Avertismentul Consiliului Fiscal

Bugetul pe 2018 consfințește un derapaj de proporții

Un guvern care a retrezit inflația și indicele ROBOR

Guvernul Tudose a supraestimat veniturile din TVA cu 3-4 miliarde de lei și a subevaluat necesarul de cheltuieli de asistență socială cu circa 4 miliarde de lei, susține Ionuț Dumitru, președintele Consililui Fiscal într-o opinie legată de construcția bugetului pe 2018. „Aceste elemente sunt suplimentate de riscurile aferente scenariului macroeconomic utilizat în construcția bugetară, a căror balanță Consiliul fiscal o evaluează drept înclinată în sensul unor evoluții mai puțin favorabile decât cele preconizate, precum și de cele de nerealizare a veniturilor de capital excepționale luate în calcul. Toate acestea indică drept extrem de probabilă eventualitatea unui deficit care să depășească semnificativ ținta asumată și deci nivelul de referință de 3% din PIB aferent brațului corectiv al Pactului de Stabilitate și Creștere (PSC) și, pe cale de consecință, nevoia de măsuri discreționare suplimentare de natura veniturilor și/sau de reduceri de cheltuieli pentru menținerea deficitului bugetar la nivelul țintei asumate, deja neadecvate din perspectiva regulilor fiscale naționale și europene”, se spune în document. Experiența exercițiului bugetar 2017 este elocventă în acest sens: în condițiile în care executia bugetară a relevat subdimensionarea puternică a cheltuielilor (de natură permanentă) de personal și a celor de asistență socială (riscuri în acest sens fiind semnalate de Consiliul Fiscal în opinia elaborată în contextul construcției bugetare inițiale), iar execuția veniturilor bugetare a fost sub așteptari (în pofida unor evoluții macroeconomice mai favorabile decât așteptarile inițiale), înscrierea în ținta de deficit a presupus reducerea masivă a cheltuielilor de investiții în contextul rectificărilor bugetare concomitent cu reintroducerea accizei suplimentare la combustibili și prelevarea (nerepetabilă) de super-dividende de la companiile de stat.

Construcția bugetară țintește un deficit situat ușor sub nivelul de referință de 3% din PIB. Indiferent însă de nivelul estimat al excesului de cerere, construcția bugetară consfințește un derapaj de proporții și care continuă să se lărgească și în 2018 de la exigențele brațului preventiv al PSC, preluate de altfel și în legislația națională prin intermediul LRFB. Convergența către obiectivul pe termen mediu (definit drept un deficit structural de 1% din PIB) este preconizată a începe abia în anul 2019, însă țintele asumate ale deficitului bugetar implică un efort structural inferior reperului minim de 0,5 pp. de PIB statuat de reglementările europene în 2019 și doar egal cu acesta în 2020, se spune în document.

Scenariul macroeconomic pe termen mediu care fundamentează construcția bugetară este în linie cu evaluările anterioare ale CNP, însă rămâne semnificativ mai optimist comparativ cu prognozele altor instituții, deși evoluțiile din anul curent plasează creșterile avute în vedere pentru anii următori în domeniul posibilului. În opinia Consiliului fiscal, acest scenariu este mai degrabă nepotrivit din perspectiva unei construcții bugetare prudente, balanța riscurilor fiind înclinată spre consemnarea unor evoluții macroeconomice mai puțin favorabile decât cele luate în calcul. Consiliul fiscal identifică riscuri neobișnuit de ridicate legate în principal de comportamentul viitor al sectorului privat ca răspuns la modificările recent legiferate ale Codului fiscal cu privire la taxarea muncii (în special transferul contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului), un scenariu în care creșterea salariului brut să fie inferioară celei avute în vedere în proiecția veniturilor bugetare având o probabilitate ridicată, cu implicații asupra evoluției consumului privat și a creșterii economice în general. Acestora li se adaugă riscuri provenind din introducerea unor posibilități de arbitraj fiscal în urma plafonării bazei de calcul a contribuțiilor sociale la nivelul salariului minim pentru veniturile din activități independente și a unui regim fiscal mai favorabil în ceea ce privește microîntreprinderile (cu referință la aplicabilitatea impozitării cifrei de afaceri pentru firmele care realizează venituri din activități de consultanță și management), de natură să încurajeze subdeclararea veniturilor de natură salarială (mai ales pentru salariile mari).

