Cât cere Gabriel Resources în dosarul Roșia Montană?

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de „proiectul minier aurifer de la Roşia Montană”, se ridică la aproximativ 6,7 miliarde USD, potrivit unui răspuns transmis de Guvern, în baza datelor furnizate de Ministerul Finanţelor, la solicitarea AGERPRES.

Dosarul în acest caz a fost înregistrat pe rolul Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) cu nr.ARB/15/31, în iulie 2015, iar în septembrie 2023 tribunalul care a judecat speţa a declarat procedura închisă în conformitate cu Regula de arbitraj ICSID 38 (1).

Conform datelor furnizate de Guvern, hotărârea arbitrală motivată a ICSID nu a fost comunicată Ministerului Finanţelor până la data de 20 februarie şi „nici nu se cunoaşte momentul exact al comunicării”.

Totodată, Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în „Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975”.

În document este prezentat şi un scurt istoric al litigiului dintre Gabriel Resources şi România, în speţa privind aşa-numitului „proiect minier aurifer de la Roşia Montană”.

„Acţiunea arbitrală internaţională a fost iniţiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), şi a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31. Pe această cale, reclamanţii au solicitat tribunalului arbitral internaţional să constate că România a încălcat tratamentul just şi echitabil şi deplina protecţie şi securitate a investiţiei Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), drepturi protejate de cele două acorduri internaţionale de protecţie a investiţiilor. Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate a fost, la nivelul anului 2024, de aproximativ 6,7 miliarde USD”, informează Guvernul.

Reprezentarea României în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a fost realizată de către Ministerul Finanţelor, în conformitate cu dispoziţiile OUG nr.126/2005.

Reprezentarea juridică a României în acest dosar a fost asigurată de consorţiul format din societăţile de avocatură Lalive Avocats (Elveţia) şi SCA Leaua, Damcali, Deaconu, Păunescu (România). Tribunalul arbitral a fost constituit din trei membri cu experienţă internaţională, respectiv un elveţian, un argentinian şi un australiano-elveţian.

Executivul precizează că, în cursul susţinerilor detaliate a acţiunii arbitrale, reclamanţii au afirmat că „acest diferend a fost determinat de modul de implementare a aşa-numitului ‘Proiect minier aurifer de la Roşia Montană'”.

Guvernul prezintă succint şi susţinerile de fapt generale pe care reclamanţii le-au invocat în acest dosar.

„Guvernul a inclus în mod necorespunzător şi apoi a menţinut o zonă a proiectului minier aurifer de la Roşia Montană pe o Listă a Monumentelor Istorice începând cu anul 2010. Organismul competent român (Comisia de specialitate constituită în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor) nu a emis o recomandare cu privire la evaluarea impactului Proiectului minier aurifer de la Roşia Montană asupra mediului timp de aproximativ nouă ani (2006-2015). Ulterior, s-a susţinut că nici până în prezent nu este emis un astfel de acord de mediu”, se arată în document.

Conform Executivului, reclamanţii au susţinut şi că, în anul 2013, „Parlamentul a iniţiat o lege care nu era necesară şi, ulterior, a respins proiectul de lege care ar fi permis implementarea Proiectului minier aurifer de la Roşia Montană”.

„În privinţa listării zonei Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO, s-a susţinut că: nominalizarea şi Listarea UNESCO a făcut implementarea proiectului minier imposibilă din punct de vedere legal, deoarece, din punct de vedere al legislaţiei române, planurile de urbanism trebuie să prioritizeze protejarea moştenirii culturale în dauna drepturilor miniere şi trebuie să reflecte ‘măsurile de protecţie speciale’ care se aplică monumentelor istorice care fac obiectul Listării UNESCO; nominalizarea şi Listarea UNESCO este fundamentată pe moştenirea culturală a zonei (evaluată ca peisaj) şi, prin urmare, peisajul trebuie să fie subiectul unui plan de urbanism care să conţină măsuri speciale de protecţie a lui (o noţiune care este incompatibilă cu implementarea proiectului minier); planurile de urbanism în cauză trebuie să prioritizeze protejarea moştenirii culturale în dauna drepturilor miniere şi, prin urmare, este imposibil pentru aceştia să obţină autorizaţia de construire pentru proiectul minier; întrucât subiectul moştenirii culturale este ‘Peisajul minier Roşia Montană’, în conformitate cu Convenţia UNESCO, România şi-a asumat obligaţii care sunt incompatibile cu a permite ulterior implementarea proiectului minier; deşi UNESCO a recomandat în anul 2018 ca România să îşi restrângă nominalizarea la lucrările miniere din perioada romană şi site-urile arheologice aferente (observând că proprietatea în sine nu constituie peisaj cultural), România nu a urmat această recomandare- care ar fi putut fi compatibilă cu Proiectul minier- şi a menţinut nominalizarea cu titlul ‘Peisajul minier Roşia Montană’ tocmai pentru că Listarea UNESCO a fost mereu dorită în scopul de a nu permite ulterior implementarea proiectului minier; faptul că „Peisajul minier Roşia Montană” a fost simultan înscris şi pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în pericol „până la îndepărtarea pericolelor asupra integrităţii sale datorate unor posibile activităţi extractive miniere” demonstrează şi mai mult că a permite ulterior implementarea proiectului minier ar fi incompatibilă cu Listarea UNESCO”, se arată în răspuns.

