„Cât pentru o eugenie”: Nemulțumiri la exproprierile pentru autostradă

Autostrada Sibiu-Piteşti (A1) este o investiţie mult aşteptată, dar care a provocat şi nemulţumiri printre sutele de persoane fizice şi juridice din Vâlcea care au primit deciziile de expropriere pentru a începe construcţia şoselei de mare capacitate ce va lega Ardealul de Muntenia, cei mai mulţi spunând că au primit echivalentul unei „eugenii” pentru un metru pătrat de teren care le-a fost luat şi un pic mai mult în cazul construcţiilor.

În comuna Perişani, localitate prinsă în lotul 3 al autostrăzii care traversează Carpaţii, sunt, de exemplu, 12 proprietari ale căror gospodării vor fi demolate fie total, fie parţial. La aceştia se mai adaugă câteva sute de proprietari de terenuri agricole care au fost expropriaţi de suprafeţe pornind de la câţiva metri pătraţi până la câteva hectare. Mulţi dintre ei au acceptat preţul stabilit de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), dar sunt şi alţii care au rămas surprinşi când au văzut cât au primit pentru munca lor de o viaţă.

Ion Mohanu, din satul Surdoiu, este unul dintre cei cărora li se va demola întreaga gospodărie. Ajuns la vârsta de 81 de ani, bărbatul se vede acum nevoit să îşi facă din nou o casă, însă se întreabă dacă va mai reuşi, ţinând cont că a primit puţin peste 100.000 de lei pe tot ce avea construit acolo, plus terenul aferent în suprafaţă de circa 5.000 de metri pătraţi.

„Nu rămâne nimic, nimic. Demolează absolut totul… Au venit şi ne-au spus că ne ia totul şi nu ştiu unde să ne ducem la vârsta asta. Nu am nimic în altă parte. Mai am nişte pământ undeva mai sus un pic de aici, dacă oi mai putea să fac două cămăruţe pentru cât oi mai trăi… Dar ce să-mi ajungă banii? Nici materialele nu am cu ce le lua, apoi să mai construieşti… Ziua de muncă pentru cei care lucrează e de 500, 600 de lei. De unde să-i dai atâţia bani din 100.000 de lei cât mi-au dat ei? (…) Nu ne-a întrebat nimeni nimic. Ne-au venit de la primărie nişte hârti şi ăsta e preţul naţional, zice 80 de bani metrul pătrat sau nu ştiu cât, dar la construcţie e problema. Eu am cheltuit aici poate cinci miliarde de lei, nu cât fac ăştia – 50.000 de lei, adică 500 de milioane de lei vechi cât e pe hârtiile alea valorată casa. Plus că bucătăria de jos cu două camere, cu baie, plus grajduri, binale şi tot pământul care e aici se vor duce pe Apa Sâmbetei”, spune bătrânul.

Alţi vecini, precum Florea Gheorghe, sunt la fel de nemulţumiţi, dar s-au resemnat.

„Am avut casă acolo, dar de când cu autostrada asta nu am mai făcut nimic la ea. Ne-am mutat în altă parte… Zic unii că îţi dau cât pentru o eugenie pe metrul pătrat, că mai mult nu ne dă. Dar ce putem face? Că eşti mulţumit, că nu eşti mulţumit, cum ne-au spus când au venit o dată aici, la primărie, autostrada tot se face… Acum, ce-o vrea Domnul, dacă o fi să ne dea ceva bine, dacă nu….”, adaugă şi Florea Gheorghe, vecin cu Ion Mohanu, ce pare că s-a resemnat cu ceea ce a primit, aşa cum au făcut şi alţi proprietari din zonă, prea bătrâni şi fără posibilităţi materiale să dea în judecată CNAIR.

Şi autorităţile locale din Perişani spun, de altfel, că sumele pentru gospodării sunt problema din zonă, mulţi dintre cei afectaţi neavând alte locuinţe sau terenuri pe care să îşi construiască o altă casă, iar pe piaţa liberă preţurile la terenurile din localitate aproape că s-au dublat de când s-a auzit că va veni autostrada.

