Bulgarii adoptă euro mai devreme decât noi

Bulgarii ar putea adopta moneda euro pe 1 ianuarie 2024 în timp ce românii trebuie să mai aștept încă patru ani de atunci, dacă ținem cont de estimările BNR. Executivul de la Sofia a confirmat planul de adoptare a monedei euro pe 1 ianuarie 2024, fără o perioadă de tranziție, astfel că toate magazinele și băncile din țară vor fi obligate să accepte plăți în moneda europeană odată cu adoptarea, scrie Euractiv. Conversia va fi făcută la 1,9558 leva/euro. După introducerea monedei europene, în curs de o lună leva și euro vor fi amândouă monede legale. Adică vor funcționa în paralel. Documentul strategic de introducere a monedei europene va fi pus în dezbatere publică. În schimb, la noi, în intervalul 2024 – 2025 ar fi posibilă intrarea în antecamera zonei euro, iar adoptarea monedei ar putea avea loc în perioada 2027 – 2028, a declarat premierul Cîțu. „Parcursul pentru euro a fost puțin întârziat de criza din 2020. Vom face totul și este nevoie de convergență reală. Vom recupera în perioada 2021 – 2024, dar trebuie să fim conștientăcă aderarea la zona euro va fi după 2024. Obiectivul de aderare este și o obligație a României prin tratatul pe care l-am semnat. E greu să discuți de aderare la zona euro în plină criză economică. Nu numai aderarea este obiectivul principal, pentru mine contează ce înseamnă să aderi la zona euro. Înseamnă reformarea acestei economii, să o faci performantă în zona euro, acolo unde competiția este foarte dură. Asta este foarte important”, a mai spus premierul.

De ce bulgarii sunt mai avansați?

În 7 iulie, 2020, Bulgaria și Croația (leva și, respectiv, kuna) au fost admise în Mecanismul Cursurilor de Schimb2 (ERM2), care este anticamera aderării la zona euro. În schimb, România mai așteaptă. De ce? Un răspuns scurt este oferit de indicatori cheie: balanțe externe și bugete publice pe un șir relevant de ani. Astfel, din 2013, bulgarii au avut surplusuri de cont curent marimea fiind de 4% din PIB în 2019 (de la deficite de două cifre înainte de 2009). Croația a mers pe aceeași linie începand cu 2014 având surplus de cca 3% în 2019 (de la deficite de două cifre înainte de 2009). Privind bugetul public, acesta a fost la bulgari cu surplus de circa 2% din PIB în 2019, în timp ce în Croatia a fost în echilibru anul trecut, potrivit raportului de analiză a convergenţei „România – Zona Euro, Monitor”, publicat de BNR. Dacă valoare bunurilor și serviciilor importate este mai mare decât cea a bunurilor și serviciilor exportate avem deficit. Asta înseamnă că ies mai mulți bani din țară decât intră și că românii plătesc mai mult munca prestată de alții. Creșterea deficitului de cont curent vine pe fondul deteriorării deficitului comercial ca urmare a creşterii puternice a cererii de consum, ce nu a putut fi acoperită de oferta internă.

Un demers lipsit de credibilitate

În 2019, deficitul bugetului public în Romania a fost de 4,3% din PIB (standarde ESA), iar deficitul de cont curent de cca 4,6% din PIB. Deficitul primar și deficitul structural al bugetului public în România au fost între cele mai adânci din UE in 2019. În plus, există presiuni mari de cheltuieli permanente pe buget. Cu asemenea date, orice discuție de intrare in ERMII pentru România era un demers lipsit de credibilitate.

