Când birocrația de tip sovietic întâlnește aviditatea Goldman Sachs

Campania de vaccinare din UE este foarte lentă (doar 3% din populația UE a fost vaccinată până acum, în timp ce în Marea Britanie au fost vaccinați 15%, iar în SUA 10%), iar în Franța lucrurile se mișcă si mai greu. Sondajele arată că francezii au mai multă încredere în UE decât în guvernul de la Paris când vine vorba despre vaccinare.

În urmă cu două săptămâni, francezii au aflat că vinovat pentru această situație este nu doar guvernul. Executivul de la Paris a făcut apel la patru mari firme de consultanță pentru a ajuta la ”definirea cadrului logistic și la coordonarea operațională” a vaccinării. Partea leului din contractul de consultanță i-a revenit firmei americane McKinsey.

Informația i-a revoltat pe francezi. În primul rând, a fost atins orgoliul național legat de competența funcționarilor francezi, într-o țară cu o mulțime de școli celebre de administrație (președintele Emmanuel Macron este absolvent al ENA), cu servicii publice bine puse la punct și cu cele mai mari cheltuieli pentru sănătate din UE pe cap de locuitor. În al doilea rând, președintele Macron a delcarat, la finalul lunii noiembrie, că vaccinarea va fi organizată de stat împreună cu autoritățile locale. În al treilea rând, guvernul avea deja o mulțime de consilieri: o comisie tehnică pentru vaccinare, un consiliu de orientare pentru strategia vaccinării, agențiile regionale de sănătate, un comitet de analiză, cercetare și expertiză creat ad hoc după ce a lovit pandemia, un comitet științific pentru vaccinuri. Presa franceză scrie că, în cazul în care aceste comisii și comitete și-ar fi dovedit ineficiența, mai exista armata, ca ultimă soluție la care se putea apela pentru organizarea vaccinării.

Guvernul de la Paris a preferat să angajeze firma McKinsey, plătită cu sute de mii de euro pe săptămână. Decizia este criticată și pentru că, în timp ce pandemia l-a făcut pe președintele Macron să vorbească tot mai mult despre suveranitatea națională, regimul pe care-l conduce a decis să plătească o firmă americană pentru a organiza vaccinarea, care oricum bate pasul pe loc.

”McKinsey este specializat în consultanță, nu în logistică. Or, un consultant bun, spun specialiștii, este cel care se uită la ceasul de la mâna ta, îți spune cât e ora și apoi îți prezintă factura pentru aceasta informație”, scrie Valeurs Actuelles. ”Incredibil este că McKinsey a fost implicată în scandalul opioidului Oxycotina, un medicament care a cauzat moartea a 450.000 de americani. Cunoscând periculozitatea substanței, firma de consultanță l-a consiliat pe producător să facă reduceri mari, pentru a-și vinde în continuare marfa. Cum a putut guvernul să încredințeze logistica vaccinării unei firme atât de controversate? De unde atâta amatorism”, se întreabă publicația franceză.

La această întrebare răspunde Politico.eu, care a tratat situația din Franta într-un articol amplu. Apelul guvernelor la firme de consultanță este o practică foarte răspândită. Înainte ca Franța să recurgă la consultanță, au făcut-o Italia, Spania, Germania, Marea Britanie. Guvernul Franței a platit 657 de milioane de euro pentru consultanță, în 2018 (au fost contracte cu McKinsey, cu Citwell, Roland Berger, KPNG, Capgemini, Ernst&Young, Deloitte, Accenture). Însă sunt bani puțini pe lângă cele 3,1 miliarde de euro plătite pentru consultanță de Germania și cele 2,6 miliarde plătite de Marea Britanie. Contractele cu guvernul, în special când este vorba despre o chestiune sensibilă precum vaccinarea, vine cu riscul unor daune de imagine pentru firmele de consultanță. Beneficiile sunt însă mari – pe lânga bani, aceste firme obțin acces privilegiat la clasa conducătoare, scrie Politico.eu.

Republica consultanților

Valeurs Actuelles vorbește despre trecerea Franței, sub conducerea lui Emmanuel Macron, la o ”Republică a consultanților”. Iar acest lucru este pus pe seama decăderii statutului funcționarului public. Absolvenții de facultăți administrative se uită cu admirație la lumea businessului. De zeci de ani, statul apelează la firme private care să-i spună ce strategie să adopte, cum să se îmbrace politicienii, cum să-și vândă sloganurile pe rețelele sociale.

