Campania electorală îneacă şi distruge ţara

Ceva nu-i în regulă cu CNA-ul ăsta! De câţiva ani buni, zoaiele, tonul minor, agramatismele şi înjurăturile inundă România prin televiziuni iar instituţia noastră de veghe se macină în ambâţuri personale sau în dispute politice mascate. Atmosfera programelor de televiziune a trecut de mult de cele mai imunde cote posibile. Ne aflăm în faţa unei inundaţii de minor şi vulgaritate pe cale să producă o adevărată catastrofă a civilizaţiei româneşti. M-am bucurat când am aflat că grobiana doamnă Georgescu nu mai tronează toate şedinţele instituţiei, dar m-am amărât peste măsură când am văzut ultima decizie a Consiliului Naţional al Audiovizualului. Contestata şi auto-terfelita noastră instituţie a emis, în sfârşit, câteva norme privitoare la campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Cică, potrivit CNA, ”campania electorală pe posturile de radio şi de televiziune publice şi private începe pe 3 octombrie, ora 00.00, şi se încheie pe 1 noiembrie, ora 7.00” iar ”difuzarea în direct şi înregistrată a mitingurilor şi întâlnirilor electorale, a conferinţelor de presă şi a altor activităţi de campanie ale candidaţilor este considerată emisiune de promovare electorală”.

Dar în aceste zile şi în săptămânile trecute şi în câte zile mai sunt până în 3 octombrie, ce este şi ce facem? Este un soi de no man’s land politic, un tele-maidan liber la dezinformări, la bârfe, la calomnii şi la promovări gonflate! Ce trăim noi acum dacă nu tot o campanie electorală deşănţată, agresivă, tembelă, aiuritoare, pigmentată cu poale-n cap, minciuni şi lăudăroşenii? Ce instituţie gestionează acest dezmăţ mediatic şi care, conform legii în vigoare, nu este socotit campanie electorală deşi este un soi de paroxism al acesteia. CNA-ul s-a blocat în lupta disperată pentru un vot majoritar în luarea deciziilor şi n-a mai avut nici timp, nici resurse şi nici luciditate pentru a interveni în partizanatul de ciomăgar angajat al unor televiziuni. (Radiourile fiind dominate de muzică au cam scăpat de acest blestem al flecărelii politice angajate.)

CNA-ul, revoltat şi opintit în grosolăniile Laurei Georgescu, n-a mai avut nervi şi timp ca să se ocupe de nopţile de mahala ale lui Dan Diaconescu pe RTV, unde şi-a redeschis OTV-ul cu promisiuni de posturi, pachete de mâncare şi îngeraşi care să ghideze oamenii la vot. CNA-ul, instituţia noastră de supraveghere şi de arbitraj în audiovizual, a decăzut sub presiunea exagerată a partidelor politice. Nu mai văd împărţirea jenantă, respingătoare chiar pentru alegători, în postura pro-putere şi pro-opoziţie. Nu mai există partid important fără televiziune şi nici televiziuni fără sprijin de partid. Şi cum acestea nu dau nici un semn de întoarcere la nobleţe şi eleganţă, la seriozitate şi ţinută morală, nu avem a ne aştepta la cine ştie ce mari schimbări spectaculoase.

Nu pe televiziunile supravegheate de CNA a ieşit Roşca Stănescu să ne arate extrasele de conturi ale lui Traian Băsescu, procurate de o frizeriţă din Ploieşti tocmai din Insulele Seychelles? Şi tocmai acest mare investigator în praful de petarde şi fumigene vine acum să ne propună un alt proiect de lege a audiovizualului!? (Pentru cei care nu ştiu, un semn al mirării urmat de unul al întrebării reprezintă o formă discretă de a marca ”o mare prostie”.)

Din câte ţin eu minte, pe vremea când deţinea ziarul “Ziua”, fostul nostru coleg de breaslă a brevetat în România cu totul şi cu totul altceva. Dar cu muuult înainte de Dan Diaconescu!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.