Raportul de fundamentare a unui plan de acțiune pentru aderarea la zona euro spune între altele: aderarea la zona euro aduce beneficii economice și are semnificație geopolitică, dar reclamă pregătire; la zona euro nu se poate adera în orice condiții. De asemenea, aderarea la zona euro cere finanțe publice solide, deficite mult diminuate, un grad adecvat de robustete a economiei. În plus, economia are nevoie de competitivitate, de deficite externe reduse, de un nivel al cursului de schimb la intrarea in MCS2 care să permită economiei să reziste presiunilor concurențiale din zona euro, mai ales dată fiind lipsa instrumentelor de partajare a riscurilor.

Intrarea in ERM2 este un obiectiv nu mai puțin exigent decât aderarea la zona euro și cere finanțe publice sănătoase, o consolidare bugetară durabilă. Raportul BNR susține că este necesară o creștere a veniturilor fiscale/bugetare care să ajute consolidarea bugetară și asigurarea de bunuri publice de bază. Intrarea în MCS2 cere convergență juridică/legislativă și un statut corespunzator al Băncii Centrale.

Planul ar fi trebuit să înceapă să fie pus în aplicare din 2019. Din păcate, cele două documente au rămas mai mult un exercițiu de diplomație publică.

Dinamica construcțiilor bugetare la bugari și la noi a ajutat intrarea în MCS2. Veniturile lor bugetare și fiscale sunt considerabil mai mari decât în Romania; veniturile fiscale în Bulgaria au fost de aproximativ 30% din PIB și în Croația de circa 37% din PIB în 2019 –nivelul din Romania fiind în jur de 27% din PIB, printre cele mai scăzute în UE.

Raportul de fundamentare și PA arătau că intrarea în MCS2 și ținta de aderare la zona euro pot încuraja reforme structurale, pot conduce la reducerea dezechilibrelor. Lucrurile nu au mers însă cum trebuie. Documente ale BNR și ale Consiliului Fiscal au subliniat că deficite mari împiedică mersul către MCS2, că este nevoie de o schimbare de abordare.

Daca vrem sa facem pasul de intrare în MCS2, este obligatoriu să avem o corecție macroeconomică durabilă odată impactul pandemiei surmontat. Această corecție implică, între altele, creștere de venituri bugetare (o bază de impozitare mai largă prin transparență, declararea tuturor veniturilor și averilor, eliminarea de exceptări, combaterea fermă a evaziunii fiscale), raționalizare de cheltuieli. Cu absorbție intensă de resurse europene putem sprijini reforme structurale și corecția macroeconomică necesară.

Este de subliniat importanța Planului național de reziliență și redresare, care trebuie să cuprindă proiecte bine întemeiate, care să capete susținere financiară europeană. De asemenea, tebuie sa limităm deficitele externe, să avem în vedere competitivitatea economiei, mai ales a sectoarelor de tradables (comercializabile).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4571 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Pentru gunoaiele de politicieni români Bulgaria reprezenta „țara de sub noi”,singura țară din UE pe care o foloseau ca termen de comparație ! Acum noi suntem „bulgaria”,noi care am avut și avem DNA,noi care am cerut MCV prin vocea jigodiei bețivane băsistă ,noi care ne-am tăiat singuri craca de sub picioare cu ajutorul nemijlocit al unor gunoaie pe care le-am trimis să ne reprezinte în forurile europene ! 1Euro in 2024 pentru bulgari=1,95 Leva,1 euro pentru români în 2028 probabil vreo 10 lei!!!Trebuie sa mulțumim gunoiului Petrov care a blocat și furat 10 ani România,iar acum acestor impotenți care o „conduc”,în frunte cu țipțerul moștenitor al GEG !!

  2. A fost 2015 anul de intrare in zona EURO!
    Sunt trei factori principali din cauza cărora nu se intră in zona euro:
    1. CORUPȚIA atotputernică
    2.guvernările proaste si TICĂLOASE
    3.politica BNR in favoarea băncilor straine care nu au sprijinit economia,dezvoltarea

  3. EI SI MARE SCOFALA
    ASTA ESTE PENTRU PROSTI. MAI BINE SA DECIDEM CA ANUMITE SERVICII DE TELEFONIE,GAZE,CURENT ETC SA NU MAI FIE PRETURILE IN LEI LA CURSUL EURO.ASTA DA MARLANIE.PAI LEGEA FINANTELOR SPUNE ALTFEL.