”Cabinete precum McKinsey i-au șoptit la ureche statului să reducă numărul de paturi din spitale, pentru a reduce costurile. Obsesia lor este reducerea cheltuielilor. Singura busolă a acestor firme este cât costă cutare lucru și cât produce el. Această ideologie managerială a ajuns să se înrădăcineze la cel mai înalt nivel al statului, prin influența acestor consultanți”, scrie Valeurs Actuelles.

 

Funcționarii publici, complexați de puterea firmelor de consultanță și dornici să câștige cât mai mult au ajuns să părăsească structurile de stat și să se alăture acestor societăți. Ca și în cazul Comisiei Europene, ”ușa turnantă” funcționează fără oprire: foști comisari europeni, miniștri, secretari de stat, directori ajung să lucreze pentru firmele de consultanță în domeniile pe care le păstoriseră până nu demult. În urmă cu un an, presa franceză acorda atenție cazului lui Jean-Francois Cirelli, fost consilier al președintelui Jacques Chirac, fost director de cabinet al premierului Jean-Pierre Raffarin, care a fost angajat apoi de McKinsey, iar apoi a devenit șeful pentru Franța al companiei de management al activelor BlackRock. În 2020, șeful BlackRock Franța a primit Legiunea de Onoare de la președintele Emmanuel Macron, după ce l-a sfătuit cum să reformeze pensiile. În Franța, Blackrock a ajuns să fie acționar (cu pachete între 5% și 10%) la cam toate companiile care alcătuiesc coloana vertebrală a economiei: Danone, Vinci, Lagardere, Renault, Peugeot, Societe Generale, Vivendi, Veolia, Sanofi. Ultima este compania care a înregistrat un eșec cu vaccinul franțuzesc în care și-a pus speranțele guvernul de la Paris.

Că este vorba de consultanță, audit sau managementul activelor, aceste uriașe companii știu la cine și cum se apeleze pentru a scăpa de sub radarul instituțiilor de control ale unui stat, indiferent că se întâmpla în Grecia și Italia sau în Franța și Germania. Să spunem doar că unul dintre politicienii care au candidat pentru șefia CDU la recentul congres (implicit și pentru funcția de cancelar, căci CDU este cel mai important partid din Germania) a fost Friedrich Merz, șeful Blackrock de la Frankfurt.

Conflictele de interese pot fi uriașe. Ele pleacă de la amintita ”ușă turnantă” prin care foștii înalți funcționari publici ajung în asemenea firme, dar și de la activitățile de audit sau consultanță pe care aceste companii le ofera unui stat, pentru ca apoi divizia de investiții a aceleiași firme să cumpere câte o companie de stat. Fac schimb de date sau nu diviziile acestor companii?

”În final, avem o birocrație de tip sovietic și o aviditate de tip Goldman Sachs. Am luat ce este mai rău de la cele două sisteme. Acești înalți funcționari fascinați de consulting preferă managementul simbolizat de McKinsey. Până la urmă, suntem guvernați de niște conțopiști franco-francezi care vizează că sunt manageri made in USA”, scrie Valeurs Actuelles.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13

10 Comentarii

  1. O La! La ! Vous N ‘ avez Pa ! Pensii ?

  2. 1.A murit,la 100 de ani,un titan al politicii mondiale,George Shultz,si tovarasul Marchevici nici un cuvintel!Un moment de reculegere
    2.Birocratia a fost ridicata la clasa sociala cea mai instarita in Franta, birocratii fiind niste paraziti ai societatii, dar care domina societatea, o armata a administratiei statului, mai stapana peste francezi decat erau comunistii peste tarile in stapanite de URSS!
    Tot ce inseamna bugetar traieste din tot ce inseamna muncitor!
    Deci cei care muncesc efectiv,primesc doar 10% din valoarea muncii lor,restul se duce sa tina in spate atat bugetarii cat si, inerent, pensionarii
    Cu cat raportul intre muncitori,bugetari,pensionari este mai mult in defavoarea muncitorilor,cu atat STATUL este mai parazitat,mai in groapa
    3.De aceea cliseele „mai multi bani la invatamant,cultura,sanatate” sunt pentru a pune noi biruri pe cei care creaza plusvaloarea

