Vestul are prețuri mai mici ale energiei

Curentul din România s-a scumpit cel mai mult din toată UE

Preţul de piaţă al energiei electrice vândute în România în al treilea trimestru al anului trecut, iunie – septembrie, a înregistrat cea mai mare scumpire din toate ţările UE, potrivit ultimelor date publicate de Comisia Europeană – DG Energy. Majorarea a fost de peste 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

„În al treilea trimestru al anului 2017, preţul mediu angro al energiei electrice vândute pe platformele de tranzacţionare a fost, în Europa, de 38 euro/MWh, ceea ce înseamnă o creştere modestă (7%), faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În comparaţie cu trimestrul al treilea din 2016, cea mai mare creştere de preţ a fost înregistrată în România (52%), urmată de Slovenia şi Ungaria (fiecare cu 41%), în timp ce Marea Britanie a fost singura ţară în care s-a putut observa o scădere a preţurilor, de 2,2%“, se arată în raportul DG Energy.

Comparând cifrele publicate, se poate trage lesne concluzia că acest preţ a fost, în România, peste media europeană şi peste preţul raportat în mai multe state din Vestul Europei.

Astfel, în România se înregistra un preţ mediu de 50,2 euro/MWh, peste media europeană de 38 euro/MWh, conform datelor DG Energy. Este mai mult decât în statele din zona noastră, cu excepţia Ungariei, şi vorbim despre ţări în care ponderea energiei din surse fosile, deci mai scumpe, este mai mare decât în România – spre exemplu, în Polonia preţul a fost de 38,4 euro, iar în Bulgaria – 39,5 euro.

Mai scumpi ca Germania

Preţurile de la noi au fost mai mari decât cele din Germania, Spania, Austria, Franţa, Irlanda, Marea Britanie, ca să nu mai vorbim despre ţările nordice, acolo unde energia din surse hidro este totuşi foarte întâlnită. DG Energy analizează evoluţia preţurilor pentru fiecare zonă a Europei şi, din păcate, şi aici România bate recordul zonei centrale şi est-europene, în care suntem incluşi alături de Cehia, Ungaria, Slovacia, Polonia, Slovacia şi Slovenia.

„În aproape tot trimestrul al treilea, preţul mediu angro al energiei electrice vândute pe platformele de tranzacţionare a fost cel mai mare în România, la nivelul întregii regiuni centrale şi est-europene, în special din cauza producţiei mai mici a energiei din surse hidro şi nucleare. În mod tradițional, România este un exportator net de energie în zona central şi est-europeană, dar a ajuns în trimestrul al treilea importator net, în anumite perioade“, subliniază DG Energy.

Preţurile la energia electrică au crescut în România de la începutul anului 2017, iar pe final de iarnă, pe piaţa spot de la Bucureşti s-au înregistrat niveluri istorice, de 600 lei MWh, în condiţiile în care se ajunsese ca pe piaţa spot să fie tranzacţionat jumătate din consumul naţional de energie.

România are un mix echilibrat de producţie a energiei electrice: hidro, nuclear, hidrocarburi, cărbuni şi regenerabile şi o capacitate instalată de circa 14.000 de MW, mult peste consumul mediu, care este de circa 8.500 de MW, la nivelul unui an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1076 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Avem hidrocentrale ,avem centrala nucleara,avem termocentrale,nu mai avem industrie care sa consume energie pelectrica si totusi importam energie electrica si avem cel mai scump pret.Motivul suntem un popor de ,,idioti,,vorba lui Tutea care acceptam orice si care spunem tot timpul,,asta este,, nu avem ce face.O sleata de descurcareti se imbogatesc pe spinarea prostimii doar facturand energia,fara cheltuieli,fara investitii.Industria energetica este industrie de siguranta nationala si trebuie sa apartina statului ,fara intermediari.

    • Șleahta aia de descurcăreți sunt în majoritate străini: E.On-nemți, Engie-francezi, CEZ-cehi, OMV-austrieci, Enel-italieni.
      Păi producătorul majoritar este tot statul român dar cel care culege banii de pe piață, adică distribuitorii enumerați mai sus, se comportă ca niște veritabili bișnițari.