  4. Ce se poate intelege din aceasta intarziere la adoptarea euro? Ca „economia Bulgariei” si a Croatiei sunt mai avansate? Bulgarii nu au vreo industrie, mai produc cate ceva in agricultura si turism, sezonier. In rest cativa politicieni instruiti la academia Soros care au ajuns in pozitii de avangarda pe la FMI si C.E. Croatia face bani din turism si servicii, sezonier. Marea parte a retail-ului din BG si HR este controlata de concerne germane, ca si in Romania; unde mai activeaza si concerne franceze,belgiene. Diferenta majora este ca guwernantii din RO, ministrii, secretarii de stat si alti birocrati din institutii saboteaza cu buna stiinta productia si produsele autohtone. Mai mult prin relatiile oculte cu bancile comerciale din Occidentul protestant-catolic , guwernantii din RO fac afaceri de zeci de mld anual, imprumutand bani la dobanzi irationale pentru a plati pensii,pensii speciale, camarila de stat si de partide,parlamentari, armata de mercenari, organele de forta si supraveghere…Sarcina returnarii acestor imprumuturi revine cetatenilor contribuabili. Din acest motiv se scumpesc utilitatile, alimentele,combustibilii, materiile prime, materialele de constructii samd…Prospera bancile straine si firmele de lobbysti care intermediaza imprumuturile guwernelor, „economia de servicii” bazata pe comisioane si taxe de protectie…

  5. Asta este taticule. Politici economice imbecile 2016-2019. Noi va dam, noi avem cea mai mare crestere economica(pe consum- o imbecilitate cand 70% din consum este din import). Uite ca bulgarii or sa aiba dobanzi rezonabile, deja se imprumuta mai ieftin decat noi, si au pensii si salarii mai mici ca noi. Probabil ca in cefa aia lata au mai au ceva creier, ceva creier in plus fata de noi.

  6. Yonumas strofoca dar baftosi mai sunt bulgarii !Dar sic ca ei nu il au pe producatorul de vinuri Isarescu Chimicul ca guvernator,ciuda,ciuda!Mare patriot Mugur, cica va ramane guvernator pana va face varsta lui Matusalem Vasilescu plus a lui tata Noe Tiriac, care ii vrea terenul de tenis, ca sa scape de ei si mananca si coliva gratis .

  7. Cum wine asta. Bulgarii n-au Werneri, anticorupție, Koveși, Clopotilde cu șobolani, Fritzi, Ghinea, Voiculescu, armate de ONG-uri care aruncă afară pacienții că le trebuie spitale de covid, dar care stau goale, armate de turnători la Securitate că țin unii slujbe religioase și multe alte porcării progresiste marca #rezist.

    Bulgaria e cu mulți pași în fața vecinilor și în zona Euro și în Schengen.

  8. Noi prostii Europei, cu astia la conducere !
    PNRR la toamna bobocilor, si dupa, numai laude si pupaturi in ….

  9. Eu am mai spus că nemernicii ( si de stânga și de dreapta) care au condus România ar trebui sa-i găsim doar in pușcării condamnați pe viață și cu averile confiscate până la rude de gradul 4.
    Crima lor este distrugerea țării!

  10. Asta este tăticule. Avem un grup infracțional organizat in fruntea țării, prim ministru repetent cu facultatea făcută la distanță, după ce nu a fost in stare să intre la ASE, cu pregătire profesională la nivel de traficant de valută.