Guvernul precizează că în apărările sale scrise „România a respins acuzaţiile reclamanţilor privind încălcarea acordurilor internaţionale (…) şi a prezentat tribunalului arbitral argumentaţia sa privind culpa proprie a reclamanţilor pentru faptul că nu au reuşit să obţină avizele prevăzute de legislaţia naţională pentru construirea facilităţilor necesare exploatării miniere din localitatea Roşia Montană şi pentru exploatarea minieră propriu-zisă”.

România a mai arătat că reclamanţii sunt „singurii responsabili” pentru starea în care se găsesc astăzi, deoarece „nu au reuşit să obţină nici măcar licenţa socială pentru exploatarea minieră”.

„Sintagma ‘licenţă socială’ este în mod uzual utilizată în industria minieră pentru a exprima suportul pe care companiile, care doresc să exploateze într-o anumită zonă, trebuie să îl obţină din partea comunităţilor locale şi a altor persoane interesate. Faptul că reclamanţii nu au obţinut licenţa socială şi că aceştia, prin intermediul societăţii române care deţine licenţa de exploatare, au eşuat în obţinerea avizelor necesare pentru implementarea proiectului minier nu poate constitui o culpă a României”, se spune în răspunsul transmis AGERPRES.

Totodată, în privinţa listării zonei Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO, pentru a apăra deciziile deja luate de unele autorităţi publice naţionale, avocaţii României au susţinut că „înscrierea la UNESCO nu aduce atingere dreptului investitorilor să solicite obţinerea permiselor necesare pentru realizarea proiectului minier”. S-a invocat şi că „decizia de înscriere nu reprezintă o acţiune a României, ci a UNESCO”.

Guvernul mai precizează că informaţii detaliate despre susţinerile părţilor în acest dosar arbitral se regăsesc pe pagina de internet a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

19 Comentarii

  1. Platim taxa de protectie peste taxa de protectie si nu mai avem nimic. decat datorii. bechtel, bcr, rompetrol, enel, rosia montana, sidex… si alte sute de cazuri..plus an de an la NATO cate trei tezaure.

    De aia o sa votez cu Putin.

  2. ‘ S-a invocat şi că „decizia de înscriere nu reprezintă o acţiune a României, ci a UNESCO”.’, de ‘noaptea minții’, UNESCO nu putea introduce în patrimoniul său acest obiectiv fără o cerere din partea guwernului român.

  3. …doar atat?…are balta peste, altfel de unde imparte slinosul de buzau bani in stanga si-n dreapta, pensii, salarii, ajutor pt ucraci, moldoveni, armament de vreo 60 melearde?…

  4. Subscriu la ce spune gheo si in plus as adauga ca toti enumeratii in articol au aceiasi nationalitate ca Frank Timis,proprietarul firmelor implicate in jaf.Dici crema tilharilor si provocatorilor planetari planetari Leibovitz si Goodrich.Sa plateasca Ponta,Berceanu,Ludovic Orban (Sica Mandolina),Tariceanu,Adrian Nastase,Ciolos,TOTI BANDITII ROMANIEI!

  5. Pentru conformitate, totul a fost făcut la nivelul guvernului român, când Ministerul Finanțelor s-a îndreptat împotriva celor civilmente responsabili pentru recuperarea pagubelor ?!

  6. tupeu mare…au vindut pielea ursului din padure…si cu asta gata.
    sa treaca pe pierere sa o compenseze pe cistigurile viitoare…ca orice participant la piata de actiuni..
    salut…
    dar vad ca tradatorul e roman…cel care isi vrea partea pe care nu si-a primit-o ca spaga…
    asta-i problema…
    tradatorul e in casa !!!

