Când vor fi gata reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Guvernul a adoptat luni, la propunerea ministerului Energiei, Proiectul de Lege privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român și Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. pentru Proiectul Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă. Astfel că Unitatea 3 va intra în exploatare la sfârșitul anului 2030 și Unitatea 4 în anul 2031. Prin realizarea Proiectului, esențial pentru securitatea și independența energetică a României, va fi dublată contribuția energiei nucleare în sistemul energetic de la aproximativ 20% la 36%, vor fi create noi locuri de muncă în sectorul nuclear, se va dezvolta lanțul de furnizori, va fi facilitat accesul la împrumuturi și sprijin financiar, vor spori veniturile la bugetele locale din zona de dezvoltare a Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă, precum și la bugetul de stat, ca urmare a investițiilor și înființării de noi întreprinderi în activități de cercetare și inovare în zonă/regiune. De asemenea, prin realizarea acestor investiții, se va asigura accesul la energie electrică și termică a consumatorilor, protecția consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei energetice. Proiectul va contribui la asigurarea unei piețe energetice competitive, va crește calitatea învățământului în domeniul energiei și va continua formarea resursei umane bine pregătite în domeniul nuclear.

”Este o lege foarte importantă, care sper că va fi adoptată cât mai repede de colegii mei din Parlament, pentru a putea avansa cu proiectul noilor unități de la Cernavodă. Da, România va deveni independentă energetic și, totodată, ne vom asigura securitatea energetică și atingerea tintelor de decarbonare cu ajutorul energiei nucleare. Pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate face”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.

Statul român prin Ministerul Finanțelor (”MF”) va realiza demersurile necesare pentru finanțarea construcției celor două reactoare, inclusiv prin, dar nelimitat la acordarea de Garanții de Stat finanțatorilor Proiectului.

Ministerul Energiei, este responsabil de implementarea mecanismului de sprijin de tip ”Contracte pentru Diferenţă” (CfD) și, totodată, fiind responsabil pentru operaţionalizarea Fondului de Modernizare, susţine includerea energiei nucleare în programele cheie de investiţii şi asigură suportul necesar pentru utilizarea Fondului de Modernizare în vederea dezvoltării, construcţiei şi punerii în funcţiune a Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă. De asemenea, Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive, este responsabila pentru finalizarea şi operaţionalizarea, până în anul 2030, a Depozitului Final de Deşeuri Slab şi Mediu Active, respectiv finalizarea şi operaţionalizarea, până în anul 2050, a Depozitului geologic pentru deşeurile înalt radioactive.

Statul român prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va intreprinde demersurile necesare în vederea asigurării apei de răcire pentru funcţionarea a 4 unităţi nuclearoelectrice pe amplasamentul de la Cernavodă, prin finalizarea etapei II a Proiectului ”Îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre între Călăraşi şi Brăila (km 375 – km 170)”.

De asemenea, Statul roman va dispune masurile necesare cu privire la finalizarea de către Transelectrica, până la data punerii în funcțiune a Proiectului, a liniilor de transport a electricității, care să permită racordarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă la Sistemul Electroenergetic Național și evacuarea energiei electrice produse de Proiect.

Cele două unități vor avea fiecare 700 MW.

Etapa 1, cea actuală, început la finalul anului 2021, reprezintă etapa pregătitoare, care a demarat prin capitalizarea și operaționalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A. Această etapă va avea o durată de 24 de luni în care se vor contracta servicii de asistență tehnică, juridică și financiară, servicii de inginerie pentru actualizarea Specificației tehnice de procurare, lansarea și atribuirea contractului de IPC (Inginer, Procurare și Construcții) precum și realizarea de studii și evaluări necesare fundamentarii unei decizii preliminare privind realizarea investiției.

În data de 25 noiembrie 2021, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, Membră a grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de Proiectare a Unităților 3&4 și OEM Candu (Producatorul Original al Tehnologiei Candu). În cadrul contractului, CANDU Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea unor documentații necesare demarării Proiectului Unităților CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de bază de licențiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcții de securitate nucleară etc.).