  11. Dacă dam timpul înapoi, mai precis în 2014 când leneșul național a câștigat primul mandat, îl vom vedea cum în discursul de investire spunea ca are doua obiective de îndeplinit. Schengen și Euro pana în 2019. Întrebat fiind de un jurnalist ce se va întâmpla dacă nu vom avea Euro și Schengen pana în 2019, schiorul României rânjește și răspunde în zeflemea. Nu voi mai candida la al doilea mandat.
    Căutați discursul pe net.

  12. Te iei după toți loserii și dobitocii româniei ??!!Nu-l vezi cât e de infantil și de redus??!!

  13. 1. Mai gurel și BNR nu vor euro. Daca nu mai au lei s-a dus jucăria. Băncile nu mai pupa dobânzi de 3-4-5 %
    2. Eu unul nu as vrea euro. Vreau un leu și un un salariu mai mare sa simt că îmi ajunge. Toți care au trecut la euro au pierdut din puterea de cumpărare.
    3. Este un prostai sus, tetea auzi că 2016-2019 au fost nasoi. Nu vede mutul că a rezolvat Catzache de a dus datoria la 50% din pib, PIBul l-au micșorat și el o trage că batman era rău. Voi vă meritați 50 de ani de guvernare PnDlista

  14. Nu am nimic cu bulgarii,dar situatia social economica de azi (pentru cine a mers pe la ei) este un dezastru.Ei si asa sunt „cumparati” de germania din 1999 cand au fost in faliment ca stat.Daca trec la euro in 2024 asa nepregatiti financiar si numai dintr-o ambitie prosteasca, puterea de cumparare a populatiei va fii un dezastru social. Orice „amarat” din zona euro cu 100 € in buzunar va fi REGE in Bulgaria la produsele alimentare.Daca bulgarii vor sa-si sape singuri „groapa” este treaba lor. Romania va avea mult de asteptat dupa ce guvernarea idioata (tradatoare) de azi :PNL_UDMR_USRPLUS s-a indatorat de 14 miliarde € plus dobanzi la banci occidentale pana in 2050.AICI e BUBA !!.

  15. Cine crede ca trebuie sa avem moneda Euro este P R O S T.Nu trecerea la euro este importanta ci valoarea economiei.Chiar și cu o economie proasta trecerea la euro este o mare tâmpenie economica.O mare greșeală care se face în România este comparația cu Bulgaria.Aceasta tara nu exista din nici un punct de vedere ea fiind susținută de rusi și de nemti.Ei nu au nici un fel de bogatii ale subsolului,agricultura este o gluma ca și turismul.Nu trebuie sa ne punem problema de ce la ei se duc romanii ci de ce bulgarii nu merg în alte tari ca turiști și o sa înțelegeți de ce.Comparatia frecventa cu Bulgaria s-a împământenit din momentul în care Bucureștenii se uitau la televizor la bulgari și a rămas pentru ei și pentru radio și TV o prostie de rumegat.Romania a fost și este tinuta la respect deoarece PUPILUL RUSIEI SI JERMANIEI ESTE PREA PROST SI NU POATE FI LASAT ULTIMUL IN CLASA.Problema Schengen este iar o prostie.Doar prostii care se înghesuie la granițe ca le PUTE ROMANIA urla ca trebuie sa intram acolo.Milogeala asta de a întra în Ssssssstumberaiten nu face decât sa dea apa jermaniei sa mai fure ceva din România.Este bine ca se verifica atât cât se verifica mărfurile și oamenii la vama deoarece mai descurajaza prostia,furtul,drogurile și multe altele cu care tara S-A PROCOPSIT IN ACEST CAPITALISM FOARTE PROST INTELES.Daca vrem sa fim respectați încercați sa mu mai fiți milogi si cui nu ii convine sa plece.Nu deștepții au plecat și pleacă din tara ci doar lașii și trădătorii.Cand te duci la o societate deja formata și iei totul deagata iar după un timp nu mai ști sa vorbești românește ar trebui sa realizezi cat de mărunt ești în comparație cu reprezentanții altor popoare care au plecat din tara lor dar se mândresc ca sunt GRECI,SARBI,IRLANDEZI,NEMTI,ENGLEZI,ITALIENI,OLANDEZI,SCOTIENI,EVREI,ETC,ETC,ETC. PUTINA MINTE MAI AU UNII DAR PRETENTII CU DUIUMUL.

