Castelul Corvinilor și cetăți importante își deschid porțile

Sfârșit de săptămână plină de evenimente cultural-istorice în județul Hunedoara.
Parade spectaculoase, reconstituiri istorice, dansuri baroce, muzică live, jocuri medievale și tururi ghidate tematice, târguri și Noaptea Muzeelor. Toate acestea creează un program interactiv, potrivit pentru toate vârstele, menit să readucă în actualitate farmecul și misterul Castelului Huniazilor și al Cetăților din Deva și Orăștie.

Sfârșitul aceste săptămâni stă sub semnul unei ture de… cultură. Și există „pericolul” real de a descoperim noi interese, care să ne pună pe lista obiectivelor de bifat, vara asta, poate alte manifestări de același fel, alte locuri și muzee din țară, practic să devenim „vânător de evenimente” istorice și muzeale. Având un plus absolut deoarece orice vezi de Noaptea Albă a Muzeelor devine o bucățică de cultură generală, un pretext de conversație deșteaptă, care va să zică un „conversationpiece”, ori „party starter”, universal valabil și utilizabil, atât pentru a te distinge, cât și pentru a te integra, oriunde în lume.

Însă haideți să vedem ce nu propun organizatorii:

Muzeul Castelul Corvinilor găzduiește un dublu eveniment

O serie de evenimente speciale care vor anima Castelul Corvinilor în această săptămână, transformând simbolul orașului într-un veritabil epicentru cultural. Sub umbrela pasiunii pentru patrimoniu, cei ce doresc sunt invitați să participe la manifestări diverse dedicate artei, istoriei și comunității.
Vineri și sâmbătă, 16–17 mai, de la ora 09:00, în curtea Muzeului Castelul Corvinilor se desfășoară Târgul Castelelor, un prilej de întâlnire între monumente istorice din toată țara și publicul larg. Vizitatorii vor putea descoperi poveștile altor castele și cetăți din România, prezentate prin standuri interactive, broșuri, produse locale și activități tematice.
Sâmbătă, 17 mai, începând cu ora 16:00, cercetașii din Hunedoara aduc la Castel Festivalul Luminii, un eveniment plin de magie și simbolism, în care miile de gulguțe aprinse vor transforma curtea castelului într-un spațiu de reflecție, liniște și comunitate.
Seara, de la ora 21:00, ediția locală a Nopții Muzeelor, când porțile Castelului Corvinilor rămân deschise pentru vizitatori până târziu în noapte. Accesul este gratuit, iar atmosfera va fi completată de iluminarea specială a edificiului, momente artistice și ghidaje tematice. Evenimentele din acest sfârșit de săptămână subliniază din nou rolul Castelului Corvinilor ca spațiu viu al culturii hunedorene și promotor al patrimoniului național. Pentru poze, amintiri, pentru timpul de calitate petrecut cu tine însuți, cu familia, copiii, prietenii. Sunteți părinte? Mergeți cu copiii. Sunteți student? Luați-vă gașca. mergeți singur? Perfect – Atmosfera zilelor și Noaptea Muzeelor eeste și despre introspecție!

„Întoarcerea Cavalerilor” și ”Noaptea Muzeelor” în Cetatea Devei

Edilitatea Deveană și Centrul Cultural invită la o reîntoarcere în timp, între 17–18 mai, la un eveniment de reconstituire istorică: „Întoarcerea Cavalerilor – Activități Medievale în Cetatea Deva”.
În decorul al uneia dintre cele mai impresionante fortificații din România, Cetatea Deva, atmosfera vibrantă a secolelor XIV–XV va fi recreată cu fidelitate, oferind publicului o experiență autentică și fascinantă.
Astfel sâmbătă 17 mai, de la ora 11:00, va avea loc Parada Cavalerilor, Ostașilor și Domnițelor, însoțită de cai, va porni din Piața Victoriei și va străbate Bulevardul 1 Decembrie 1918, Piața Unirii și Strada 1 Decembrie 1918; Între orele 14:00 – 18:00, în Cetatea Deva, vor fi demonstrații spectaculoase de luptă și tehnici medievale, prezentări de arme, armuri și costume autentice, delicii de gastronomie medievală; Ora 21:00 – Seară de poveste la lumina torțelor, într-o atmosferă magică.
Tot sâmbătă Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și Cetatea Devei vor organiza „Noaptea Muzeelor 2025”. În acea zi, 17 mai, accesul la cele două obiective va fi gratuit între orele 10:00 – 00:00.
Muzeul din Deva ne mai propune să „explorează istoria în inima Transilvaniei!” sau/și să participăm la: Tabere medievale, trupe de reenactment, demonstrații de luptă; Tururi ghidate prin expoziții permanente și temporare ale muzeului; Ateliere interactive pentru copii și adulți. Totul într-o atmosferă de poveste la lumina torțelor în Cetatea Devei.

