Călin Popescu Tăriceanu – ministru de Externe, Titus Corlăţean – ministru al Justiţiei

Alcătuirea guvernului Ponta se dovedeşte a fi o operaţiune extrem de dificilă. Negocierile între cele trei partide din USL au decurs destul de anevoios, nu numai din pricina orgoliilor interpartinice, ci mai ales din cauza orgoliilor din interiorul celor trei formaţiuni politice.

De pildă, după ce, iniţial, premierul desemnat Victor Ponta anunţase că ia serios în calcul menţinerea celor doi miniştri din guvernul Ungureanu, Cătălin Predoiu şi Leonard Orban, iată că, astăzi după-amiază, surse din USL au declarat în exclusivitate pentru cotidianul.ro că s-a decis renunţarea la menţinerea lui Predoiu şi Orban la Justiţie şi Afaceri Europene. Această decizie finală a fost luată în urmă cu doar câteva ore de Crin Antonescu şi Victor Ponta, cei doi lideri ai USL. Dacă iniţial doar liberalii îi respingeau pe Orban şi Predoiu considerându-i „oamenii lui Traian Băsescu”, ulterior, şi în PSD – mai exact la nivelul liderilor din teritoriu – a apărut un curent majoritar de respingere a variantelor Orban şi Predoiu la şefia celor două ministere importante.

Crin Antonescu se arătase de acord cu intenţia lui Ponta, însă cu o condiţie: cei doi să intre pe locurile de miniştri de la PSD. Astfel, din cele 10 fotolii de miniştri alocate PSD, prin menţinerea lui Predoiu şi Orban, social-democraţii ar fi rămas doar cu 8, fapt ce ar fi condus la creşterea nemulţumirii în partidul condus de Victor Ponta.

Acum după ce s-a stabilit de către cei doi lideri ai USL că menţinerea foştilor miniştri Predoiu şi Orban nu mai e valabilă, s-a decis ca portofoliul Afacerilor Externe să revină la PNL (după ce iniţial fusese al atribuit PSD), iar conducerea Justiţiei să fie preluată de un membru al PSD. Astfel, Călin Popescu Tăriceanu, fost premier liberal, va deţine postul de ministru al Afacerilor Externe. Acest lucru a fost confirmat de surse din conducerea centrală a PNL, în exclusivitate pentru cotidianul.ro.

Pentru Ministerul Justiţiei, PSD ia în calcul numele senatorilor Ioan Chelaru, Titus Corlăţean şi Dan Şova. Dintre cei trei, Titus Corlăţean pare a avea cele mai multe şanse de a primi portofoliul de la Justiţie. Reamintim că, până în această seară, senatorul PSD Titus Corlăţean, preşedinte al Comisiei de Politică Externă din Senat, era dat ca fiind singura variantă de ocupant al postului de ministru de Externe. Însă ultimele negocieri purtate de liderii USL au determinat trecerea portofoliului Externelor în curtea PNL, cu Tăriceanu titular, iar Corlăţean, cel care fusese anunţat ministru pe acest post, trece la Justiţie.

PSD şi PNL au făcut rocade şi pe alte ministere care vor compune viitorul guvern Ponta, susţin surse din USL. Potrivit acestor surse, PNL a cedat Finanţele la PSD, pentru a prelua Economia, fără domeniul Energiei însă, care va constitui baza pentru numirea unui ministru delegat. Deja premierul desemnat a anunţat după întâlnirea cu Delegaţia FMI că vor fi 4 miniştri delegaţi.

Aceleaşi surse au declarat că Victor Ponta îl va numi pe Florin Georgescu – prim-viceguvernator al BNR şi fost ministru de Finanţe în guvernarea Văcăroiu – la Ministerul Finanţelor Publice, în timp ce economistul liberal Claudiu Doltu are şansele cele mai mari să fie numit la Ministerul Economiei, deşi pentru acest portofoliu o parte din filialele liberale din teritoriu l-ar prefera pe senatorul ieşean Varujan Vosganian.

Pentru postul de ministru-delegat la Energie, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, pare a fi cel mai potrivit pentru a conduce acest domeniu, dar deputatul nu ar beneficia de un sprijin atât de mare din partea teritoriului cum are braşoveanul Constantin Niţă, care este şi vicepreşedinte al social-democraţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.