Bugetul Administraţiei Penitenciarelor ar putea fi suplimentat

Ministerul Justiţiei (MJ) cere suplimentarea bugetului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) cu suma de 2,8 milioane de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern (HG) aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului, relatează Mediafax.

Potrivit proiectului, suplimentarea se va face din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2013 Pentru asigurarea desfasurarii în conditii de siguranţă a activităţii specifice sistemului penitenciar este imperios necesară majorarea fondurilor bugetare cu suma de 2,8 milioane lei, se spune în nota de fundamantare a proiectului, arătându-se că, în totalul fondurilor bugetare alocate la titlul II Bunuri si servicii, hrana deţinuţilor reprezintă aproximativ 20%, utilităţile aproximativ 40%, diferenţa constând în cheltuieli de transport, întreţinere şi acordarea drepturilor legale persoanelor private de libertate.

„Suplimentarea este necesară pentru asigurarea fondurilor încheierii de noi contracte de furnizare de produse alimentare de bază (pâine, carne, etc) si furnizare de carburant (pentru transportul deţinutilor la instanţele de judecată)”, se arată în documentul citat.

Totodată, în nota de fundamentare a proiectului, se arată că bugetul aprobat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe anul 2013 în baza Legii bugetului de stat nr. 5/2013 nu acoperă necesarul real de fonduri al sistemului penitenciar, respectiv, fondurile bugetare aprobate la Titlul II „Bunuri şi servicii” sunt insuficiente în condiţiile în care numărul deţinuţilor custodiaţi a crescut foarte mult în ultima perioadă. Creşterea semnificativă a numărului persoanelor private de libertate a determinat o cheltuială urgentă şi neprevăzută în timpul exerciţiului bugetar aferent anului 2013. Astfel, dacă la data de 30 septembrie 2012 numărul deţinuţilor era de 31.742, la data de 11 iulie 2013 se înregistreaza un număr de 33.390 persoane private de libertate (cu 1.648 deţinuţi mai mult), cazate în spaţii care asigură 28.121 de locuri (conform criteriilor stabilite de OMJ nr.433/C/2010 – pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate) – indice de ocupare 118,83%, respectiv 18.232 de locuri (conform standardelor CEDO) – indice de ocupare 183%.

Pentru nerespectarea condiţiilor de detenţie, statul român a fost obligat, prin intermediul a 69 de hotărâri CEDO, la plata unor despăgubiri în cuantum de 680.605 euro şi 10.000 franci elveţieni. De asemenea instanţele din România au emis hotărâri cu acelaşi obiect. În contextul condamnării României, în cursul anului 2012, de către CEDO, în cauza Iacov Stanciu, se impune intervenţia Guvernului României pentru asigurarea resurselor necesare, se mai arată în nota de fundamantare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.