Brexit: Guvernul respinge decizia justiției, anticipatele sunt tot mai aproape

Guvernul britanic a anunțat că va face apel la decizia Curţii Supreme, care obligă executivul să ceară aprobarea Parlamentului înainte de a declanșa procedura de ieșire a Marii Britanii din UE.

Lira sterlină a crescut în raport cu euro imediat după ce Curtea Supremă a comunicat verdictul.

Guvernul a anunțat însă că nu va accepta această decizie și că va face apel. ”Guvernul este dezamăgit de verdictul Curții. Țara a votat pentru părăsirea UE în cadrul unui referendum aprobat de Parlament și guvernul este hotărât să respecte rezultatul referendumului. Vom face apel”, a anunțat un purtător de cuvânt al executivului.

Premierul Theresa May a anunțat inițial că va declanșa procedura de ieșire din UE înainte de finalul lunii martie 2017, deschizând astfel o perioadă de doi ani de negocieri cu UE. May a considerat că nu are nevoie de votul parlamentului pentru a invoca Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, cel care stabilește modul în care o țară poate părăsi Uniunea. În sprijinul acestei poziții, May a adus argumentul ”prerogativelor istorice” ale guvernului britanic şi rezultatul consultării populare din iunie 2016. În plus, procurorul general al Angliei și Țării Galilor, Jeremy Wright, a considerat că nu este necesar încă un vot al parlamentului. În urmă cu o săptămână, Înalta Curte de Justiție din Irlanda de Nord a susținut poziția guvernului, respingând un recurs împotriva Brexitului.

Adversarii Brexitului au fost însă încurajați de decizia Curții Supreme de joi, 3 noiembrie, susținând că este vorba de ”o victorie a democrației parlamentare” și că referendumul din iunie nu a fost decât unul ”consultativ”.

Presa britanică analizează ultimele evoluții în dosarul Brexit și multe publicații consideră că ruperea de UE nu va fi oprită, ci doar amânată. O dată, guvernul May va face recurs, iar rejudecarea cazului va mai cere timp. Apoi, chiar și în cazul în care justiția va solicita în continuare un vot al parlamentului, rămâne neclar dacă acest vot va trebui să aibă loc atât în Camera Comunelor, cât și în Camera Lorzilor.

Experții juridici spun că guvernul are acum două opțiuni principale: un simplu vot în parlament privind declanșarea Articolului 50 sau un nou proiect de lege care să garanteze dreptul de ieșire din UE, dar care va trebui dezbătut de parlamentari. Cel mai bun scenariu pentru guvern ar fi să evite un nou proiect de lege și să implice parlamentul printr-o moțiune, o propunere înaintată pentru dezbatere și pentru vot. Acesta ar fi un proces mai rapid și ar putea fi realizat la începutul anului viitor. Înaintarea unui proiect de lege ar dura mai mult, pentru că implică diferite etape de dezbatere și aprobare. Un astfel de proces ar putea fi întârziat de un așa-numit ‘ping pong’, în care o lege este pasată între camera inferioară și camera superioară a parlamentului, fiind modificată și supusă votului.

Cea mai importantă consecință a unui verdict care va obliga guvernul să ceară votul Parlamentului ar fi alegerile anticipate. Majoritatea parlamentarilor sunt împotriva Brexitului, însă a vota împotriva voinței populare exprimate la referendum ar fi un lucru cu totul neobișnuit în Marea Britanie. Electoratul din multe circumscripții, inclusiv cele dominate de laburiști, a votat pentru Brexit. În aceste condiții, dacă premierul Theresa May doreşte să forţeze mâna deputaților anti-Brexit pentru a vota pentru ieșirea din UE nu trebuie decât să agite spectrul alegerilor anticipate sau chiar să anunțe alegeri anticipate, în fapt o reluare a referendumului din iunie.

”Dacă vom ajunge în situația în care deputații nu vor dori nici măcar să permită inițierea negocierilor pentru ieșirea din UE, atunci cred că va fi cazul să ne întoarcem din nou la alegători. Ar fi o greșeală și nu cred că cei care încearcă să încalce verdictul dat la referendum vor fi recompensați prin realegere”, spune deputatul laburist Stephen Kinnock.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.