Bulgaria îi mulțumește lui Trump pentru că i-a acceptat banii

A trecut vremea când premierul bulgar Boiko Borisov respingea ideea președintelui Klaus Iohannis ca cele două țări să formeze o flotă comună la Marea Neagră, spunând că ”vreau să văd iole, iahturi, turiști, dragoste și pace în stațiunile noastre de la Marea Neagră, nu fregate care să brăzdeze marea”.

În vizita sa la Casa Albă de pe 25 noiembrie, Boiko Borisov a fost de acord să folosească portul Varna pentru coordonarea acțiunilor navale în Marea Neagră. Borisov a mai declarat, chiar înainte de întâlnirea cu Trump, că este de acord ca Bulgaria să găzduiască o bază NATO permanentă la Marea Neagră, ceea ce cu siguranță nu va fi pe placul Rusiei, după cum notează majoritatea publicațiilor bulgare. Bulgaria a participat în acest an la exerciții militare în Marea Neagră, împreună cu forțele navale din România, Canada, Grecia, Olanda și Turcia.

”Privind cu îngrijorare situația din Marea Neagră, SUA salută oferta Bulgariei de a oferi coordonare maritimă la Varna, în sprijinul inițiativei de prezență militară avansată a NATO”, au arătat SUA și Bulgaria într-o declarație comună. Așadar, în stațiunile bulgărești de la Marea Neagra vor fi iole, va si si dragoste, dar vor fi si fregate, ba chiar si o baza militara NATO.

A trecut și vreamea în care Bulgaria cocheta cu suedezii de la Saab pentru achiziționarea de avioane multirol Grippen. În cele din urmă, cu toată opoziția președintelui Rumen Radev (candidat al opoziției socialiste, general de aviație și fost comandant al Forțelor Aeriene din Bulgaria, care a respins inițial initiativa), Boiko Borisov a semnat contractul pentru achiziționarea a opt avioane F-16 americane. Vor costa circa 1,5 miliarde de dolari și vor fi noi nu second-hand, precum cele cumpărate de România. Achiziția aceasta i-ar fi dat lui Boiko Borisov motivul să susțină la Washington ca țara sa nu numai că acorda bugetului apărării 2% din PIB, ci că Bulgaria a ajuns în acest an la 3,1% din PIB. Avioanele vor fi livrate Bulgariei în 2023 și 2024.

Pe lângă vânzările de avioane militare și armament, SUA vizează și piața gazelor și cea a energiei nucleare din Bulgaria. Cum reactoarele de la centrala nucleară de la Belene sunt deja contractate în Rusia, Washingtonul a declarat că va trimite o echipă de specialiști la Kozlodui pentru a lucra în vederea achiziționării de combsutibil nuclerar american pentru această centrală.

 

Apoi, Bulgaria visează să devină un hub energetic în regiune. Iar asta nu se poate face decât cu sprijinul SUA. Înaintea vizitei lui Borisov în SUA, oficiali de la Casa Albă declarau că SUA sunt interesate să obțină un contract pentru export de gaze naturale lichefiate americane tocmai în Bulgaria.  ”SUA și Bulgaria vor lucra impreuna pentru a întări securitatea energetică a Bulgariei, sprijinind obținerea licenței pentru folosirea combustibilului nuclear american la centrala de la Kozlodui”, se arată in comunicatul comun al celor doi președinți.

Foarte interesantă este declarația comună a lui Donald Trump și Boiko Borisov. Ei bine, degeaba a cheltuit Bulgaria 3,1% din PIB pentru apărare în acest an, pentru că acest procent nu apare în declarația comună. Ba mai mult, Casa Albă le-a transmis jurnaliștilor că Bulgaria nici măcar nu a atins 2% din PIB pentru apărare și ar trebui să facă mai mult pentru a atinge acest prag până în 2024. Apoi, aceeași declarație arată că ”SUA apreciază Bulgaria pentru achiziția recentă a opt avioane F-16 și pentru efortul de a-și moderniza forțele armate. Bulgaria mulțumește SUA pentru sprijinul oferit în această achiziție”. Unii comentatori au remarcat un lucru mai puțin obișnuit – clientul mulțumește vânzătorului pentru ocazia deosebită pe care i-a dat-o pentru a-și cheltui banii. ”Un client nu spune muțumesc pentru că mi-ai acceptat banii. Asta arată că SUA consideră ca aveau dreptul la așa ceva, nu că mulțumesc Bulgariei”, scrie Modern Diplomacy.

Aceeași publicație arată cum declarația comuna vorbește despre ”comert corect”, nu ”liber schimb”, sintagma liberală consacrata. Ambițiile în domeniul energetic al SUA, dar și ale Rusiei, nu sunt realiste în ce privește Bulgaria, scriu USA Today și Modern Diplomacy. Asta pentru că nici Rusia, nici SUA, nu au poziție de monopol pe piața energetică bulgară. Cât privește ”comerțul corect”, Congresul SUA a impus sancțiuni împotriva proiectului ruso-german Nord Stream 2, din Marea Baltică, ceea ce nu poate să încurajeze liberul schimb. ”Nu așa funcționeaza economia. Rusia și SUA vor trebui să învețe să-și împartă piața energetică din Bulgaria prin liber schimb, nu prin «schimb corect»”, scrie Modern Diplomacy.