  16. In afara de Germania si Olanda toate celalte state au avut de pierdut dupa adoptarea monedei euro, dupa un raport recent al think-thankului Center for European Policy din Germania. Motiv pt care Guvernul de dreapta din Ungaria, de ex., nu doreste sa adere acum la zona euro, fiind constienta de faptul ca starea economiei, dar si pierderea independentei bancii nationale nu ar fi benefica. Adoptarea monedei euro ar afecta grav atat standardul de viata, cat si competitivitatea economiei. Bulgarii fac o prostie, treaba lor.

  17. Ei vor indeplini cerintele, dar se vor gasi mai multi sa se opuna, cu olanadezii pe locul fruntas.

  18. Normal ca politrucii si slugile lor vor sa-si care valize mai purin voluminoase cu salarii nerusinate si diferite spagi fara sa mai treaca pe la casele de schimb pe unde sa fie inregistrati,dar pentru romani inlocuirea leului cu euro este o capcana din care nu se mai poate iesi asa cum ar vrea acum grecii care nu pot sa faca altceva decat sa suporte austeritatea de care sunt vinovati politrucii hotzi si slugarnici care au servit mafia externa pana au ajuns la faliment national asa cum am ajuns si noi de doua ori dupa guvernarile hoatze si cretine cederista si basista,salvati de guvernari pesede si cum o sa batem recordul falimentului cu Coalitia calailor iohanisti care urmeaza aceeasi cale a hotiei,minciunii, incompetentei si obedientei externe paguboase,protectia clientelei si austeritate care duce la blocaje si falimente in serie,plus ca salariile de doi lei duc la buget national tot de doi lei si la mariri de taxe si impozite.Astia nu au invatat nimic de la pesedisti si cum au ridicat aia si bugetul si pibul,numai in trei ani,ca aia erau nasoi pentru putorile astea iohaniste,care vor sa arate ce kkt praf fac ei singuri care se cred cei mai inteligenti cand vad cum se descurca ei frumos cu spagile si nu se ocupa justitia si de ei.

  19. De ce ar fi adoptarea euro bunastarea si umblatul cainilor cu covrigi in coada cand inglejii au refuzat sa renunte la lira lor sterlina si sa nu mai aiba controlul banilor si muncii lor ca sa le cedeze tiparnitei de euro controlata de bruselezii Germaniei si au preferat sa paraseasca shandramaua UE si la fel si Suedia refuza euro,care nici ea nu vrea sa fie sluga la stapanii euro si isi pastreaza moneda nationala indiferent de presiunile bruselezilor prusaci cu euro pe toata lumea,care la noi apare ca vrem noi musai sa trecem la euro,dar nu vor ei,care,in realitate,abia ne asteapta sa ajungem in capcana euro,unde cand esti dus,ca tzara,in faliment de niste marionete ticaloase,hoatze si incompetente,plasate mereu de la mafia centrala,nu mai ai cum sa te ridici niciodata.Pentru ca atunci cand aduci in tara mai multi euro ii iei de la altii care se supara ca ei pierd si te saboteaza prin marionetele si servicile plantate la interior,ba iti mai baga si liderii in puscarie,asa cum deja este demonstrat.Plus ca daca se ridica nivelul de trai al slugilor,stapanilor le este frica pentru ca nu mai are cine sa le asculte si sa le execute poruncile.

  20. Romania = ultima tara din Europa
    Tradarea, spaga, hotia, dezinteresul ne-au adus aici.

  21. Foarte bine, bulgarii vor cadea in cap inaintea romanilor. Nu este nici o graba la tecerea la euro. Romanii vor fi si mai saraci. Poate intre timp se desfiinteaza colhozul european.

