Bulgaria cedează la presiunile Ungariei

Bulgaria, care speră să fie în sfârşit admisă în spaţiul Schengen după ani de aşteptare, a fost de acord cu o cerere a Ungariei de a elimina o taxă excepţională pe gazul rusesc transportat pe teritoriul său către Ungaria şi Serbia, relatează AFP.

Parlamentul de la Sofia a votat luni eliminarea măsurii, care a intrat în vigoare la 13 octombrie. Taxa este de 20 de leva (10 euro) pe megawatt oră (MWh) de gaz transportat prin gazoductul TurkStream.

Iniţial, măsura era destinată să „reducă profiturile Gazprom”, dar s-a dovedit complicat de implementat, iar gigantul rus nu a plătit niciodată suma datorată.

Budapesta şi Belgradul, dependente de hidrocarburile ruseşti şi nerăbdătoare să menţină legături cu Kremlinul, au denunţat decizia, spunând că este o „măsură ostilă care pune în pericol aprovizionarea cu energie a ambelor ţări”.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a ameninţat chiar că va bloca intrarea Bulgariei în Schengen dacă taxa va fi menţinută.

„Dacă Ungaria îşi respectă promisiunea, vetoul trebuie ridicat imediat”, a declarat premierul Nikolai Denkov într-un interviu televizat.

Aderarea la spaţiul de liberă circulaţie pare în sfârşit aproape pentru Bulgaria, care este membră a UE din 2007, comentează AFP.

Dintre cele două ţări refractare care s-au opus aderării sale anul trecut, Olanda a considerat săptămâna trecută că Sofia îndeplineşte condiţiile, în timp ce Austria şi-a relaxat poziţia.

Ea a lansat ideea a ceea ce a numit „Air Schengen”, spunând că este pregătită să relaxeze regulile de trafic aerian pentru Bulgaria şi România dacă Bruxellesul consolidează frontierele externe ale UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

6 Comentarii

  1. o lege ce nu a fost pusa in practica ea avind in compozitie doar motivul de fata spre a se renunta o lege cu dedicatie

  2. Taxa este de 20 de leva (10 euro) pe megawatt oră (MWh)

    -reamintim ca la priza romaneasca
    taxa este de 14 euro pe megawatt oră (MWh),
    atat e doar partea „distribuitorului”

  3. Este normal ca bulgarii sa ceara niste bani pentru gazul care trece prin teava care le traverseaza tara. Daca e mult 10 euro/MWh, nu stiu. Dar dupa ce isi vede sacii in caruta pot sa puna taxa la loc.

  4. Imediat Ungaria a amenintat cu veto pentru Bulgaria si iar a obtinut ce dorea. Slugile noastre care ne conduc, (editat) si marionete nici prin cap nu le trece sa aneninte cu veto. Puneau veto fondurile pentru Ucraina daca nu intram in Schengen si se rezolva imediat. Dar lor le place in genunchi la milogeala.

  5. Ungaria e dovada ca poti obtine ce vrei si fara sa pupi cururi in genunchi.Romania tot o tara de serbi si slugoi a ramas.Probabil e ceva genetic.

  6. @Nicu ” Daca e mult 10 euro/MWh, nu stiu ”
    -nu stim nici noi,
    e cu măsura bulgărescă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.