Cât au scăzut exporturile de cereale ale României

România a exportat anul trecut cereale în valoare de 4,129 miliarde de euro, în scădere cu 4,1% în comparaţie cu 2022, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), consultate de Agerpres.

În luna decembrie 2023, exporturile de cereale au însumat 314,3 milioane de euro, în creştere comparativ cu luna similară din 2022, când acestea s-au ridicat la valoarea de 236,6 milioane de euro.

Cea mai mare valoare a exporturilor de cereale anul trecut s-a înregistrat în luna noiembrie, când România a încasat 444,2 milioane de euro, urmată de luna martie, cu 405 milioane de euro, şi de luna octombrie – 388,1 milioane de euro.

La capitolul importuri, România a importat în 2023 cereale în valoare de 703,1 milioane de euro, în scădere cu 27,2% raportat la anul anterior. La nivelul lunii decembrie 2023, importurile au fost de 54,6 milioane de euro, la jumătate faţă de decembrie 2022, când valoarea cerealelor importate de România s-a situat la 101 milioane de euro.

În 2023, valoarea importurilor de cereale a depăşit-o pe cea înregistrată în ultima lună a anului precedent doar în ianuarie (116,6 milioane de euro) şi februarie (117,8 milioane de euro). Ulterior, valoarea importurilor a scăzut raportat la decembrie 2022, cele mai mici sume fiind consemnate în iunie (25,8 milioane de euro) şi iulie (26,7 milioane de euro).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Uăi baeț’ dac’ vreț’ să hiț’ credibili, vorghiț’ d.p.v. cantitativ. Acum dac-ar hi să acceptăm faptul că s-au păstrat principiile economiei de piață in privința raportului preț/calitate si a faptului că statistica nu-i un instrument de manipularia populimii, puate n-ar hi rău să iesă „iegspertul” Ciulacu să ne esplice iel cum să face că-n conditiili in car’ esporturili o scăzut, importurili o criescut deci teoretic pi chiața româniască o fo’ mai multe ceriale, prețu’ chitei n-o scăzut, ba din contra….

  2. @Olingpia Gafosdea
    Ii ceri prea mult Ciolacului. Economie adevarata de piata nu mai exista. Doar specula, pe tot palierul.

  3. Să ieie sau să deie!…cam așa sună articolul de mai sus scris de un agarici!…

  4. Ceata lu’ Pițigoi să-și umfle matZul la mare greu cu cereale și alte MGM-uri din Urcaca !
    Reduceți factura la ENEL, buey eduKKatZilor PERNICIOȘI !
    Că deveniți fosforescenți, măR😜g…

  5. SLAVA UKRAINA! Asa scrie pe peretele unei scoli aflate peste drum de primaria sectorului 3 din capitala Romaniei. PE NICI-O SCOALA NU SCRIE SLAVA ROMANI. Asadar, sa ne bucuram ca scad expoerturile romanesti, dar mancam mai mult grau ucrainean, pe care-l platim dublu fata de ala romanesc.

  6. Ofofof! Bine că au întins centura libera pentru ukraina, oricum, și ei trebuiau ajutați într-un fel dar nu cum procedează leprele de lux din politica românească!

  7. Valoarea e una, dar cantitatea, e cu totul altceva. Preturile au crescut, deci pentru aceiasi bani, vinzi mai putin. Dar daca valoarea scade, se miscoreaza implicit cantitatea. Asta pentru varii motive, nu e cautare, ai produs mai putin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.