Cât mai rămâne din pensiile grecilor după împrumutul FMI

Reducerea pensiilor şi creşterea pragului de vârstă pentru pensionare sunt două dintre masurile pe care guvernul de la Atena le are în vedere pentru a economisa 5 miliarde de euro din totalul de 11,5 miliarde solicitate de FMI şi UE.

Perspectiva reducerii pensiilor a condus, în februarie 2012, la retragerea din guvern a unui partid naţionalist şi la accelerarea retragerii guvernului condus atunci de tehnocratul Lucas Papademos. Au urmat două alegeri generale, câştigate în cele din urma de conservatorii conduşi de Antonis Samaras. Acesta a criticat in februarie reducerea pensiilor.
“Nu există o cale uşoară. Încercăm să evităm reducerea salariului minim, însă resursele pe care le avem sunt foarte limitate”, a spus ministrul de Finanţe, Yannis Vroutsis.

Masurile avute în vedere sunt majorarea vârstei de pensionare la 66 de ani, anularea celei de a 13-a şi a 14-a pensii. Se pot reduce cu 10% pensiile de peste 1.400 de euro şi cu 2-5% din pensiile mai mari de 700 de euro. Se are în vedere şi reducerea numărului celor care beneficiază de ajutoare sociale, prin redefinirea acestor categorii sociale. Poate fi redusă cu 35% pensia suplimentară a celor care primesc două pensii.

În Grecia sunt 3 milioane de pensionari care primesc 14 pensii pe an, incluzând aşa-numitele bonusuri de Crăciun şi de Paşte. Pensionarii primesc o pensie de bază şi una suplimentară. Aceasta din urmă se calculează în funcţie de vechime. Fiecare pensionar primeşte câte 1% din ultimul salariu pentru fiecare an în câmpul muncii care depăseşte vechimea de 11 ani şi câte 2,5% din ultimul salariu pentru fiecarea an care depăseşte o vechime de 26 de ani.
Pensia minimă din Grecia depăşeşte 450 de euro, fiind la nivelul salariului din Portugalia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.