Care sunt adevăratele raţiuni ale introducerii amnistiei fiscale

Ani de zile, Fiscul a trimis milioane de decizii de impunere în baza unor acte normative care au încurajat autoritatea să facă abuzuri. Aşa s-a întâmplat cu mii de români care au aflat că trebuie să plătească statului 468 lei pentru că nu au fost plătite contribuţiile la asigurările de sănătate pentru nişte dividende minuscule, pe care nici măcar nu le-au primit. Recent, la Piteşti a izbucnit un scandal după ce 15.000 de copii au primit decizii de impunere de câteva sute de lei pentru alocaţii de 42 de lei. Şi exemplele pot continua. Sunt abuzuri clare ale statului pentru că a acceptat legi care permit aşa ceva. Acesta e principalul motiv pentru care Cabinetul Ponta a aprobat aşa-numita aministie fiscală pentru profesiile liberale.

Avocatul Gabriel Biriş, specializat pe fiscalitate, explică raţiunea deciziei Guvernului: „Cei de la ANAF au decis că legislaţia fiscală nu trebuie respectată de către dânşii! Avem o prevedere cât se poate de clară în normele de aplicare ale Codului fiscal care spune că nu se retratează veniturile din profesii libere şi din drepturi de autor. Nu spun că e o prevedere bună sau corectă, spun că atât timp cât prevederea există, trebuie respectată! Dacă nu place, să fie modificată, dar pentru viitor. Aceeaşi situaţie există şi în cazul diurnelor. Totul este clar, doar pentru cei de la ANAF nu. Legea «amnistiei» este deci necesară pentru a feri cetăţenii de abuzul unei instituţii”.

„În ceea ce priveste contribuţia la sănătate în cazul unor persoane care au obţinut venituri din dividende şi dobânzi (câţiva lei pe an) pentru care ANAF a trimis decizii de impunere (de zeci de ori mai mari decât câştigul), acestea sunt efectul unei legi extrem de prost scrise. Deci aministia este necesară tot pentru a feri cetăţeanul de o problemă creată tot de stat”, mai spune Biriş.

Guvernul va anula obligaţiile fiscale rezultate în urma reîncadrării de către ANAF a veniturilor din activităţi independente ca activităţi dependente, apărute până la 1 iunie 2015 şi neachitate, inclusiv diferenţele de TVA aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală. Va fi anulată şi obligaţia de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, neachitată, dar numai pentru persoanele a căror bază lunară de calcul este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 şi 31 decembrie 2014. Astfel, 600 mii de persoane fizice autorizate (PFA) şi aproape 60.000 de persoane fizice independete (PFI) care au avut venituri brute totale în 2013 de 12,8 miliarde de lei vor scăpa de ameninţarea ca veniturile lor să fie retratate ca salarii de către Fisc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.