Carburanții, mai scumpi de la 1 ianuarie

Benzina si motorina, mai scumpe de la 1 ianuarie. Prețul carburanților va fi cu aproximativ 6 bani pe litru mai mare, pentru că accizele cresc, potrivit programului Finanțelor. În acest moment, România este printre cele mai ieftine piețe din UE, laolalta cu Bulgaria.

Accizele la carburanți se ajustează la începutul fiecărui an, potrivit prevederilor legale. Ajustarea este specificată într-un articol din Codul Fiscal.

“Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an este nivelul prevăzut în anexa nr. 1, actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, de regulă până la data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie a fiecărui an”.

În anexa respectivă este trecută valoarea accizelor începând cu anul 2017, dar mai important pentru momentul actual este că Ministerul Finanțelor a actualizat deja, și publicat pe site, nivelul accizelor la carburanți, valabil de la 1 ianuarie 2021.

Noile niveluri sunt de 1.827 de lei pentru 1.000 de litri de benzină fără plumb și de 1.674 de lei pentru 1.000 de litri de motorină.

Nivelul la care se plătesc acum accizele, după o adevărată odisee legislativă care a avut loc la finalul anului trecut, când a fost eliminată componenta de supraacciză, este de 1.773 de lei pentru 1.000 de litri de benzină fără plumb și de 1.625 de lei pentru 1.000 de litri de motorină.

Așadar, de la 1 ianuarie, acciza la benzina fără plumb crește cu 54 de lei/1.000 de litri, sau 5,4 bani pe litru, iar acciza la motorină crește cu 49 de lei/1.000 de litri, sau 4,9 bani pe litru. Impactul final asupra prețului la pompă (la acciză se aplică și TVA) este de 6,4 bani pe litrul de benzină și 5,8 bani pe litru de motorină, în medie, cu 6 bani pe litru din prima zi a anului viitor.

În România se vând circa 6 miliarde de litri de carburanți pe an, iar 2020 a fost unul atipic, din cauza efectelor pandemiei de coronavirus. După o creștere susținută în primele luni ale anului, vânzările s-au prăbușit ca urmare a restricțiilor, și abia în sezonul cald , vânzările au reînceput să urce.

Petrom, liderul pieței de distribuție, anunța o scădere de 3% după primele trei trimestre ale anului, pentru vânzările cu amănuntul, comparativ cu primele nouă luni din 2019 Rompetrol, compania care operează cea mai mare rafinărie din România, anunța, tot pentru primele trei trimestre, o creștere a vânzărilor retail de 1% , dar o scădere cu 11% a vânzărilor pe canalele angro.

Piața carburanților din România este dominată de patru mari jucători: OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil sI Mol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

4 Comentarii

  1. La noi ca la nimenea. Cand dolarul scade, benzina se scumpeste. Romania Normala. Garantez 100%.

  2. Dacă după SRI-ul meu Hellvig-Iohannis, STS-ul meu, Guvernul meu Orban-Iohannis urmează și Parlamentul meu Iohannis ce nu se va scumpi în România? Se va începe cu privatizarea Ambulanta-SMURD, și se va continua cu vânzarea portului Constanța la olandezi, etc… până nu mai rămâne mici râul, nici ramul, nici piatră seacă nici tineri iar pensionarii vor fi vinovați pentru dezastru.

  3. Cea mai buna scuze si cea mai tare. Nu se mai poate noi aveam cele mai mici preturi din regiune. Pai si salariile cum sunt bre? Bine ca nu am masina 😀 Da prin preturi tot voi gasi ceva bagat, sigur.

  4. Linistiti-va, este doar inceputul scumpirilor, maririle de taxe si impozite urmeaza dupa alegerile parlamentare!
    Sa traiti, bine, dar nu mult!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.