    4.Priviti la mandra natiune americana,care stapnmeste lumea dar are cea mai mare datorie pe cap de om din analele istoriei,mai mult de 100.000 dolari per capita, datorita costurilor cu bugetarii, in special armata si razboaiele purtate
    aiurea. Nu cred ca SUA vor putea plati vreodata datoria externa, nu sunt capabile financiar si vor folosi forta impotriva creditorilor, nu au alta solutie

  3. Upssss! Ce credeti ca ei terorizeaza populatia cu vaccinuri ca in Romania? Sub nicio forma! Voi vedeti si stiti ce se intampla in Romania si ce vi se spune de unii sau altii, am vazut live, citit si pe micul ecran cam tot ce se poate vedea fara limita in strainezia din strainezia, nu are nicio legatura cu ceea ce se latra si practica in Romania! In Romania, manipularea si minciunile, sunt program de stat guvernamentalo-politic! Isi permit asemenea comportament verbal din cauza ca nu raspund in fata legii, profita la maximum de imunitate desi, si aceasta actiune are o limita a decentei pe care nu o respecta niciunii!

  4. Am avut ocazia sa vad Franta la ea acasa. Era cea mai comunista tara vestica. Din pacate astia au pus mana pe poporul francez, arogant si marxist. Asa ca nu ma mir ca au ajuns aici.

  5. Vi se pare ceva cunoscut … ? Da, asa e … pai in Romania nu au fost zeci de cazuri cu ministere avind propriul departament juridic, cu personal platit regeste si care totusi pentru procese si diferende juridice, au platit sume enorme la cabinete particulare de avocatura ? … Asa ca, privind retroactiv, intrarea Romaniei in UE a fost, printre alte nenorociri, si ocazia excelenta a „schimbului de experienta” intre diferite mafii politico-administrative europene.

  6. Cam aici s-a ajuns in toate „republicile consultanților”: pierderile sunt socializate, iar profiturile sunt privatizate. Doar Romania văzută din Piata Victoriei capitalismului este o „republică” a studiilor de fezabilitate…Prin urmare avem așa multe autostrăzi în diferite stadii estetice și așa bune cai ferate.

  7. Nimeni nu si-a imaginat vreodata ce poate scoate la iveala o pandemie ca asta.Doar tarile nordice sunt mai etanse dar asta nu inseamna ca nu sunt probleme si acolo.Spania cred ca e cea mai de rahat tara si asta pentru ca a mascat prea multe mirsavii.Spania e in acelasi rahat ca Romania.Avantajul Spaniei e ca mai au rezerve (inca)dar hotii sunt mai meseriasi decit ai nostri.

  8. Macron e sorosist adica un usrist care da din gura dar nu e bun la nimic. Organizare? Poate pe feisbuc! In rest cunoasteti vorbaria sorosist-userista suna cam asa: „Este vorba de o noua provocare pe care o sa o analizam o trimitem in parlament si facem o dezbatere! Comunicarea nu a fost suficienta dar o sa implementam reforma, digitalizarea, investitiile si alte prostii pentru prosti bla bla bla…”

  9. @Coana mita biciclista : Ha ha ! Pai Spania nu e tara din care insusi regele e fugar (nu stiu daca e pe lista Interpol-ului deja ? …), cica „autoexilat” ?!? Probabil acum cind vorbim, la o partida de table pe plaja cu celalalt „os domnesc”, neprinsul „Paul de Romania”, si el „autoexilat” …

  10. SPANIA A DECĂZUT PENTRUCĂ A PLĂTIT ȘOMAJ LA TOT FELUL DE ESCROCI ȘI PARAZIȚI DIN ROMÂNIA ȘI DIN ALTE MULTE STATE CARE LUCRAU ÎN SPANIA UN AN DOAR CA SĂ BENEFICIEZE DE ȘOMAJ ȘI APOI PLECAU ÎN ȚĂRILE LOR ȘI PRIMEAU ȘOMAJ DEGEABA DOI ANI DE LA STATUL SPANIOL. BUNUL DUMNEZEU ȘI MĂICUȚA DOMNULUI SĂ AIBĂ MILĂ DE NOI PĂCĂTOȘII ȘI SĂ NE DĂRUIASCĂ POCAINTA DE PĂCATELE NOASTRE ȘI DE NECREDINTA NOASTRĂ. DOAMNE AJUTĂ. TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE REINTREGITA CREȘTINĂ ORTODOXĂ.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.