„Caligula” în regia lui Laszlo Bocsardi şi „Purificare” în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, marţi la TNB

Cea de-a 21 ediţie a Festivalului Naţional de Teatru aduce în faţa publicului, în cea de-a cincea zi, pe lângă spectacole regizate de Alexandru Mâzgăreanu, Alexandru Tocilescu sau Laszlo Bocsardi, dialoguri cu artiştii şi lansări de carte.

Teatrul Naţional Bucureşti prezintă, la Sala Mare, de la ora 18,00, spectacolul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova „Caligula”, de Albert Camus, în regia lui Laszlo Bocsardi, piesă încadrată la secţiunea Spectacole tematice.

Tot de la ora 18,00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional, va fi prezentată, în cadrul secţiunii Teatrul de mâine, piesa „Purificare” de Petr Zelenka, în regia tânărului Alexandru Mâzgăreanu.

Teatrul Metropolis îşi aşteaptă spectatorii, de la ora 18,00, cu piesa „Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu, în care vor putea fi urmăriţi actori ca Lucian Iancu, George Ivaşcu, Adriana Trandafir, Ion Grusu, Mariana Dănescu ori Crina Mureşan. Muzica va purta amprenta inconfundabilă a lui Nicu Alifantis. Spectacolul este inclus în secţiunea Dans în teatru.

La Sala Izvor a Teatrului Bulandra, actuala Sală Liviu Ciulei, de la ora 20,30, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu prezintă piesa „Felii” de Lia Bugnar, regia Lia Bugnar, în interpretarea actriţei Ofelia Popii, în cadrul secţiunii În prim-plan, actorul.

În secţiunea „Focus: Andrei Şerban – Cehoviziuni”, la Sala Mare a Teatrului Odeon, va fi prezentat, de la ora 21,30, spectacolul Teatrului Maghiar de Stat Cluj „Strigăte şi şoapte”, după Ingmar Bergman, regia Andrei Şerban.

Ziua de teatru se va încheia la Teatrul Act, unde, de la ora 22,00, se va juca spectacol „9 grade la Paris”, un spectacol de teatru-film după o poveste adevărată. Regia şi scenariul poartă semnătura lui Peter Kerek, spectacolul fiind inclus în secţiunea Teatrul de mâine.

La Ceainăria Teatrului Act se va putea sta din nou de vorbă cu artiştii, tema dialogului fiind „Coregrafia – cu un pas în teatru”. Participanţi vor fi Peter Uray, Florin Fieroiu şi Miriam Răducanu.

Despre o posibilă linie de continuitate între Cehov şi Ionesco, dar şi despre destinul farsei tragice în anul 2011 vor vorbi, la UNATC, de la ora 15,00, teatrologi de seamă, care sosesc în România din diferite colţuri ale lumii. Îşi vor susţine punctele de vedere pe tema „Absurdul în teatru, de la Cehov la Eugene Ionesco”, Yun-Cheol Kim, decan al Facultăţii de Teatru a Universităţii Naţionale de Arte din Seul, Coreea de Sud, şi preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru – IATC/AICT, Manabu Noda, profesor la Facultatea de Arte şi Litere a Universităţii Meiji din Tokyo, Japonia, Monica Săvulescu Voudouri (Grecia), prozatoare, eseistă, poetă şi traducătoare, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Olanda şi Belgia.

De la ora 15,00, Fundaţia Lowendal va fi gazda unei lansări de carte – „August Strindberg – O carte, o monografie, un happening”. Volumul „Marele drum” de August Strindberg (UNITER) şi monografia (volum postum) „August Strindberg, precursorul solitar al teatrului contemporan” de Ileana Berlogea (Editura Academiei Romane) îşi aşteaptă, de asemenea, cititorii. AGERPRES

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.