Brexit, decizie-bombă: Până pe 31 octombrie!

Liderii Uniunii Europene şi premierul Marii Britanii, Theresa May, au acceptat joi amânarea Brexit până pe data de 31 octombrie 2019, a anunţat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, la finalul unui summit extraordinar al Consiliului European, care a fost marcat de divergenţe franco-germane.

Pe lângă amânarea Brexit până pe 31 octombrie, liderii europeni au stabilit o evaluare a situaţiei în luna iunie, pentru a determina dacă este cazul ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană chiar pe 30 iunie, data solicitată iniţial de premierul britanic Theresa May, informează surse diplomatice, citate de cotidianul The Guardian.

Clauza privind posibilitatea producerii Brexit în iunie a fost introdusă pentru a atenua temerile președintelui francez Emmanuel Macron care a cerut garanții că Marea Britanie va organiza în mod corespunzător alegerile europarlamentare din luna mai.

Donald Tusk a confirmat informația privind amânarea Brexit până pe 31 octombrie, precizând că va prezenta Theresi May planul liderilor UE pentru a obține și acordul părții britanice.

„UE-27 a convenit asupra unei prelungiri a art. 50 (din Tratatul de la Lisabona, n.red). Mă voi întâlni acum cu premierul Theresa May pentru acordul guvernului britanic”, a scris Tusk într-un mesaj pe Twitter, postat la finalul unui summit extraordinar al Consiliului European, care s-a prelungit târziu în noapte în contextul în contextul disputelor între liderii UE privind durata amânării Brexit.

Tusk a anunțat ulterior, după aproximativ o oră, că Theresa May a acceptat oferta UE privind o amânare flexibilă a procesului Brexit până pe 31 octombrie.

„UE-27/Marea Britanie au convenit asupra unei amânări flexibile până la 31 octombrie. Asta înseamnă alte șase luni în care Marea Britanie să găsească cea mai bună soluție posibilă”, a scris Tusk pe Twitter.

Premierul britanic Theresa May a declarat că își dorește ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană cât mai curând posibil, explicând că liderii UE au acceptat că Regatul Unit ar putea părăsi Blocul comunitar chiar înainte de luna octombrie, în cazul ratificării acordului de Brexit.

În pofida noii amânări a Brexitului pentru 31 octombrie, Regatul Unit încă poate părăsi Uniunea Europeană la 22 mai, a afirmat May într-o conferinţă de presă organizată la Bruxelles în cursul nopţii de miercuri spre joi, relatează AFP.

„Dacă ajungem să găsim un acord acum (…), încă putem ieşi la 22 mai”, a declarat Theresa May, referindu-se la deputaţii britanici care au respins până în prezent de trei ori acordul de divorţ pe care ea l-a încheiat cu Bruxellesul, precum şi toate alternativele care le-au fost propuse.

Franța și Germania au fost poziții diametral opuse în această privință, Parisul adoptând o atitudine dură în ceea ce privește amânarea pe termen lung a procesului Brexit, în timp ce Germania s-a pronunțat în favoarea unei amânări până pe 31 decembrie.

Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat, la summitul extraordinar al Consiliului European, că amânarea Brexit dincolo de 30 iunie ar putea submina Uniunea Europeană, potrivit mai multor surse diplomatice citate de cotidianul The Independent.

Atitudinea dură a Parisului privind durata amânării Brexit a numulțumit diplomații din unele state membre, care au afirmat că poziția Franței a generat și mai multe incertitudine.

„Comportamentul lor este enervant, doar pentru a arăta cât de importanți şi puternici sunt”, a declarat un alt diplomat UE.

„El se află într-o situaţie un pic schizofrenică – publicul (său) intern îi cere să fie dur cu Marea Britanie din motive istorice. Pe de altă parte, Franţa este printre cele mai afectate state în cazul oricărui Brexit fără acord”, a afirmat un alt diplomat despre poziția președintelui Franței.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. ” Uniunea … intereselor ” a hotarat, dar, nu prea, pe principiul ” adio, dar … ramai cu mine ” !

  2. ştiţi cum zic ăia de Halloween: trick or treat…ce coincidenţă…

  3. Cei din conducerea Germaniei au lasat-o mai moale pentru ca si-au dat seama de faptul ca tot mai multe voci (mai ales ale celor cu relatii de afaceri cu britanicii) ii acuza ca,in mare masura, datorita lor si politicii lor in cadru UE,de a santaja si de a impune schimbari aberante, s-a ajuns la nemultumirea (si a) britanicilor si la Brexit.In schimb bolovanul Micron,care se bucura ca scapa Franta,crede el, de concurenta britanicilor,nu intelege ca tocmai Franta poate pierde o mare piata agricola reprezentata de cei peste 60 de milioane de britanici (care au catre cine sa se reorienteze),mai ales ca urmasul lui Napoleon,care se crede el,deja a avut probleme mari cu agricultorii lor si o sa mai aiba probleme si in viitor.De asemenea cred ca franco-germanii inca nu realizeaza cu cine au de a face si ca britanicii,in afara UE, nu vor sta de fraieri fara sa creeze,cu alti nemultumiti de UE-ul mult prea franco-german si din ce in ce mai imperialist, o alta UE,cel putin de tip fosta Piata Comuna.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.