Căderea curentului, un risc tot mai mare

Incidentele de securitate provocate de întreruperea furnizării energiei electrice sunt în creștere în ultimii doi ani, în România, susțin reprezentanții Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). “Majoritatea rețelelor de comunicații din România sunt moderne, performante și au un nivel de reziliență ridicat, din perspectiva unei multitudini de riscuri, inclusiv cele de atacuri cibernetice, dar „calitatea” de consumator de energie electrică se dovedește a fi o vulnerabilitate de sistem foarte importantă. În ceea ce privește afectarea unor servicii de comunicații din cauza întreruperii furnizării energiei electrice, din datele comunicate de operatori, doar în ultimul an, s-au înregistrat peste 100.000 de evenimente de acest tip. Este necesară o colaborare intersectoriala mai strânsă, în special între companiile de energie și comunicații, pentru că sunt domenii interdependente. Rețelele de comunicații au nevoie de energie electrică și de rezolvarea cât mai rapidă a incidentelor, iar sistemele de comandă și control pentru producerea, transportul și distribuția de energie au nevoie de rețele de comunicații“, a declarat Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM.

Având în vedere creșterea nevoii de securitate a rețelelor de comunicații electronice și în acord cu recomandările organismelor europene privind securitatea rețelelor, ANCOM a analizat recent particularitățile incidentelor cauzate de întreruperile furnizării energiei electrice, mai ales că în ultimii ani numărul acestora a crescut în totalul incidentelor raportate către Autoritate. Analiza are drept scop evaluarea impactului incidentelor electrice ce pot afecta reziliența comunicațiilor electronice mobile și identificarea unor măsuri specifice care pot fi luate, în acord cu alte entități implicate.

Lipsa comunicațiilor mobile într-o anumită zona împreună cu întreruperea temporară a furnizării energiei electrice este de natură să afecteze bună funcționare a unei game largi de activități în domenii precum comerț, industrie, educație, sănătate, ordine publică și chiar securitate națională.

Rezultatele studiului

Conform rapoartelor privind incidentele de securitate realizate de Autoritate, în 2019 numărul incidentelor electrice cu impact semnificativ cauzate de întreruperile de curent a crescut aproape de 3 ori comparativ cu anul 2017 (de la 140 la 360), ajungând să reprezinte 45% din totalul incidentelor raportate. Pe de altă parte, numărul mediu de conexiuni afectate că urmare a incidentelor electrice este în scădere, aceeași tendința fiind înregistrată și în cazul duratei medii a unui astfel de incident, în timp ce durata totală a incidentelor datorate problemelor de alimentare cu energie electrică se menține relativ constanța (1.960 ore).

Aproape 90% dintre incidentele cauzate de lipsa de alimentare cu energie electrică au afectat furnizarea serviciilor la puncte mobile (88,5% în anul 2017, peste 94% în 2018, respectiv peste 97% în 2019). Din perspectiva geografică, județele care au înregistrat cele mai multe probleme sunt Buzău, Gorj, Teleorman, Constanța, Timiș, Olt și Dolj.

La nivel extins, fără limitare la incidentele electrice cu impact semnificativ, se constată existența unui număr mult mai mare de incidente, potrivit datelor rezultate din răspunsurile operatorilor mobili la un chestionar transmis de ANCOM. Astfel, aceștia au înregistrat un număr total de peste 100.000 de evenimente de acest tip în decursul ultimelor 12 luni calendaristice, cu consecințe semnificative în funcționarea echipamentelor de comunicații și a sistemelor-suport ale acestora.

Pe de altă parte, în pofida eforturilor continue de dezvoltare a rețelelor de distribuție, indicii tehnici relevanți de continuitate în furnizarea energiei electrice din România se situează încă sub valorile înregistrate la nivel european, potrivit datelor publicate de ANRE pentru anul 2019.

Măsurile prevăzute de operatorii mobili pentru prevenirea și tratarea efectelor incidentelor electrice acoperă o gama largă de soluții, de la generatoare fixe și mobile până la sisteme UPS sau baterii de acumulatori. O tendința de evoluție se constată și în ceea ce privește utilizarea, deocamdată sporadică, a energiilor alternative. Revizuirea necesarului energetic în toate situațiile în care acesta poate fi afectat de modificările de topologie sau de configurație din rețele este de asemenea în atenția operatorilor, precum și optimizarea logisticii de intervenție în caz de întrerupere a energiei electrice și utilizarea procedurilor specifice de lucru pentru scurtarea timpilor de repunere în serviciu a echipamentelor.

Ca urmare a concluziilor studiului și analizând practicile la nivelul Uniunii Europene, Autoritatea poate lua în considerare modificarea procedurii de raportare a incidentelor de securitate, fie prin modificarea nivelurilor unor praguri de calcul (de ex. durata de indisponibilitate, număr de utilizatori afectați/volum de trafic pierdut), fie prin adăugarea de noi criterii sau factori de analiză (de ex. frecvența incidentelor electrice pe o anumită locație, clasa de importantă a locației). O altă posibilă măsură pentru îmbunătățirea indicilor de reziliența a rețelelor și serviciilor de comunicații electronice ar putea fi realizarea unor audituri în ceea ce privește continuitatea în alimentarea cu energie electrică a elementelor de rețea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

5 Comentarii

  1. O tara „africana”!Nu mai gasesti decat militieni, politruci,politologi, filozofi, sociologi, avocati, profesori si doctori…Un sudor sau un electrician,nema !

  2. propaganda pentru 5/6 g , altufelu’ cade corentu’ tovarasi cu digitalizarea asta „masiva” pe care in fapt romanii o refuza cat si cum pot, ca si vaccinarea.

  3. imi scapa in acest moment unde naiba am citit asta-vara (cred ca pe contramundum.ro) un articol al unui ziarist englez care exact asta spunea: printre diversele forme de inducere a terorii inaintea marii resetari, penele de curent vor deveni un fenomen raspandit si frecvent.

  4. „eforturile continue de dezvoltare a retelei” delir, nu s-a facut nimic din obligatiile contractuale . acum doar stau si incearca sa vada daca merita sa raporteze in fals ( modificand indicii UE) sau sa paseze obligatia prin rascumparare pe bani grei statului roman( enel cere de zece ori pretul de cumparare desi nu a facut nimic).

  5. „caderea” curentului intr-o tara „digitalizata” este visul oricarui terorist sau putinist, telefonia mobila, digitalizarea si cloud-ul sunt vulnerabilitatile pe care le cere orice idiot globalist sexo-marxist, si lumea e plina de cretini. Recentul accident al „caderii” in lant a sistemelor energetice europene a fost doar o repetitie. Nu e departe lumea care poate fi oprita dintr-o „siguranta”, de spui ca a „gandit-o” Grete. Progresul cu curul inainte !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.