Exclusivitate

Marian Munteanu: „Nu doar domnul Lazăr trebuie «demis»”

Fost lider al fenomenului Piaţa Universităţii din 1990, Marian Munteanu ne-a trimis la redacţie un comunicat în care îşi exprimă punctul de vedere faţă de scandalul generat de apariţia documentelor ce-l incriminează pe Augustin Lazăr, Procurorul general al României, pentru amînarea cu doi ani a eliberării din Penitenciarul Aiud a disidentului anticomunist Iulius Filip.

În sinteză, Marian Munteanu spune că demisia lui Augustin Lazăr ar fi un gest de minimă demnitate, dar se îndoieşte că astfel de personaje ar fi în stare să-l facă, întrucît cine „își construiește cariera profesională batjocorind oameni și frângând destine înseamnă că are deja aproape complet extirpat orice resort al eticii profesionale și demnității umane

De asemenea, Marian Munteanu crede că ar trebui cercetată „mapa profesională” a lui Augustin Lazăr, din care s-ar putea să iasă la iveală şi alte aspecte care să nu fie doar de natură morală, ci chiar penală! Şi adaugă: „Omul șantajabil este, în democratură, sluga perfectă”.

Textul integral al comunicatului

Vă prezentăm mai jos textul integral al comunicatului pe care Marian Munteanu l-a remis redacţiei „Cotidianul”:

„Nu doar domnul Lazăr trebuie „demis”, ci şi mecanismul care l-a propulsat

Unii observatori sunt de părere că dl Augustin Lazăr ar trebui să-și dea demisia. O asemenea așteptare mi se pare nerealistă, chiar visătoare, din cel puțin două motive:

 1. O demisie reprezintă un gest de (minimă) demnitate. Or, antecedentele unor asemenea agenți ai represiunii și teroarei politice fac puțin probabilă ipoteza vreunei frământări morale. Când cineva își construiește cariera profesională batjocorind oameni și frângând destine înseamnă că are deja aproape complet extirpat orice resort al eticii profesionale și demnității umane.
 2. O demisie nu este doar un act moral, de demnitate personală, ci poate fi, în anumite situații, și o probă a libertății persoanei respective.

Personaje cu obediențe ca aceea a dlui Lazăr cu greu își mai pot  permite inițiative personale  (presupunând că le-ar trece prin minte asemenea gesturi de minimă demnitate).  Asta pentru simplul motiv că, așa cum au fost scoase la lumină aspecte din vechi mape profesionale, pot apărea și altele! Care s-ar putea să nu producă doar consecințe de natură etică, ci și penală. Căci unul din criteriile de bază ale mecanismului promovării în ierarhiile post-decembriste este tocmai vulnerabilitatea persoanei promovate. Omul șantajabil este, în democratură, sluga perfectă.

Această tristă realitate se verifică, din nefericire pentru societatea noastră, la mulți, foarte mulți înalți funcționari, lideri politici și de opinie, jurnaliști și intelectuali publici etc.

Așadar, pentru situații ca cea a domnului Augustin Lazăr demisia sau demiterea sunt doar soluții parțiale, cu consecințe până la urmă strict conjuncturale. Mecanismul care a făcut posibilă un asemenea dezastru este cel care trebuie schimbat. Dar pentru asta e nevoie de o cu totul altă abordare, despre care vom vorbi, poate, cu alt prilej.

Cu cele mai bune sentimente,

Marian Munteanu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25
Ion Spânu 1818 Articole
Author

10 Comentarii

 1. Un adevarat roman! De asemenea oameni avem nevoie la conducerea aceste tari dezbinate de securitate!

 2. lazar vopsitu mai ceva ca lazar de la rusca- culmea proletcultismului din anii 50

  „Râde inima-n popor,

  că doar Lazăr e de-al lor

  nevoiaş şi muncitor.

  Ân chiaburi fiere se strânge,

  se chirceşte şi se frânge,

  cere moarte, cere sânge“.

