Cap de dac furat de polițai

Statuia reaşezată pe soclul distrus (adusă înapoi în data de 5.01.2018)

Către MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR

Doamnă Ministru,

Subsemnatul, CĂSTĂIAN MIHAI-CRISTIAN, domiciliat în mun. Orăştie, prin prezenta vă aduc la cunoştinţă săvârşirea unor fapte de natură penală de către şeful Postului de Poliţie al comunei Orăştioara de Sus, jud. Hunedoara – agent-şef principal Marc Florin Iulian, astfel:

În luna decembrie 2017, în calitatea mea de cercetător ştiinţific, arheolog şi doctor în istorie, angajat al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, am constatat dispariţia unei statui reprezentând un bust de dac, aflată în faţa vechii cabane turistice din satul Costești, com. Orăştioara de Sus, județul Hunedoara (în apropierea Centrului de Informare Turistică Costeşti). Piesa are peste 500 kg greutate, fiind realizată din travertin, iar soclul statuii a fost parțial distrus la dezmembrare. Ulterior, am aflat că statuia a fost luată și expusă la Pensiunea „Lupul Dacic“, situată pe str. Stânișorii, nr. 136, din satul Costești, com. Orăştioara de Sus, județul Hunedoara, aparţinând numitului Marc Florin Iulian, polițist, distrugerea soclului, extragerea statuii şi transportul acesteia fiind făcute cu un buldoexcavator.

Aflând despre această situaţie, în data de 4 ianuarie 2018 am verificat și documentat respectiva sustragere de la cabana din Costești. Ca urmare a demersului meu, polițistul Marc Florin Iulian a fost sesizat de către cabanierul Creț Cătălin, iar în ziua următoare, în data de 5 ianuarie 2018, statuia a fost adusă înapoi de către Inăşescu Petre, proprietarul cabanei.

Prin prezenta, semnalez maniera infracțională prin care un om al legii și-a însușit fără drept un bun cultural, aflat acolo de mai bine de patru decenii, fiind un simbol al locului, cu valoare de patrimoniu cultural. Furtul statuii de dac reprezintă manifestarea unei conduite abuzive și a unei lipse de minime moralităţi a respectivului angajat al statului. Returnarea grabnică subliniază încă o dată tarele morale ale acestui poliţist, a cărui primă îndatorire ar trebui să fie tocmai apărarea legii, prin aplicarea ei corectă, iar nu încălcarea legii.

În prezent, aceste fapte fac obiectul cercetărilor unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, pentru săvârşirea de către poliţist a infracţiunilor de furt calificat, prev. şi ped. de art. 228, art. 229, alin. (2), lit. a), NCP, şi distrugere, prev. şi ped. de art. 253, alin. (3), NCP.

Mai mult, şi în trecut acelaşi poliţist a mai făcut obiectul cercetărilor ANI (pentru averile incomensurabile pe care le deţine şi pe care, într-un final, le-a dovedit cu… împrumuturile pe care le-ar fi făcut de la unchiul bogat al soţiei), precum şi al dosarului penal nr. 13/P/2015 al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, în care a avut calitatea de suspect pentru 4 fapte de luare de mită în formă continuată de la 4 persoane cercetate penal de el (pentru braconaj arheologic).

Vă solicit cercetarea aspectelor sesizate de mine și luarea măsurilor legale care se impun.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

1 Comentariu

  1. Felicitari dlui. CĂSTĂIAN MIHAI-CRISTIAN si cerem sa fie sprijinit in munca sa de cercetator,arheolog si de angajat al Muzeului din Deva aratand ca-i pasa de ce se intampla cu comorile culturale .
    Prin contrast , dl Marc Florin Iulian isi pune o marca rusinoasa,insatiabil in a dovedi”istetime”pana si in sustragerea unei statui de patrimoniu, de neoprit in modul de se imbogati si prospera ilicit. „Unchiul bogat”nu este decat un eufemism pentru toate caile si mijloacele pe care le-a folosit,la adapostul unei functii pe care a dezonorat-o de a acumula dincolo de salariul de bugetar ce si-a dorit, netinand cont de legile pe care trebuia sa le pazeasca.Desigur sefii sai si ai altora la fel isi intorc capul cu pudoar ept.vreun control sau masuri de stopare,fiind in aceiasi situatie-posesori de averi ilicite. Ilicitul, fara instrument de control in stufoasa noastra legislatie produsa de catre cei care au interes de ascundere a modului cum si-au facut bogatiile nemeritate ? Care mai este diferenta dintre hotii din inchisoare si cei din afara ?care mai este scopul Legii ?Trebuie reeducati cei inchisi sau „gardienii „impostori,liberi ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.