Iar după omiterea cheltuielilor uriașe pentru avioanele F-16 pentru o țară ca Bulgaria, după oferta Bulgariei pentru o baza militara la Varna și pentru deschiderea portului Varna pentru fregatele NATO și SUA, nu doar pentru iole, după vagi promisiuni legate de eliminarea vizelor, a venit și o minimă concesie din partea SUA, care nu au criticat în mod evident situația libertății presei din Bulgaria, așa cum se așteptau mai toti analiștii, ci au preferat o formulare ambiguă.

Boiko Borisov nu a primit o șapcă de la Donald Trump. Borisov i-a făcut cadou președintelui o pușcă de vântăoare unicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. Bulgarilor se pare li s-a urât cu binele. De la marele bazorelief din marmură din gară cu cele două mâini strânse deasupra textului “vecinaia drujba” vor transforma mâinile stânse în doi pumni ce se ciocnsc cu textul “vecinaia vrajba”. Și ei ca românii: fiecare națiune pe mâna ei piere!

  2. Caline,nu mai bine cumparau de la rusi? Rusii le multumeau frumos, nu ca americanii,nu-i asa? Bai tata,zgarmati prin toata presa vestica(fara sa spuneti orientarea) ca sa va iasa scrierea cum a cerut comanditarul. Si ala e la Rahova.

  3. Bulgarii cu numai 1,5 miliarde cumpara direct de la Capitalistul Donald Trump 8 avioane F-16 noi noute in timp ce Jmekerul Basescu Traian a cumparat de la tov. Jose Barroso pentru numai 2 miliarde de dolari tot 8 avioane F-16 dar second hand care nu pot inca decola de pe pista de la Borcea pe timp de iarna. Bulgarii cu ceafa lata se dau jmekeri !

  4. Bulgarul trebuie sa fie mai prost decat suma basescu+iohannis!E campion!
    Colonia se extinde: OLTENIA+DOBROGEA+BULGARIA!
    .
    „”Privind cu îngrijorare situația din Marea Neagră, SUA …” :cretinii, tradatorii de sefi de stat Romani si Bulgari sunt atat de redusi mintal sa nu stie ca SUA a privit cu mare ingrijorare si situatia din Iraq ? De amanatata ingrijorare i-a facut praf si pulbere si raman ingrijorati ca nu au gasit arama chimica mincinoasa!
    .
    Rusii nu consuma benzina de pomana sa brazdeze Marea Neagra cu nave aiurea , dar USA si NATO o sa umple Marea Neagra de vase de razboi pe cheltuiala/benzina romanilor si bulgarilor!

  5. Nicoleta, si Macedonia de Nord , de unde postezi, e tot in colonie.

  6. Treaba se împute rău. Sunt semnale că pe șervețel deja s-a făcut noua împărțeală. Rușii au renunțat la Bulgaria și au primit altceva la schimb. Foarte curând România se va dezmembra în fostele regiuni istorice. Scutul împotriva imperiului otoman nu-și mai are obiect de mult timp.

    • Erdogan tocmai ce a recreat Imperiul Otoman, probabil nu esti inca la curent cu ultimele evolutii Smarandache.Include momentan doar parti din Siria.
      Maine poimâine ajunge iar la Dunăre.

  7. Nu numai Bulgaria a cumparat avioane noi. La fel a facut si Polonia, achizitionint 48 de avioane F16 noi, comandind in plus inca 32 de F35 tot noi. A facut aceasta deoarece a ajuns la concluzia ca, pe termen lung, dotarea cu avioane uzate va costa mai mult. Cine si de ce a decis achizitionarea de avioane si nave uzate pentru Romania ramine de explicat. SUA curteaza Bulgaria din cauza baletului Turciei, Bulgaria si Grecia fiind rivale istorice ale Turciei. Daca baza de la Incerlik va fi stramutata, nu va fi in Romania ci probabil in Grecia sau Bulgaria, care abia asteapta. Baza este destinata controlului Levantului, al estului Mediteranei, or Romania este departe. Vuvuzelele rusesti de pe aici pot face deci pauza.

  8. „Bulgaria îi mulțumește lui Trump pentru că i-a acceptat banii”
    – Dar cu banii nostri/20 mld dolari/in 2010, cum a a fost; cine/cui i-a multumit ?!

  9. Nici o problema, daca au nevoie de fregate, se vorbeste mai pe la colturi ca, paiatele fostei familii rage, DUDA si Margareta ar fi mijlocit – pe baza unui comision gras – cumpararea de la fierul vechi englezesc cele 2 fregate – epave plutitoare care si acum dupa atatia ani -orice prost stie ca o nava de razobi iese din santier gata de razboi, acelea sunt si acum tot plute marine, ii trimitem pe Dida si Margareta sa le mijloceasca cumpararea, mai obtinsi ei „un ciubuc” sa nu mai „suga seva financiara a pòporului roman”.

    • Nu s-a vorbit deloc pe la colturi ci informatia a fost publica, aparind si in Wikipedia. Afacerea a fost fara doarsipoate una dubioasa, dezavantajoasa pentru Romania. Nu numai ca s-au achizitionat 2 nave vechi, depasite, la un pret pe care nu il meritau, dar s-a lovit, inca odata, in capacitatea tehnica a tarii. Una remarcabila, avind in vedere ca, in 1990, Romania detinea a 4-a sau a 5-a flota comerciala din lume si a 2-a de pescuit, navele fiind aproape in totalitate proiectate, construite si echipate in tara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.