Bugetarii au credite de 5 miliarde de euro la bănci

O cincime din creditele destinate populației au fost acordate de bănci salariaților din sectorul public, ceea ce reprezintă aproximativ 20 de miliarde de lei (4,8 miliarde euro), potrivit datelor Băncii Națtionale a României.

Surse din piața bancară au declarat pentru Mediafax că unele bănci au acordat circa 10% din împrumuturi angajaților de la stat, în timp ce altele au finanțat bugetari în proporție de 25%. Potrivit bancherilor, în cel mai pesimist scenariu, cu intrarea în incapacitate de plată a jumătate dintre clienții din sistemul public, solvabilitatea medie a băncilor nu va scădea sub 10%, comparativ cu 14,7% în prezent.

Bancherii consideră că soluția reducerilor salariale pentru toți bugetarii este mai puțin periculoasă decât concedierile colective, întrucât clienții care rămân fără loc de muncă au nevoie de un timp mai îndelungat pentru a găsi o nouă sursă de venit.

Totuși, din datele disponibile în prezent, în cazul disponibilizării a 70.000 de bugetari creditele restante ar crește cu aproximativ 1 miliard de lei, pe când reducerea cu 25% a câștigurilor salariale poate induce incapacitate de plată pentru un număr mult mai mare de persoane și, prin urmare, un volum mai ridicat al creditelor. Media împrumuturilor pentru bugetari arată că angajații din mediul privat au accesat într-o proporție mai mare creditele bancare, în condițiile în care raportul dintre bugetari și total salariați fiscalizați este de 1 la 3.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.