  2. Cum mai scump ca în Germania când de ani buni orice scumpire la curent sau gaz este pregătită cu o campanie ANRE privinnd obligativitatea, impusă de UE, de liberalizare a pieței și aliniere la prețurile UE ca la noi vai, vai este cel mai ieftin. Deșii salariile sunt de viteza doua; viteza 1 min 100 km /oră, viteza 2 max 20 km/oră! Tot semestrul 2 din 2017 am fost bombardați să ne mută cu curentul la companii de gaz sau telefonie mobilă și vom plăti curent mult mai ieftin decât dacă rămânem captivi (?) la furnizorii din zona reglementată. Excrocherie după excrocherie jacmăneală după jacmaneală. De ce există Autoritate Națională de Reglementare în Emergie, de ce există Protecția cumpărătorului amândouă cu o mulțime de angajați? Au prevenit vreun abuz. A fost vreo lună, de când s-a introdus șmecheria cu calitatea energetică a gazului, când valoare cu care se înmulțesc metrii cubi ca să fie transformați în kWh / mc să nu fie maximă? Nu nu a fost. Ori cât aer are, de ridicare a presiunii și ori de unde vine el este de caltate este la maxima! Sat fără câini și cetățeni care protestează contra celor care dau, și sunt supuși față de cei care le iau sau nu la dau.

    • ANRE există ca să protejeze interesele străinilor în colonia România. Tu ai înțeles altceva?

  3. Consiliul Concurenței, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ?
    Remarcați totuși reacția de la Cotroceni referitoare la ANCOM ?

    • Eu am remarcat-o p-aia cu demiterea șefului ANRM (Agenția Națională a Resurselor Minerale) care a vrut să pună în aplicare o hotărâre judecătorească de actualizare a prețului de referință la gaze, încremenit la nivelul anului 2008. Prețul de referință este direct proporțional cu redevența la gaze. Se justifica o dublare a acestuia.

  4. Consiliul, Concurenței , Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor își îndeplinesc atribuțiile ?
    Referitor la ANCOM se pare că președintele Johannis ar avea unele inițiative ?

  5. Toti strainii vin sa fure in Romaniea, cu sprijinul autoritatilor.
    Clasa politica este corupta, pana in maduva oaselor, inclusiv plavanul de la cotroceni.

  6. Viki are perfecta dreptate , ca si cei care au mai comentat ! S-a uitat de energia eoliana ! Ce sa-i faci , vantul este scump si costa bani nu gluma , ca sa nu mai spun ca toate eolienele s-au facut pe bani neti, din buzunarele noastre ! Cauza principala o stim toti : jaful incomensurabil ,mascat , sau pe fata ! Cumpar curent , ii maresc pretul , il revand la fraieri si ma inbogatesc ! Asta da afacere ,tipic romaneasca ! Din pacate in aceasta nebunie sunt angrenate , toate formele de energie ! Ei si ! Cui ii pasa , la modul extrem de serios ? Desigur nimanui !

    • Nu este afacere tipic românească ci tipic colonialistă. Nu românii te taxează ci străinii!

  7. Bun venit in Capitalism, societatea de ‘consumerism’. Aceasta este soarta noastra a romanilor, asa cum s-a votat, asa s-a primit. Si chiar daca nu s-a votat sau s-a crezut ca s-a votat ceva bun, romanul e invatat sa stea capra cu capul plecat. Chiar nu este salvare pentru aceste oite amarate, nici pentru copii lor, nici pentru nepotii lor, nici pentru oricare urmas in urmatoarele veacuri. Preturile din vest sunt mai mici decat in Romanica, iar salariile sunt mult, chiar mult mai mici. Asta se si doreste, o tara de ‘consumatori’ semi-analfabeti, asistati si de inapoiati pe orice plan.

    • Bine sintetizat. Eu zic un picuț diferit doar din punct de vedere semantic. S-a stabilit să fim salahorii continentului și este vorba și despre românii din țară și cei din afara granițelor.

  8. cat de imbecil sau vandut trebuie sa fii ca sa accepti ca reprezentant al statului (prin intermediul ANRE, poate nu intamplator sub „tutela” UDMR foarte multa vreme) sa accepti sa-ti pui pret la apa uzinata (incepand cu anul 2000!) si sa cresti acest pret, tineti-va bine , de 141 de ori pana in prezent!…exact! de atatea ORI!!!…sa aduci „perla” energeticii romanesti (hidroenergetica, cea care tinea pretul energiei electrice in limite normale) in pragul falimentului de dragul speculei ORDINARE numita pompos „economie de piata”…si cate ar mai fi de spus !!! poate asa intelegeti cum s-a ajuns in aceasta situatie absurda si revoltatoare pentru cunoscatori (si nu numai!)

  9. E bineee, e foarte bineeee, dl Dragnea garanteaza ca „romanii o vor duce mai bine”!!!!
    Nu va e bineeee??!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.