Totodată, Consiliul fiscal are rezerve vizavi de evoluția proiectată a veniturilor din TVA din proiectul de buget, analiza preliminară indicând o potențială supraevaluare a acestora chiar în contextul utilizării scenariului macroeconomic al CNP. Astfel, veniturile din TVA sunt proiectate să crească (ulterior ajustării cifrelor corespunzătoare din 2017 și 2018 cu impactul temporar al schemelor de compensare în lanț a obligațiilor bugetare restante) cu 16,3% (ori cu 8,6 miliarde lei) comparativ cu nivelul estimat pentru 2017 în cea de-a doua rectificare bugetară. Dinamica avansată o depășește substanțial pe cea a consumului privat (net de autoconsum) prognozată de CNP, textul Raportului privind situația macroeconomică indicând la pagina 81 drept explicație pentru această evoluție impactul introducerii plății defalcate a TVA și al unor măsuri de îmbunătățire a colectării luate de ANAF, evaluat la 4,9 miliarde lei. Plusul de venituri avansat în textul raportului apare neconcordant cu evaluările anterioare ale MFP aferente introducerii obligatorii și generalizate a plății defalcate a TVA, ce indicau venituri suplimentare de doar 2 miliarde lei în 2018, în condițiile în care, ulterior, sfera de aplicare a plății defalcate a TVA a fost restrânsă considerabil (până la un nivel care face posibil scenariul evitării intrării în relații de afaceri cu cei înrolați în acest mecanism de plată de către ceilalți agenți economici).

Întrucât veniturile suplimentare din TVA reprezintă principala sursă de compensare a pierderii de venituri ale autorităților locale survenite în urma reducerii cotei de impozit pe venit de la 16% la 10% în condițiile menținerii cotei defalcate, nerealizarea (probabilă) a acestora este de natură să le creeze dificultăți bugetare.

Construcția bugetară include venituri excepționale din vânzarea de apă grea de la rezerva de stat (+1 miliard lei la venituri de capital) și din închirierea benzilor de frecvență 5G (+1,3 miliarde lei la venituri din taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități). În primul caz, există un risc semnificativ al nerealizării veniturilor la nivelul prognozat – exporturile de apă grea la nivel mondial au însumat doar 62,4
milioane USD în 2016, iar pe plan intern, totalul cheltuielilor cu bunurile și serviciile ale Nuclearelectrica S.A. erau, conform bugetului de venituri și cheltuieli pe 2017 al companiei, de 617,5 milioane lei. În cel de-al doilea caz, veniturile respective nu se vor reflecta de o manieră echivalentă în execuția bugetară, unde ar urma să fie repartizate linear pe durata de viață a concesiunii, contribuind astfel la apariția un ecart negativ între soldul bugetar și cel cash și deci la un deficit celui conform metodologiei naționale.

Cheltuielile de asistență socială aferente anului 2018 apar drept semnificativ subestimate în raport cu trendurile deja aparente în execuția bugetară preliminată pe 2017 (relevante în condițiile în care este vorba de cheltuieli permanente) și cu dinamica punctului de pensie. Astfel, extrapolarea în 2018 al fluxului implicit de cheltuieli de asistență socială aferente bugetului de stat la nivelul trimestrului IV 2017 (determinat ca diferență între cuantumul bugetat în rectificarea a II-a și execuția la nouă luni) ar indica un nivel de cel puțin 30,9 miliarde lei ceea ce, în condițiile în care alocarea conform proiectului de buget este de 28,4 miliarde lei, indică un necesar cu circa 2,5 miliarde lei mai mare decât nivelul bugetat. Adăugând la această cifră impactul majorării indemnizației sociale minime de la 520 la 640 de lei (ce ar genera un plus de cheltuieli de 600 milioane lei la nivelul celor 6 luni de aplicare din 2018) și indexarea cu inflația a pensiilor speciale, nivelul subevaluării cheltuielilor de asistență socială aferente bugetului de stat este, probabil, de cel puțin 3,1 miliarde lei. Cheltuielile de asistență socială ale BASS sunt preconizate să crească cu 8,7% comparativ cu nivelul înregistrat în 2017 – în condițiile în care valoarea ponderată a punctului de pensie este în 2018 cu 9,5% mai mare decât cea din anul anterior, acestea apar subdimensionate în raport cu necesarul cu cel puțin 500 milioane lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Magarul moare de drum lung si „boul” de grija altuia. Hai sictir ca oamenii sau lamurit defintiv de grija ce i-o purtati prin intoxicarile si manipularile voastre ordinare. Nu va mai vrea tara si oamenii, voi nu vedeti si simtiti ?! Le e scarba de voi pentru ca ati inveninat si otravit tot ceea ce ati atins. Hai, valea…?!

