Care ar fi situația încasărilor la buget

bani-moneda-romania-inflatie

Încasările Ministerului Finațelor la bugetul statului pentru luna august sunt cu 1 miliard de lei sub program, susține Gelu Ștefan Diaconu, fost șef al Fiscului. Conform acestuia, doar două regionale și-au îndeplinit programul și din această cauză Finanțele, conduse de Eugen Teodorovici și de Darius Vâlcov, vor trebui să se împrumute și mai mult pentru banii de pensii și salarii. De asemenea, liderul Pro România, Victor Ponta, a acuzat Guvernul că nu mai are bani pentru pensii și pentru salarii, din cauza unui buget „mincinos”, votat de majoritatea PSD-ALDE care nu poate acoperii cheltuielile publice. „Povestea asta cu blocarea rectificării, că nu înțeleg de ce blochează Iohannis, trebuie redusă la ce se întâmplă cu adevărat. Faptul că s-au terminat banii de sănătate și de pensii și de la autoritățile județene înseamnă că bugetul pe care majoritatea parlamentară l-a votat a fost unul minicinos. Nu sunt bani de pensii și de salarii și tot promit creșteri fără acoperire”, a declarat Ponta.

Declarațiile celor doi au loc în contextul în care majoritatea PSD-ALDE susține că este nevoie de rectificarea bugetară pentru a aloca mai mulți bani pentru pensii. “Acum suntem în situația în care mai este nevoie de bani de pensii pentru că din luna iulie a mai apărut o lege adoptată de Parlamentul României care la grupele I și II creșteau din nou veniturile pensionarilor”, a explicat Olguța Vasilescu.

Defitul bugetar pe primele șapte luni ale acestui an a fost de 11,9 miliarde de lei, adică 1,26% din PIB, ceea ce înseamnă ceva mai mult decât dublul celui din perioada ianuarie-iulie 2017, când s-a consemnat 0,6%. Decembrie 2017 s-a încheiat cu un deficit de 2,9%, aproape de limita maximă de 3%, prevăzută în Tratatul de la Maastricht, după ce s-au operat tăieri de 12 miliarde de lei de la investiții. În aceste condiții trebuie văzut cum va reuși Guvernul PSD-ALDE să țină sub 3% pentru că veniturile raportate la PIB sunt mai mici decât anul trecut, 17% față de 17,3% iar cheltuielile cresc permanent (18% în primele șapte luni).

Conform datelor operative, execuția bugetului general consolidat pe primele șapte luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 11,9 miliarde lei, respectiv 1,26% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 160,8 miliarde lei, reprezentând 17,0% din PIB, sunt cu 13,9% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent. Finanțele nu spun însă că anul trecut, după primele șapte luni, veniturile raportate la PIB a fost de 17,3%. Raportarea aceasta la PIB este foarte importantă pentru a vedea cât de bine reușesc veniturile să țină pasul cu creșterea economică. Veniturile fiscele au scăzut anul acesta, de la 9,8% din PIB la 8,6%, veniturile din impozitul pe venit, profit, salarii și din capital au scăzut de la 3,5% din PIB la 2,7% din PIB, TVA de la 3,6% din PIB la 3,4% din PIB, accizele de la 1,8% din PIB la 1,7% din PIB. Singurele creșteri au fost la contribuții sociale, de la 4,9% din PIB la 5,9% din PIB. Comunicarea Finanțelor se rezumă doar la sumele absolute iar când se raportează la PIB nu se spune nimic de anul trecut. În luna iulie 2017, PIB-ul estimat a fost de 816 miliarde de lei, iar acum este de 945 miliarde de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4573 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.