a fost pregătit în aceste discuții să ofere soluții juridice pentru ca partidele care au constituit alianța politică să poată prelua în mod legal conducerea Guvernului. Avem soluții juridice pentru aceasta. În aceste condiții, având în vedere lipsa deschiderii spre dialog a partidelor parlamentare, dar în același timp de a debloca criza în care se află țara, PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia Guvernului. Aceasta este singura modalitate legală prin care se poate face acest lucru în situația juridică în care ne aflăm. Astfel, prim-ministrul și toți miniștrii urmează să demisioneze începând cu ziua de astăzi”, a afirmat acesta, citat de Cotidianul.md.

Însă, democrații lui Plahotniuc amintesc despre deciziile Curții Constituționale, care a stabilit că termenul-limită de formare a unei coaliții a expirat la 7 iunie, nu la 9 iunie, și consideră că Guvernul condus de Maia Sandu nu este legal.

„Decizia noastră are efect politic, va rezolva parțial blocajul politic în care noi ne aflăm și va fi un semnal clar că PDM nu se ține de putere, însă nu va soluționa problema blocajului juridic și instituțional în care se află țara. În aceste condiții, sarcina preluării în legalitate a guvernării rămâne a fi rezolvată de PSRM și ACUM. Indiferent ce soluții se vor lua în continuare, câtă vreme avem deciziile Curții Constituționale în vigoare, Guvernul care se va instala va funcționa ilegal, iar funcționarii din instituții nu vor putea legal să execute deciziile unui astfel de Guvern și se vor afla într-o situație de risc juridic”, a completat Cebotari.

Vicepreședintele PDM a mai susținut că, cel mai probabil, se va ajunge la alegeri anticipate, „singura formă prin care se poate soluționa legal și complet criza creată de PSRM și ACUM”.

La scurt timp, Pavel Filip și-a prezentat vineri în fața presei demisia din funcția de prim-ministru al Republicii Moldova și a făcut o trecere în revistă a greutăților cu care s-a confruntat în perioada 2016-2019, iar pe final i-a urat succes noului premier.

„Am venit la Guvern într-o situație extrem de gravă, când era o gaură imensă. Am ridicat economia […] Sper că următorul Guvern va continua aceste programe, după cum ați văzut, încasările noastre au fost mari”, a declarat Pavel Filip într-o conferință de presă.

”Vreau să mulțumesc vecinilor, România și Ucraina, că ne-au ajutat în situațiile mai grele. Cred că am reușit să dăm dovadă de verticalitate în această perioadă. Obiectivul meu a fost așa ca să facem ca parcursul european să fie ireversibilă. Nu m-am gândim că o să avem o coaliție convențional pro-europeană”, a adăugat Filip.

”Am luat această decizie pentru că în ultimele zile se fac presiuni asupra unor funcționarilor publici. Fac apel la următorul guvern să nu să se lanseze în vendete față de acești oameni care nu au vrut să ia vreo tabără sau alta. Criza constituțională rămâne în continuare fără soluții. Toți actorii politici vor trebui să ia o decizie față de asta. Vom munci pentru Moldova, doar că din altă poziții. Îi doresc succes următorului prim-ministru”, a conchis acesta.

Decizia retragerii de la guvernare a fost luată pe fondul presiunilor exercitate de Uniunea Europeană, SUA şi Rusia, care au anunţat recunoaşterea Guvernului condus de Maia Sandu, alcătuit prin susţinerea Partidului Socialist (PSM) şi a alianţei ACUM, formată de Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr.

VIDEO Pavel Filip

VIDEO PDM

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8499 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Cui și-a prezentat demisia? Probabil ambasadorilor puterilor garanție. CCM a dizolvat parlamentul, a suspendat președintele și a trecut atribuțiile acestuia primului ministru. Deci PM prezintă demisia celui desemnat sa vireze funcția prezidențială, tot lui. Dar ca urmare a demisiei nu mai are autoritatea sa o accepte.

  2. Ăștia erau replica PD-Lului lui Băsescu, deci ce ne mirăm de cine este Plahotniuc!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.