Bucureştenii plătesc în 2011 aceleaşi taxe şi impozite

Bucureştenii vor plăti în 2011 aceleaşi taxe şi impozite ca cele din 2010, după ce proiectul privind reîmpărţirea Capitalei pe zone de fiscalitate, care ar fi dus la o majorare a impozitelor în cazul imobilelor care treceau în zone superioare, nu a obţinut avizul CGMB.

Consilierii generali s-au abţinut, luni, de la votarea proiectului privind redefinirea zonelor de fiscalitate din Capitală, astfel încât iniţiativa nu a putut trece de Consiliul General al Muncipiului Bucureşti (CGMB).

Din cei 40 de consilieri generali prezenţi la şedinţa CGMB, niciunul nu a votat în favoarea sau împotriva acestei iniţiative, toţi abţinându-se de la vot. Consilierii generali au arătat că nu este un moment propice creşterii de impozite în Bucureşti.

Proiectul nu mai poate fi reintrodus în dezbaterea CGMB pentru că, potrivit HG 44/2004, modificarea pentru zonarea fiscală se poate face numai în cursul lunii mai, pentru anul fiscal următor.

Directorul Direcţiei Venituri din Primăria Capitalei, Lenuţa Boncotă, declara, joi, că impozitele şi taxele locale vor rămâne neschimbate anul viitor pentru bucureşteni, urmând a avea acelaşi nivel ca cel din 2010.

Ea preciza că reîncadrarea pe zone de fiscalitate noi va duce o creştere de aproximativ 6-7 procente, dar doar în cazul imobilelor ce vor trece din zonele inferioare în zone superioare A.

Primarul Sorin Oprescu declara, în urmă cu o lună, că municipalitatea urmăreşte reîncadrarea teritoriului administrativ al Bucureştiului pe zone de fiscalitate, arătând că este normal ca bucureştenii care locuiesc în centrul oraşului să plătească impozite mai mari.

„În toate capitalele europene se practică acest lucru. Pe măsură ce se dezvoltă, cartiere trec din zona B în A, din zona D în zona C. Este normal ca cei care locuiesc în centrul oraşului să plătească impozite mai mari”, a spus atunci Sorin Oprescu.

Edilul şef al Capitalei preciza că printre criteriile care au stat la baza proiectului privind noile reglementări urbanistice se regăsesc şi calitatea utilităţilor publice şi a serviciilor publice urbane, valoarea pe piaţa imobiliară a terenurilor, precum şi potenţialul de investiţiei a terenurilor şi situarea amplasamentelor în zone de dezvoltare prioritare.

Astfel, potrivit proiectului, zona A a fost prelungită de-a lungul malurilor râului Dâmboviţa, de la intersecţia Splaiului Independenţei cu Bulevardul Vasile Milea până la limita vestică de proprietate a construcţiei Sema Park.

Din zona A au fost scoase terenurile inundabile din jurul lacului Colentina, acestea fiind trecute într-o zonă inferioară de impozitare, şi au fost introduse alte suprafeţe de teren, cum ar fi limitele de nord ale lacurilor Fundeni şi Băneasa.

În zona B au fost introduse, ca urmare a reabilitării reţelei de infrastructură din Sectorul 4, terenurile situate între Şoseaua Giurgiului şi Bulevardul Constantin Brâncoveanu, Şoseaua Berceni, strada Caporal Gheorghe Marin. Şi în Sectorul 3 au fost încadrate în zona B terenurile situate pe Bulevardul 1 Decembrie, strada Feteşti, strada Râmnicu Vâlcea, precum şi Drumul Gura Siriului.

În zona C au fost trecute din Sectorul 2 teritoriul situat în partea de sud a Şoselei Andronache, strada Moroieni, din Sectorul 3 – zona industrială dintre strada Industriilor şi strada Badicului, iar din Sectorul 5 – zona de locuinţe Prelungirea Ferentari-aleea Livezilor.

Totodată, conform proiectului de hotărâre, în zona D au rămas toate terenurile aflate în teritoriile slab construite, fără dotări, cu accesibilitate redusă, precum şi zonele inundabile. Astfel, în Sectorul 5 a fost propusă introducerea în zona D a teritoriului cuprins între linia CF Industrial şi Splaiul Unirii, motivul acestei încadrării fiind existenţa restricţiilor de construire impuse de prezenţa liniilor de înaltă tensiune. În Sectorul 6 au fost incluse în zona D terenurile situate în zona inundabilă de la vest de Lacul Morii şi cele din zona CET Vest.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.