  7. @gigel dar vad ca tradatorul e roman…cel care isi vrea partea pe care nu si-a primit-o ca spaga…
    asta-i problema…
    tradatorul e in casa !!! SUBSCRIU!

  8. Acel elvețian, din câte cunosc eu practică legislativă din Elveția, nu cred că va da câștig acestor escroci fara a avea documentație reală direct de la statul român! Orice hotărâre care se ia, nu se ia decât pe baza de acte recunoscute de toate părțile, altfel, se trimite dosarul spre ancheta la fata locului inclusiv o comisie juridică de control! Totul e în mâinile bugetarilor de lux din guvernul României și avocații, privind actele din apărarea cauzei! Austriacul e dubios, cel puțin așa pare, ei merg pe „interesul firmelor poarta fesul bugetului de stat al oricărei țări”!

  9. hai linistiti-va ca in 2-3 zile mai creste pretul carburantilor cu 50 bani. sau ati uitat de bancorex!

  10. Firma canadiana e tot rumâni în mare parte. Sa ne spună cine sunt principalii și cei mai importanți acționari.Perimetru din marea Neagra cu zăcăminte de gaze se judecau la HAGA și după proces câștigat de avocații romani…SURPRIZA respectivul perimetru era CONCESIONAT (vandut) de guvernul TĂRICEANU. Totul e tăcere!

  11. Dormi liniştit! P$D-PeNaLe lucrează pentru tine! 😉

  12. Sa plateasca din bani personali cine a facut contractele.Romanii nu au semnat si nu au fost deacord.Cate spitale si autostrade se fac din banii asti,

  13. @ Pentru românii care se întorc în România, probabil ca, Mircea Lucescu, Ion Țiriac, Frank Timiș , Boloni, ații care se manifestă dornici să revină și să lucreze în România, Mircea Geoană a promis în campania electorală cu Traian Băsescu 20.000 de euro, dacă este ales președinte, ?

  14. Zice un comentator anterior „Nu i prost cine cere”
    Nici nu s a pronunțat vreo sumă de plata și Ciolacu s a și oferit să o plătească afirmind că România e stabilă!!!!!
    La fel se întâmplă și cu pensiile speciale,cu angajarea fara limite a bugetarilor și creșterea nelimitată a veniturilor acestora
    Cînd e vorba de pensiile măriților și mediul privat ii calca pe cap cu buldozerul:Romania nu are BANI!
    DE CE?
    Coaliția lor de mafioți nu va obține nici 5%
    Să și facă bagajele!
    La ajunge!

  15. ….nu stiu cum sa incep si cum sa continuu comentariu ..pentru ca sa treaca centura..daaa..de fapt n am ce astepta si intreb ca ..normal si sigur ROMANIA adica noi ..plugarii VOM PIERDE PROCESU ..CAAA ASA A FOST DRESAT SI ASA S INSTRUITI SI CEI CARE NE VOR REPREZENTA…mie nu mi este de bani..ci de renumele care se consolideaza pe plan Mondial ROMANIA ..tara BANANULUI ..altoit

  16. @..I M R E…CRED CA INTREBAREA I PE BUZELE TUTUROR CELOR CARE TRAIESC IN ACEASTA TARA …..DIN PACATE NE MULTUMIM SA NE INTREBAM si INTREBAM…dar platim fara sa cracnim…si cu asta ce am facut???

  17. Și încă ceva apropo de covrigi
    Să știi domnule covrigar de Buzău că sunt un mare număr de persoane care nu și pot permite sa mănânce nici un covrig pe zi!!!!
    Exista foamete efectivă în România!!!
    Gindit va la persoanele care nu au ieșit la pensie,nu au nici un venit și nici nu le angajează nimeni după 60 de ani!!!!
    Ce faceți cu acești oameni????

  18. @ Z O R R O…dupa cate am citit si …am invatat..in toate comunitatile ..din antichitatea sumbra si pana la contemporaneitatea hada…au existat ..doi poli; …UN BENEFICIAR ori PROFITOR …si un PIERDANT …in cazul de fata …stiti voi…nu mai intend pelteaua …si asa scrisu MIEU ajunje la …gunoiu..nu mi pare rau si nici nu renunt …fiecare cu ale L U I (A)….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.