Etapa a doua a proiectului (Lucrări Preliminare) constă în realizarea de lucrări preliminare din Faza 1 a contractului de IPC (Inginer, Procurare și Construcții) și va avea o durată de 18-24 luni. În această etapă se vor derula lucrări de inginerie și analiză a piețelor privind furnizorii de echipamente și servicii necesare implementării proiectului, astfel încat la finalul acestei etape să se rafineze fezabilitatea Proiectului. Tot în această etapă se vor depune documentațiile pentru obținerea de avize și aprobări inclusiv din partea Comisiei Europene în baza articolului 41 din Tratatul Euroatom. La finalul acestei etape, se va reanaliza fezabilitatea Proiectului pe baza noilor indicatori tehnico-economici şi se va lua Decizia Finală de Investire, care va permite trecerea Proiectului în Etapa 3.

Etapa a treia a proiectului constă efectiv în realizarea lucrărilor în șantier de construcție, montaj și punere în funcțiune, etapă estimată la 69-78 de luni. Se estimează că Unitatea 3 va fi pusă în funcțiune în 2030, urmând punerea în funcțiune a Unității 4 în
2031.

Costul estimat este de 7 miliarde de euro. Cele două unități vor asigura 66% contribuție de energie curată la nivel național, precum și peste 19.000 de locuri de muncă în industrie. Totodată, vor fi evitate 5 milioane tone CO2 evitate/unitate/anual pentru fiecare reactor, ceea ce înseamnă 20 milioane tone CO2 evitate/4 unități/anual.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

23 de Comentarii

  1. hahahahahahahahahahahahahahahaahaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Intrebare: Când vor fi gata reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă?
    Raspuns corect :Niciodata !
    PS Nu e o gluma…

  3. Ca sa mearga treaba mai repede si mai ieftin n-ar fi mai bine sa incheiem un contract cu firma americana Bechtel?

  4. Ceea ce nu ne spune pseudoministrul este ca intre timp unitatea nr. 1 va intra in revizie/reparatie capitala, in fapt reconstructia reactorului si care va dura cativa ani. Pe durata reparatiilor expira si resursa unitatii nr. 2. care va intra si el in reparatii, rezulta ca o perioada de timp vom avea in functiune numai un reactor, posibil chiar nici unul, dupa naravurile noastre, poate prin 2031 vom avea 2 ca acum, si numai la sfantul asteapta vom avea 4. Adica niciodata.

  5. Auzi la ei 7 miliarde de euro pentru 2 reactoare pe care Ceausescu nu a mai apucat sa le termine pentru ca l-a impuscat Oculta Satanica. Vor vrea ei, securistii sa le termine ca sa mai smangleasca pretenii lor de afara si ei cam 3 miliarde euro dar socoteala de acasa nu sa potriveste cu cea din targ. Nu mai apuca javrele interne si externe sa mai fure ca vine prapadul peste ei.

  6. … CÂND RUȘII VOR STĂPÂNII BASARABIA ȘI CHINEZII VOR CONSTRUI ÎN 3 ANI REACTOARELE !!!

  7. avem Calendaru,
    incepe asa:
    -kHanuk?Ha 2022. Din seara zilei de: 18 decembrie Până în seara zilei de: 26 decembrie
    (LA PASTELE CAILOR,
    in rest)

  8. Nu vrem investitia americana la Cernavoda. Asta va subjuga Romania.

  9. Vrem infintarea unui grup statul roman responsabil cu energia nucleara. Asta este un punct STRATEGIC pt Romania si nu trebuie lasat in mana niciunei entitati private sau statale.

  10. Ministrul ar trebui sa ne mai lase in pace cu decarbonizarea pe noi si sa o aplice la masa care l-a facut pe excroc si tradator.
    Ii doresc o viata total decarbonizata.
    Hai sifon …

  11. Cine poate sa creada ca la un reactor deja inceput se poate lucra 8 ani in ziua de azi pana la finalizare? Poate fizicianul Iohanis daca nu cumva el a propus termenul. La banii calculati mai pot construi o centrala pe bune.