 3. Astazi vom analiza proverbul :”După război multi viteji se arata”Ce vrea sa spuna el(cel mai inteligent raspuns dat pe brainly.ro):
  Proverbul vizeaza oamenii care atunci cand trebuie sa actioneze intr-o anumita problema, sa ajute pe cei din jurul lor  stau in umbra, se ascund sau pur si simplu nu fac nimic iar la final,cand altii actioneaza, trag concluzia ca si ei ar fi  putut sa o faca, si chiar minimalizeaza gravitatea problemei rezolvate de altii.
  Un exemplu concret din viata mea: am ajutat un coleg la teme, dupa ce altii l-au refuzat sau au afirmat ca nu stiu. Dupa ce elevul a fost ascultat, si tema a fost corect realizata a fost laudat si am fost si eu apreciat. Ceilalti au intervenit spunand ca si ei stiau sa rezolve dar nu au vrut.
  Oricum sunt multe cazuri de acest gen in multe alte probleme firesti ale vietii.
  Concluzia este ca, daca vrei sa ajuti, sa o faci la momentul oportun, nu dupa ce altii intervin si muncesc in locul tau”
  (inchei citatul)
  V-ati intrebat cate „schelete” au in dulap, „vitejii care astazi sar la beregata lui Lazar?In conditiile comunismului,erau soareci umani,faceau tot posibilul sa fie pe placul autoritatilor comuniste!

 4. Spanu, rusinea Craiovei si munteanu adica turnatorul la Secu „Ioan” rusinea Pietii Universitatii s-au gasit sa dea lectii de moralitate! Tupeul si nesimtirea au ajuns in Romania la un nivel maxim. Munteanu sa dea comunicate mai intai despre cardasiile lui cu Secu si cu magureanu!

 5. „Corector”, nu ai inteles ca esti o BESTIE SECURISTA? Fiecare scheunat iti tradeaza ticalosia nemarginita!!! Cati romani au fost KAPO-uri in lagarele de exterminare comuniste romanesti, scursura umana? Sau te gandesti ca daca un alt Kapo a ajuns in Deal nu ar
  fi nicio problema? Cu fiecare mizerie pe care o invoci demonstrezi ca esti o FIARA cu chip de om intrucat deja recunosti ca Lazar a fost un TORTIONAR, iar existenta altor tortionari NU IL SCUZA, nemernic nenorocit.De ce nu spui in clar ca nu e singurul tortionar, preferand sa vorbesti despre „obedienta” altora fata de sistemul comunist? Pangariti IDEEA DE ANTICOMUNISM, ticalosilor…

 6. Cititi si :”https://m.e-bihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6-13/jos-masca-nela-in-plina-campanie-de-discreditare-a-justitiei”si „/articol/un-document-istoric-despre-dan-voiculescu_994013.html”!Noi lucram pe documente,pentru dreptate!

 7. Cine-l apara pe Lazar e indragostit de dictatura si fara doar si poate si un demn reprezentant al tortionarilor. Nu poti, ca dupa o dictatura comunista sa iesi in spatiul virtual cu buzele vopsite in rosu, sufletul negru si sa susti ca esti mare aparator al justitie.
  -Si ce este mai trist este faptul ca asemenea personaje, care se dau mari aparatori ai statului de drept, nu empatizeaza de dar loc, dar absolut deloc cu victimile tiortionarilor.Pacat ca s-a ajuns aici. Sa te afisezi la brat cu calaul, sa-ti faci un titlu de glorie din acesta, sa comentezi in spatiulm virtual laudativ la adresa lui si sa batjocoresti durerea unei victime mi s epare un act de mare degradare morala si umana.
  ps. mai apare o manipulare. sa ne ocupam de toti procurori. Asta suna ceva asemanator cu ,,toti am fost comiunisti, dar, stai neica, nu toti am avut functii de conducere, nu toti ne-am jucat cu destinul unor oameni care au luptat pentru derepturile si libertatile cetatenesti, nu toti am profitat la maximum de avantajele colaborarii cu securitatea, nu toti am fost sustinuti ca a ajungem in varful ierarfie profesionale si mai ales nu toti ne-am vandut sufletul diavolulu.

 8. Badie MARIANE, dar despre VIRGIL MAGUREANU sfu lu matale ce ne mai poti spune…..???

 9. Dragi toasi si preteni, Doresc sa aduc un mare omagiu tovarasului procuror de nadejde, tov.lazar, care, alaturi de alti procurori comunisti, m.a ajutat sa mai supravietuiesc cativa ani si a blocat in puscarii elementele dusmanoase, cu actiuni anticomuniste!!! Se astfel de tovarasi de nadejde, infiltati in cele mai inalte functii avem nevoie si astazi!!! (se striga: klaus,lazar,ceausescu comunismu ocroteste !!!! si usr-pndl sunt urmasii pcr!!!) Uraaa!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.