  2. Cobea de serviciu Ionut Dumitru centreaza si CePeMe da cu capu’ ! Mai schimbati si voi caterinca asta obosita, ca nu va mai cred nici tefelistii spalati pe creier, gen Sandel Basel !

  3. Considerați că bugetul ar trebui construit în funcție de evoluția veniturilor bugetare realizate „corelată” cu evoluția gradului de impozitare a veniturilor ce contribuie la stabilirea PIB ?
    Considerați că la un anumit nivel al reducerii gradului de impozitare, veniturile bugetare nu ar mai putea crește , creșterile economice „prognozate” putând fi „puse în discuție” ? Remarcați și că „obținerea” unor creșteri economice” ridicate ,în condițiile reducerii gradului de impozitare ,are putea avea „consecințe” în „creșterea risipei” și reducerea eficienței economice, cu consecințe asupra posibilitților ulterioare de dezvoltare ?

  4. Copiii și în general romanii mor din lipsa de medicamente și Tudose mărește bugetul SRI și al Președinției.Ei sa trăiască veșnic că restul românilor nu contează.

  5. Cosmin Pam Matei ”””ce biet deștept ești””” nu lași Parlanentul să decdă decă e bine sau rău. Te băgași ca musca….. pe la cal. Ce opoziție; jegoasă și cârcotași avem.-

  6. D-lui Presedinte al Consiliului Fiscal Subsemnatul,Mon cher…cetatean al Republicii Romania,va rog,sa binevoiti a renunta la titlul onorific pe care il purtati pentru conflict de interese,fiid salariat al unei banci care a participat la revolta civica din februarie 2017.Nu mai puteti avea din punct de vedere moral si material impartialitatea necesara unei analize economice profesioniste.Retragerea dv-str. va onora calitatea economist si om de analiza pertinenta.Cu stima,libertatea de exprimare a celor 70% dintre cei care se numesc ROMANI

  7. MODERARE:Cine minte sa-i creasca nasul ca.la Pinnochio [Ionut Dumitru,Mon cher,Redactia mesaje de la Cotidianul

  8. Analiza economica nu este contabilitate.In dinamica economica 1+1 nu fac totdeauna 2.Intervin pe langa multi alti factori si cei care se refera la cunoastere,instructie,probitate…

  9. Creste bugetul SRI, cresc bugetele si altor servicii secrete, creste bugetul palatului Cotroceni, cumparam rachete si tot felul de arme de la americani, fregate second hand … dar … valeu, nu sunt bani de salarii bune! SICTIR! Mereu au fost bani de salrii. Dar nu-i mai bine sa ramai prost?

  10. Pana acum Ionut Dumitru trebuia sa dispara din peisaj deoarece tot ce a prorocit nu s-a adeverit
    ESte un etalon de rautate de dispret fara de munca noastra nu a facuit in viata lui vreo propunere
    care sa fie in favoarea poporului. caci nu stie . El este platit de capitalul strain uitati-va unde este incadrat !!!

    • Parca numai el este?
      Isarescu este la fel ca si el in slujba intereselor straine!
      Toate institutiile statului roman in slujba caror interese sunt?
      Tot straine Romaniei!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.