  12. Chiar nu vă puneți întrebarea dacă energia nucleară nu-i o altă mare minciună? Mersul pe Lună, Plan-demie, Război rece, Holocaș, încălzire/răcire globală, 911, rev 1989, liberalizare=ieftinire,…, minciuni și fraxe-i totul ce statele susține (Eminescu)…
    Începeți cu faptul că aproape toți din nucleară/atomică sînt din trib. E o poză cu Oppenheimer la locul unui test zis nuclear, Trinity, în costum de malagambist lîngă un ofițer în ținuta de vară dar cu botoșei de plastic ca la spital. Cum se potrivește cu zeci de ani nu va mai fi viață la Hiroshima.
    Continuați cu nepotrivirea de la „nu vom mai fi dependenți de soare dpdv energetic” și „prețuri din ce în ce mai mici la curent” la anii 2000, construcția record de termocentrale pe cărbune și prețuri din ce în ce mai mari . A se vedea China, putere nucleară.

  13. Mda, răspunsul corect e NICIODATĂ,.mai mult, li se apropie obștescul sfârșit și la primele două..Deci devreme ce oricum in Dunăre nu va mai fi apă, căci ai furat pădurile, ce rost mai au reactoare nucleară, lăsate pe uscat. Uite vine China cu noile surse de energie ieftine și inepuizabile, nepoluante,.Deci, stai calm și cumpără lumânări, praz și teleguța la măgaru cu pălărie,.

  14. Ce nu ne spune Ministerul Energiei, in fapt tradatorul Poposcu, este cit ar fi costat cu chinezii, cine produce combustibilul( daca se mai exploateaza uraniu in tara si prelucreaza la Feldioara si Pitesti), cu ce apa grea se alimenteaza( daca a fost conservata fabrica de apa grea de la Halanga), participarea industriei romanesti(care?), etc! Cu chinezii, pe memorandumul din 2015, produceam pina in 2025, prelungeam productia de apa grea( pentru export la chinezi)! Asa, si-au baga americanii coada, doreu alta tehnologie decit Candu, la care mai au si romanii experienta!!

  15. China, sigur că da!
    „China construiește în prezent mai mult de jumătate din noile centrale electrice pe bază de cărbune din lume. În 2021, China a început să producă 33 de gigawați de energie pe bază de cărbune, potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) din Helsinki.”
    S-or fi sfădit cu australienii și nu le mai dau uraniu sau China are nevoie de curent-curent nu de consumatori de curent, load-dump, cum ar putea fi așa zisele centrale nucleare?

  16. Le face BECHTEL sub supravegherea lui CHLOTIDE, asa ca sa putem fi siguri de rezultat.

  17. Cand vor fi gata? Va dau eu un reper: Cand le-or curge bani pe nari in loc de muci conducatorilor tarii: plavanul, slanina unsuroasa, ursarului psd si somnambuluilui cu mucii uscati , scosi cu degetele, usr.

  18. Bate campii ! In Romania nu mai sunt intreprinderi de constructii montaj autorizate pentru lucrari in regim nuclear si nici muncitori calificati , maistri si ingineri cu experienta in domeniu. Asa ca .. habar nu are ce inseamna constructia unei centrale nucleare .
    In rest numai de bine.

  19. Daca ai nostri demnitari ar fi fost pragmatici si demni, chinezii ar fi finalizat deja constructia.

  20. Contractul cu americanii de la GE. GE sau Bechtel sunt aceeasi familie de asasini economici.Vorbesc din proprie experienta.A inchis Ciolos apa grea la Halanga sa ne aduca canadienii apa grea din India,plina de tritriu asa cum au incercat s-a o faca la U1 Cvoda, la preturi astronomice. Au vandut pe moca IMGB-ul cu 500 de mii de dolari la GE-Alsthom, companie care fabrica generatoare si turbine de 1000 de MW la Cvoda, gandite de ceasca, licenta GE, ca sa luam acum de la americani la preturi cum vor muschii lor.In Cvoda U1,U2 sunt grupuri de 1000 MW care functioneaza din motive de securitate nucleara la 700 MW. Nu se putea cu chinezii ptr ca ne santajau americanii cu turbina si generatorul. Daca aveam IMGB-ul le faceam cu banii chinezilor.Romania e cangrenata de mafie la toate nivelele.Facatura asta de la energie vorbeste de 7 miliarde de euro. La final, cu astia cu care s-a contractat o s-o duca la dublu. Spagi si furaciuni la greu.Se vor inghesui la greu la lucrari firme de securisti si de no name, autorizate pe spagi de CNCAN care deja au monopol la U1 si U2si Urma alege.

  21. Penibili mafioții peneleu și pesedeu care beau furat 33 de ani, noi nu avem voie sa din cei mai săraci din europa

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.