  22. Nu ne mai speriați cu bulgarii. Statistic stau bine dar in realitate este dezastru național plus prezenta agenților rusi pe fata si acoperiți care manevrează tor . Efectiv Bulgaria este in UE nemeritat ci doar strategic. Într-adevăr au o crescătorie de pisici la nivel oriental iar centrele urbane se depopuleaza accelerat. UE știe dar contează geopolitica . Cei tineri , cărora le este ascunsa adevarata istorie grandioasa a romanilor pentru un popor din Europa de Est din cei 81 de ani de regalitate , trebuie sa știe ca regele Bulgariei venea la Castelul Peleș in anii premergători WWI si pe un colț de măsuță , ca o ruda săracă , își sorbea cafeaua ascultând atent pe Carol I care vorbea despre ,,tehnica” conducerii unui stat puternic cum era Regatul României. In perioada interbelica in Regatul României veneau la studii ca la Paris , bulgari , sârbi, albanezi , turci , greci . De ce ? Cei tineri trebuie sa citească ,,Enciclopedia României” editata intre anii 1938-1943 sub Augustul patronaj al Majestății Sale Carol II , pe care ,,burghezo- mosierimea comunista nu accepta sa îl publice in tiraj de masa .

  23. Eu cred că o monedă națională stabilă și puternică e mult mai de apreciat decât un euro, care,..hmmmm,. nu știu,..Merită ?? Plus ai un control financiar mai eficient, nu ai grija economilor altor țări și să te trezești vază.. Virusul va produce multe surprize. Va pune pe butuci multe economii,..Bulgarii nu merită să fie asociați cu românii. Sunt mult mai educați, punctuali, eficienți, gospodari.. Plus de și sunt balcanici la ei mite nu prea funcționează..Nu au o corupție endemică. Nu pricep de ce dobrogeni mai vor să aparțină de romania,.nu vor o țară ca afară.. Doar istoria Dobrogei e legată de bulgari și de turci, poate un pic de lipovani, dar nici intr-un caz de români..

  24. Bai @ ciumete Urs expirat,iar te faci ca nu stii al cui este udemereul moghioresc care este de 30 de ani complice si a sustinut si sustine toata coruptia,bineinteles ca nu gratis ca nici broastele nu canta pe uscat.Poate esti total incult si nu stiai ca dobrogenii sunt romani,tzarane,si acolo,in Dobrogea sunt doar cativa turci,lipoveni,rusi de rit vechi,ucrainieni,tatari si bulgari care traiesc toti in buna pace,in primul rand,pentru ca romanii majoritari nu sunt moghioroli nebuni care sa ii urasca de moarte pe toti care traiesc printre ei,asa cum nu va potoliti voi pana nu faceti iar vreo prostie pe unde credeti ca este tinutul numai al vostru si veti fi trimisi la plimbare,ori dincolo de Balaton,ori inapoi in fundul Asiei,pentru ca nici moghiorolii nu merita sa fie asociati cu romanii,care romani nu au venit nicodata sa ii omoare pe altii ca sa le ia casa si pamantul,plus sa le darame bisericile ortodoxe,ci moghiorolii fac tot posibilul sa mearga inapoi in fundul Asiei unde vor fi primiti cu drag de rusi ca sunt de aceeasi teapa,talhari la drumul mare,si ziua,dar si noaptea ca hotii,ambele natzii care au ghinionul sa fie prea pline de puturosi fomisti care vor sa traiasca din munca altora,pe pamantul altora,aia cu rusificarea,moghirolii cu maghiarizarea,probabil ca simt ca sunt cu numarul de tovarasi pe cale de disparitie.Dar vin romanii sa ii ajute si sa le faca ce trebuie mandrutzelor lor sa ii inmulteasca,daca ei nu mai pot,sau nu stiu cum.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.