Pilonul II, opțional

Capcanele sistemului de pensii gândit de PSD

PSD îi va pune pe români să aleagă dacă vor să mai cotizeze la Pilonul II de pensii administrat privat sau să treacă la Pilonul I, soluție care este o nouă încercare a guvernului de pune mâna pe o mare parte din suma acumulată dn 2008 și până acum prin cotizațiile a 7 milioane de persoane și prin randamentele pe care le-au reușit cei șapte administratori de fonduri private. Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a încercat printr-o intervenție să îi liniștească pe toți aceia care s-au temut de dispariția Pilonului II însă a spus că la nivelul instiuției pe care o conduce este în analiză posibilitatea ca fiecare persoană să poate aleagă dacă vrea sau nu să cotizeze la acest pilon. „Nu este niciun fel de modificare faţă de ceea ce am comunicat acum trei luni şi eu, şi domnul preşedinte Liviu Dragnea, în sensul că nu se desfiinţează acest pilon II de pensii, nici nu am avea cum să facem acest lucru, doar că analizăm la ora actuală posibilitatea ca fiecare persoană să poată să opteze, adică să nu mai fie o obligaţie prin lege ca persoana să fie şi la pilonul I, şi la pilonul II de pensii şi să-i dăm posibilitatea să opteze”, a explicat Vasilescu la Palatul Parlamentului. Unde ar putea duce această situație? Se va alimenta astfel o iluzie a opțiunii libere și bine informate. În Polonia, de exemplu, în 2013, s-a derulat primă etapă de naţionalizare, când banii cotizanților aferenţi titlurilor de stat au fost mutaţi din Pilonul privat în Pilonul public. Statul a lăsat însă o fereastră de timp în care fiecare să “opteze” pentru a rămâne cu restul de sume în Pilonul privat sau a merge către Pilonul de stat. Asta pe fondul interzicerii reclamei din partea administorilor privați de pensii. Rezultatul? Peste 80% dintre polonezi s-au trezit mutaţi în Pilonul I. Diluarea Pilonului II, cel care investește banii, nu îi cheltuie, ca Pilonul I, va duce la scăderea drastică a interesului fondurilor private de pensii pe piața românească. Din 2008 și până astăzi, acestea au adus deponenților un plus de 1 miliard de euro prin plasamente în titluri de stat, obligațiuni etc. În schimb, prin Pilonul I statul este nevoit să se împrumute o treime pentru a plăti pensionarii de azi. Deficitul crește permanent și se estimează că va urca la 22 miliarde de lei. Peste 20-30 de ani, când actualii cotizanți la Pilonul I și Pilonul II vor ieși la pensie vom avea disproporții între o pensie și o alta, pentru că banii cotizați în prima variantă s-au cheltuit instant iar cei din cea de-a doua variantă s-au acumulat și s-au înmulțit. În plus, deficitul la pensii va crește iar povara va cădea pe umerii generațiilor care vin. Și nimeni nu știe acum câți români vor mai susține pensiile celor care azi cotizează și sunt în câmpul muncii. Populația României scade, mulți pleacă afară, „decrețeii” sunt mulți iar 40% din elevii de 15 ani sunt analfabeți funcțional, conform unui studiu al Centrului de Evaluare și Analize Educaționale.

Guvernul PSD-ALDE are mare nevoie de bani pentru a își susține promisiunile electorale, de creștere a salariilor și pensiilor și de reducere a taxelor și impozitelor. Rapoartele lunare publicate de Ministerul Finanţelor arată că după veniturile la buget, raportate la PIB, nu cresc într-un ritm dorit (menținându-se la nivelul anului 2016, când la putere erau tehnocrații) iar cheltuielile cu salariile, asistența socială și subvențiile explodează pur și simplu. De asemenea, datoria publică crește tot timpul, ajungând la peste 33 miliarde de euro, Finanțele anunțând permanent că s-a împrumutat de la bănci sau din piața externă pentru a acoperi deficitele. Asta înseamnă o nouă presiune pe generațiile viitoare pentru că acestea vor plăti o mare parte din aceste datorii. Inflația va ajunge la 4,2%, în condițiile în care era pe minus în 2016. Acest aspect este foarte important pentru că ponderea cea mai mare din creșterea economică de 7% din 2017 îi revine consumului, în jur de 95%. Se consumă tot mai mult dar veniturile din TVA sunt tot mai mici, conform datelor Finanțelor. Or, TVA-ul reprezintă a doua sursă de venit la buget după contribuțiile sociale. În aceste condiții, miliardele de euro strânse în Pilonul II fac cu ochiul actualului guvern. La jumătatea anului trecut, proaspătul ministru Ionuț Mișa chiar vorbea de desființarea Pilonului II, declarație amendată de colegii de partid. Numai că în timp s-a vehiculat tot mai mult varianta opțiunii, așa cum spune și ministrul Vasilescu.