Iar Duminică, 18 mai, între orele 11:00 – 16:00, în Cetatea Deva vor fi reconstituiri de bătălii medievale, muzică și dansuri de epocă, legenda Cetății Deva, teatru pentru cei mici.
Încheiere manifestărilor cu „Salutul de rămas bun al Cavalerilor” – un moment solemn ce evocă noblețea și curajul acelor vremuri.
Evenimentul de la Deva reunește formațiuni reconstituire istorică din întreaga țară: Redivivus Sighetul Marmației, Deus Vult Oradea, Mercenarii de Asserculis Mureș, Străjerii Cetății Sucevii, Străjerii Cetății Neamțu, Arcașii Cetății Deva, Lăncierii și Arcașii Cetății Ardud, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Garda Cetății Deva și Cavalerii din Carpați.
Cred că ar trebui să ajungem la Deva fie și pentru a da continuitate, legitimitate și energia de a face mai bine și mai frumos tuturor celor care, nu doar de Noaptea Muzeelor, cercetează, valorifică, apără și, totodată, vă fac cunoștință cu tot ceea ce patrimoniul local, european și universal au de oferit. Prezența noastră e și un gest de susținere. Deși tăcut le putem spune celor care muncesc în tot tăcere că ceea ce fac contează.

Cetatea Orăștie își deschide porțile, fie și doar pentru câteva ceasuri

Reprezentanții secției „Etnografie și Artă Populară din Orăștie” a „Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Orăștie, și Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie anunță:
Prin bunăvoința Primăriei Municipiului Orăștie recent restaurată cetate din localitate își va deschide porțile într-un circuit turistic ghidat pe parcursul evenimentului.
Vizitarea va fi însoțită de un grup de tineri de la Liceul „Nicolaus Olahus”. În program mai sunt cuprinse: un moment artistic urmat de vizitarea expoziției „Aspecte din industria casnică textilă hunedoreană” la sediul muzeului.
Cel mai important motiv pentru care trebuie să mergem la Noaptea Muzeelor, ediția 2025, este acela că suntem așteptați. Mulți oamenii faini s-au pregătit: muzeografi, curatori, specialiști, manageri și artiști, toți, fără excepție. Anul acesta mai mult ca oricând suntem siguri că au emoții, că vor să fim încântați, poate un pic mai fericiți și mai puțin ușor de păcălit. Așa că nu vă alege-ți muzeul, mergeți de-i cu putință la pe la toate!
Notați-vă data de 17 mai, peste DOUĂ ZILE! Lasă-ți ecranul ori display-ul și haideți să trăim istoria, arta și bucuria live. Ne vedem la Castel sau la Cetății, prin Hunedoara, Deva sau Orăștie.

Recomanda
Dan Orghici 287 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Zice rumînu prostănac cum că Regentul Ungariei Hunyadi János ar fi fost rumîn,..deși atunci nația nu exista,..Dar de ce la 1448 bătălia de la cîmpia Mierlei nu știe rumînu de azi cum au trădat trupele muntene valahe și s-au alăturat lui Murad 2,.deși răsplata a fost măcelărirea lor,..Hunyadi a fost invins, mulți nobili maghiari pierind in această bătălie, care practic a deschis drumul pentru căderea Constantinopolului și invazia in europa prin balcani..prin trădarea trădătorilor ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.