Republica Moldova vinde ultimele MiG-uri 29

Comuniştii şi guvernele din anii ’90 au profitat de pe urma tehnicii militare sovietice, care a ajuns în Angola sau în mâna teroriştilor din Yemen, în urma unor afaceri soldate cu decapitarea serviciilor secrete şi care aduc atingere şi actualilor guvernanţi.

Ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţă, a anunţat că s-a decis vânzarea ultimelor şase avioane de vânătoare MiG 29 care au mai rămas în dotarea armatei naţionale, informează Publika.md. Ministrul a precizat că avioanele nu sunt funcţionale şi că reparaţia lor ar costa 30 de milioane de dolari. Cu banii obţinuţi din viitoarea tranzacţie, Ministerul Apărării doreşte să cumpere elicoptere. În acest moment, Republica Moldova are cinci elicoptere militare, dintre care patru participă la o misiune umanitară ONU în Afganistan. Actualul ministru al Apărării a efectuat stagii la Comandamentul NATO din SUA şi a făcut declaraţii în favoarea aderării Moldovei la Alianţă.

Statele Unite şi Rusia apar în cea mai controversată afacere cu avioane de luptă, încheiată în 1997 de Valeriu Pasat, atunci ministru al Apărării. Acesta a vândut 21 de MiG 29 către SUA, pentru 53 de milioane de dolari. În 2005, la patru ani de la venirea la putere a lui Vladimir Voronin, Pasat a fost arestat şi condamnat la zece ani de închisoare pentru prejudicierea statului cu 1,8 milioane de dolari, uzurparea puterii de stat şi pregătirea asasinării liderului creştin-democrat Iurie Roşca, pe atunci aliat al comuniştilor. În 2007, Pasat a fost eliberat şi a plecat la Moscova, în calitate de consilier al lui Anatoli Ciubais, fost premier al Rusiei. Pasat a fost reabilitat la Chişinău în iulie 2009, fiind reprezentat de actualul ministru al Justiţiei, Alexandru Tănase. Pasat a fost coleg în guvernele din anii ’90 cu actualul premier moldovean Vlad Filat.

În cadrul anchetei privind cele 21 de MiG 29, fostul preşedinte Petru Lucinschi a declarat că ambasadorul SUA la Chişinău l-a avertizat, în 1997, să nu vândă avioanele unei companii sud-coreene cu care negocierile erau avansate, pentru că de aici aparatele ar ajunge în Iran. De aceea s-a luat decizia vânzării către SUA.

Arme pentru terorişti

Politicienii care s-au perindat la putere în Republica Moldova au vândut în mod constant tehnică militară moştenită de la fosta URSS. În 1992, un MiG 29 a fost livrat României, în contul unor datorii. În 1994, patru MiG 29 şi şapte sisteme Uragan de lansare a rachetelor au ajuns la rebelii fundamentalişti din Yemen, contra unei sume de 12 milioane de dolari. Potrivit aceluiaşi Valeriu Pasat, fost director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vladimir Voronin a dorit să vândă mai multe sisteme antiaeriene rebelilor ceceni. Moldova a livrat apoi avioane Angolei, ţară care a trecut printr-un sângeros război civil. În perioada 2001-2008 au ajuns în Angola 25 de avioane de transport Antonov. 16 avioane au fost livrate pe ultima sută de metri a regimului Voronin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.