Analistul economic Dragoș Cabat a declarat la RFI că adevărata miză e reducerea, cel puțin pentru moment, a deficitului de la bugetul de pensii și acoperirea, cu bani din pilonul II, a găurilor de acolo. Conform acestuia, va conta felul în care statul le va prezenta cotizanților posibilitatea de a alege: „Dacă un nou angajat va fi în situația că dacă nu completează el un formular special în care să ceară ca o parte din bani să-I fie puși la fondul privat de pensii, atunci banii vor fi automat luați la fondul de stat, la pilonul I, mulți dintre oameni, neștiind, neavând educație financiară suficentă, nu vor ști că trebuie să completeze acel formular și pur și simplu or să rămână la stat. (…) Din câte îi cunosc eu pe guvernanți, cu siguranță vor avea grijă ca formularul să fie în favoarea lor”, a spus acesta.

Pilonul 2, sistem privat de pensii, a acumulat, în perioada 2007-2017, fonduri totale de 38 de miliarde de lei în conturile a circa 7 milioane de participanţi, obţinând un randament mediu anual de 9,1% şi pentru mulţi români reprezintă probabil speranţa că vor avea o bătrâneţe decentă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Specialistii in delapidari,sfatuiti de Valcov pun la cale cel mai mare furtisag din ultima vreme,furtisag prezentat de INCOMPETENTA dar guraliva si slugarnica Olguta drept o binefacere pentru romani.Nu ajunge ca au indatorat tara prin imprumuturi de miliarde de euro intr-un an si cateva luni de guvernare dar nu stiu ce sa mai faca sa-si ascunda incompetenta.Merg dupa zicerea DUPA NOI POTOPUl

  2. numai că toţi analiştii ăştia de 2 bani, nu spun că, în cazul unei crize, randamentul pe care îl ridică în slăvi, se va duce dracului în 5(cinci) secunde, pentru că se bazează pe active cu volatilitate de 100%…nu mai vreau să detaliez, pentru că mi-e scârbă…editat

    • Ca de obicei acest anado s-a documentat de la tata Veta si acum se da mare specialist in domeniu.

    • @ poli 21 Esti idiot, amice. Fondurile private de pensii au acelasi „randament” ca si FNI,CARITAS, Gelsor si cine mai vrei tu. Azi sunt banii, maine au disparut subit ; prinde orbul, scoate-i ochii! Ai curajul sa muncesti 40 de ani si sa cotizezi la un fond privat de pensii, dupa care sa te trezesti, la 70 de ani, in koorul gol ?! ( H )

  3. O parte din analiza acestui articol este adevarata, adica foamea de bani a PSD-ALDE pentru a asingura promisiuniloe electorale, restul, manipulare in favoarea administratorilor privati ai fondurilor de pensiicare incaseaza „comisdioane GRASE”, a caror valioare nu o stie nimeni. Nu am auzit pe nimeni clarificand „care este garantia statului in privina fondurilor private de pensii si care este procentul de garantare … „procentul …”. Probabil ca este … ZERO sau, ca la depozitul bancar, in limita a … unei sume fixe, restul, intra la pierdere. Mai exista asa cum a aratat ·”anado tauriga”, in cazul unei crize financiare, si randamentul si fondul de pesnii … se duce naibi pe apa sambetei. Exista insa o garantie de care se feresc sa o pomeneasca ca „satana de tamaie”, statul in orice situatie, va asigura sistemul de pensii chiar si prin imprumuturi la nevoie si ca, fomdul de pensii privat are o suma limita care a fopst acumulata, cand se termina suma … traiesti cu aer, pensia de la stat exista pe tot timpul vietii. Ei bine asta „sta in gat si pensilor private si sustinatorilor acesteia” ca si comisioanele pe care nu le pot jumuli. Nu sunt minciuni, sunt adevaruri care exista in oroce stat, indiferent de regimul aflat la guvernare.

    • garantia este trecută in lege e 50% din suma depusă de om , deci după ce vei cotiza 40 de ani la pilonul 2 vei primi maxim 50 la suta din suma depusa şi devalorizată, pilonul doi mai are un record , după ce că nu are in plată nicio pensie are pierdere din activitate. profit are doar gen FNI , virtual ,adică creşteri de valori la bursă, care le vei putea ridica peste 40 de ani dacă vor mai fi in crestere sau societaile vor fi deja radiate. au avut plasamente mai sigure in paduri, dar le-au vandut si acum se taie la liber cu noua lege.

