Capodopera lui Orazio Gentileschi estimată la 35 de milioane de dolari

Celebra operă Danae şi ploaia de aur, a lui Orazio Gentileschi, va fi propusă în 28 ianuarie în licitaţia Casei Sotheby’s din New York, în secţiunea dedicată Vechilor Maeştri, fiind estimată între 25 şi 35 de milioane de dolari. Un negustor de artă din New York, Otto Naumann, consideră totuşi că estimarea este sub valoarea picturii. “Dacă aş fi avut-o, aş fi propus-o la 75 de milioane de dolari”.

Orazio Gentileschi este cunoscut de publicul larg mai ales ca tată al Artemisiei Gentileschi, pictoriţa romană din secolul al XVII-lea, care a fost subiectul unui răsunător proces de viol, pe care l-a câştigat, şi a devenit în anii ’70 punctul de referinţă al feministelor italiene.

Orazio Gentileschi, născut la Pisa în 1563, dar trăind la Roma încă din copilărie, a fost însă el însuşi un mare artist, maestru al Barocului, continuator al stilului lui Caravaggio, cu care, de altfel, era prieten. A făcut carieră în oraşe italiene ca Roma sau Genova, înainte de a fi chemat la Paris de Maria de Medici, apoi la Londra de Charles I. La Londra a şi murit, după ce a chemat-o pe fiica sa pentru a-l ajuta la decorarea plafonului de la Queen’s House din Greenwich.

Moise salvat din ape

În ultimii doi ani, lucrarea scoasă acum la licitaţie a fost expusă la Metropolitan Museum of Art din New York. Estimarea se explică şi prin faptul că, potrivit criticii, Gentileschi este unul dintre cei mai importanţi pictori baroci a căror operă a apărut pe piaţa internaţională de după al Doilea Război Mondial până astăzi.

George Wachter, co-preşedinte al casei Sotheby’s, specialist în pictură veche, a caracterizat lucrarea drept “o extraordinară combinaţie de naturalism caravaggesc şi clasicism”.

Opera, de peste 2 metri înălţime, a fost comandată în 1621 de nobilul genovez Giovanni Antonio Sauli pentru palatal său din Genova. Bogatul comanditar, care îl cunoscuse şi îl admirase pe Gentileschi la Roma, i-a comandat acestuia o serie de lucrări, care cuprindea şi celebra Maddalena penitente, aflată astăzi într-o colecţie particulară newyorkeză, şi Lot şi fiicele sale, conservată la Muzeul Getty din Malibu.

Femeie cântând la lăută

Danae şi ploaia de aur prezintă o scenă din mitologia clasică. Danae, frumoasa fiică a regelui Acrisio din Argos, a fost închisă într-o camera secretă pentru a nu fi sedusă de bărbaţi. Dar Jupiter, fascinat de frumuseţea ei, se transformă într-o ploaie de aur. Sosirea zeului este anunţată de Cupidon. Urmarea acestei vizite este naşterea lui Perseu. Legenda a devenit un simbol al fertilităţii.

Drapajele somptuoase, nudul feminin privind aurul căzut din cer, Cupidon care trage draperiile grele în culori întunecate, care pun în valoare carnaţia pală şi diafană a nudului, formează o întreagă recuzită savant elaborată de artist.

Bunavestire

Se ştie că arta clasică se vinde destul de prost astăzi, cu foarte puţine excepţii. Gentileschi este un artist cunoscut mai ales de colecţionarii avizaţi. Lucrarea este însă incontestabil o capodoperă, una dintre puţinele disponibile ale acestui artist a cărui creaţie se află mai ales în muzee. Cântăreaţa din lăută, de exemplu, aparţine Galeriei Naţionale din Washington. Bunavestire se găseşte la Galleria Sabauda din Torino, Sfânta Familie poate fi admirată la Luvru.

Din 1991 până acum au fost vândute la licitaţie, potrivit Artprice, 11 tablouri de Gentileschi, cu un preţ record, în 1995, de 7 milioane de dolari. Dar, potrivit experţilor, niciunul dintre ele nu avea calitatea celui de acum. “Piaţa cere nume mari şi subiecte frumoase. Două condiţii pe care această pictură le îndeplineşte din plin”, explica specialistul în artă italiană Maurizio Canesso.

Sfânta Familie

Actuala ofertă a Casei Sotheby’s urmează picturii din 1995, Moise salvat din ape, tablou cu subiect biblic, care avea în spate şi o istorie tentantă. Comandat de Charles I drept cadou pentru soţia sa Henriette-Marie, care tocmai dăduse regatului un urmaş, pânza a fost cumpărată apoi de Philippe d’Orléans, Regentul Franţei. Vândut de strănepotul acestuia la Londra, în 1798, a trecut în posesia conţilor de Carlisle, care îl considerau bijuteria de la Castle Howard, unul dintre palatele cele mai vizitate din Marea Britanie. Dorit de National Gallery din Londra, care nu avea în patrimoniu niciun Gentileschi, a fost în sfârşit cumpărat de un colecţionar care l-a împrumutat Galeriei pentru 10 ani.

Danae şi ploaia de aur nu are o asemenea istorie. Casa Sotheby’s este convinsă însă că valoarea picturii şi raritatea unei asemenea oferte justifică estimarea şi va asigura achiziţionarea picturii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.