  4. Pilonul 2 ? Statul da bani din impozitele adunate de la populatie unor administratori privati . Mai da suplimentar gratuit actiuni pentru fondul Proprietatea. Administratorii fondurillor private , dupoa ce isi oprescc comisioanele de administrare cheltuie sumele ramase achizitionand titluri la imprumuturi de stat , cu dobanda sau cumparand actiuni inclusiv de la fondul Proprietatea , deoarece actionarii acestuia trebuie sa-si recupereze, cu beneficii costurile. cand administratorii fondurilor de pensii private vor trebui sa faca plati, daca nu pleaca intre timp, vor solicita returnarea , cu dobanda a imprumuturilor din titlurile de stat si vor vinde actiunile , daca au cui> Acum circa o luna Electrica , firma de stat a rascumparat actiunile subsidiarelor sale, tot firme de stat, ale caror actiuni au fost „daruite ” de stat fondului Proprietatea. Numai la Electrica si subsidiarele sale statul a „daruit” cca 1,5 miliarde lei noi prin rascumparare de actiuni si dividende pentru actiuni pe carev „le-a daruit” In schimb noi „luptam cu coruptia” Deci tot generatile active in viitor, daca vor fi si vor avea de unde, vor plati atat pensile din pilonul I cat si pe cele din pilonul II

  5. Orice om care stie sa socoteasca poate vedea, uitandu-se la istoria de aproape 10 ani de la infiintarea pilonului 2, ca randamentul pilonului 2 a fost mai prost decat randamentul pilonului 1 (exprimat prin evolutia punctului de pensie). Iar daca aceasta afirmatie n-ar fi adevarata, atunci laudatorii pilonului 2 n-ar trebui sa se teama, pentru ca nu va fugi nimeni la pilonul 1 cand i se va oferi optiunea.

    • esti praf
      „randamentul” pilonului 1 este facut din pix dupa cum vor muschii lor
      nu are nici un suport economic.
      daca maine stabileste cineva pensia minima la 5200 din pix (ca sa o citam pe tovarasa din fruntea guvernului) iti dai seama ce „randament va avea pilonul 1?”

  6. Dupa titlu, articolul pare a fi o atentionare pentru pensionarii Romaniei, din continut insa, este o manipulare prin sustinerea „pe fata a administratorilor pensiilor private”, frica acestora ca-si vor pierde comisioanele BABANE din administrarea acestor fonduri, nu exista nici un articol in presa care sa explice romanilor garantia acestor fonduri private, sau, nu exista nicio garantie din partea statului ca la scadenta, romanii isi vor mai vedea banii din fonduri.

  7. In sistemul 1 de pensii daca dupa zeci de ani de cotizatie dai coltul mostenitorii nu ia nimic,ai cotizat pt cei cu pensii speciale,dar in pilonul 2 banii din cont vor fii returnati…plus ca peste 12 prin 2030 ne raspunde doamna geniu un salariat cati pensionari are de tinut in carca?deja la raportul actual de 1 la 1 au deficit de ordinul miliardelor…

    • niciun angajat nu are de ţinut în cârcă vreun pensionar. e FALS. fiecare pensionar primeste înapoi bani depusi timp de 40 ani şi dobanda aferenta produsă de aceşti bani( ca la o banca). dacă mori înainte de pensie primeste pensie soţia sau copilul de urmas. că doar nu au luat pensie cei care nu au cotizat niciodată. doar după revolutie au apărut pensiile speciale şi apoi pensionarea de către Basescu a taranilor, a caror fond de pensie era varsat la CAP.lichidand CAP ul si-a lichidat pensia( ca la americani când dă faliment firma se pierde si fondul de pensii). in 1989 erau 108 miliarde dolari in contul fondului de pensii a Romaniei.

  8. pilonul 2 de pensie a fost rupt din sistemul general , a fost o prostie , daca vrei du-te la pilonul cu adevarat liber adica ala 3 /poilonul 2 este dat din scevera la stat

  9. Mai Pam, pilonbul 2 este o afacere a firmelor de investitii/banci din Vest! Banii sunt rupti de la fondul national centralizat de pensii! Dar ce facem cu cei care sunt la pilonul 2 si patronii lor. straini majoritar, nu au transferat contributiile? Astia nu reprezinta furt ? Sa rman dracului pilonul 3 si sa dea fiecare, cit poate si unde vrea, daca vrea! Obligativitate este neconstitutionala, ma Pam Matei!

    • De unde crezi ca „pilombul” 2 a rupt din fondul centralizat , atunci cind toti tovarasii din guvern se pling de deficitul cronic din acest sistem ? In rest, vai de limba romana cu asemenea „comentatori”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.