„Nemulţumirile proprietarilor din zonă de la noi sunt în primul rând preţurile foarte scăzute şi mă refer strict la gospodării. Sunt şi la terenuri preţuri mici, dar fiind de interes naţional, nu au mai ţinut cont că este preţul mare sau mic, dar la gospodării chiar este un impediment foarte mare, pentru că la ce sume au primit, nu ştiu dacă le mai ajunge să îşi cumpere teren pentru a construi o altă casă. Majoritatea proprietarilor care sunt afectaţi în întregime sunt persoane care nu mai deţin o altă locuinţă în altă parte în momentul de faţă. (…) De când cu autostrada, preţurile terenurilor au început să crească. Dacă până acum doi ani, metrul pătrat era de patru euro, cinci euro, acum s-a ajuns şi la zece euro, adică preţurile s-au ridicat în ultima perioadă şi o să mai crească’, spune primarul interimar al comunei Perişani, Sorin Leonte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

18 Comentarii

  1. dosar colectiv, expertizarea terenurior, constructiilor si instanta, cu ordonanta presedintiala de blocare a lucrarilor pana la finalizarea dosarului. Constitutia Romaniei stipuleaza DREPTUL GARANTAT LA PROPRIETATE SI TRAI DECENT! exproprierea se face cu JUSTA SI PREALABILA DESPAGUBIRE. care este pretul zonei pe mp? si chiar si asa, oamenii au dreptul sa refuze. soseaua poate ocoli zona. care este „utilitatea publica”? exproprierea este o actiune speciala si trebuie sa justifice ca nu exista alta posibilitate! altfel, daca nu se justifica si nu se dovedeste utilitatea, maine vor putea sa mute pe oricine de oriune la simpla comanda politruca! apropos de piele-ics 418 / 2023!

  2. Ce dovezi mai clare vreti ca sa va dati seama cum isi bate joc de oameni statul roman ,iar conducatorii tarii sint nepasatori la tot ce se intimpla cu oamenii ?

  3. Nimeni pe lumea asta nu ar trebui sa-si bage picioarele murdare in viata cuiva care vrea doar sa-si traiasca in liniste viata, mai ales atunci are deja peste o varsta. Viata si linistea oricarui om valoreaza mai mult decat imputiciunile alea de asfalturi si betoane care trebuiau deja sa dispara ca tehnologie in secolul XXI. A venit vremea pentru alte moduri de a ne transporta fundurile si marfurile si pentru alte moduri de a ne raporta la cei cu care impartim acest pamant. Destul cu primitivismele si abuzurile astea!

  4. Hehe, dacă mai ierea Rodica Stănoiu la Justiție, cumpăra casa de la moșu’ cu 25.000 de lei, o declara „legătură emoțională” și lua pă puțin o juma de bulion pă ea, ori f-un talian, taliban de-a lu’ Iliescu, ierea altă calimeră!…

  5. Și aceste proiecte au calea printr-o moșie politica, ulterior va încasa gras de la statul român, și, după câțiva ani, vor da statul în judecată că e proprietatea lor și ajung proprietari de tronson din șosea.

  6. Asa cum este în gena romanului, nemulțumirea și-a exprimat-o la crâșmă sau la colț de uliță, pardon strada ca suntem în UE, urmata de mioritica resemnare. Mi-e scârbă!

  7. Cum se face banu*:1.hotarare de gubern pentru expropiere(confiscare) fortata;2.pretul il facem noi, fostii proprietari nu au nici un cuvant de spus;3. vin cu buldozerul fara sa instiintez fostul proprietar (nici macar cu o somatie) 4.ocolesc cat mai mult marii fermieri si stric pe la cei mici (alegeri, donatii, functii, nu pica din cer) 6.DIFERENTA de banii o impartim (daca ei terenul de 1ha cu 20000 roni)!!! Care mafie? Ho! Ho! Ho! Afaceri legale! Exista teren expropriat pe care nu se vor cere despagubiri(alti banii la noi!!!) deoarece proprietarii trebue sa dezbata sucesiunea (ei bravo!!!) doar asa se dau banii, fraierii astia nu au bani de sare! Nu mai vorbim de judecata (dreapta…) ce dureaza 100 ani… Au luat pamantul oamenilor in 5 min. Nota informativa Dorel zis si Sacalul…

  8. Cu alte ocazii clientii partidului unic sunt instiintati din timp sa cumpere in zona cutare. Si apar brusc parcari, statii de combustibil, fastfooduri sau alte facilitati cu trafic mare de clienti sa le treaca pragul

  9. Cu atatia bani erau despagubiti parintii securistilor din Salaj care plantau noaptea pe marginea drumului ce trebuia largit prunii ce urmau ca a doua zi sa fie taiati. Dar alea erau inginerii securiste posibile in Cj si in Sj-ul lui Astalos.

  10. Pentru broaște, insecte, urși se fac rute ocolitoare, tuneluri și altele, pentru niște români 0,8 lei/metru pătrat să le ajungă de un parastas că tot sunt bătrâni și insignifianți. Scârbă totală.

  11. Sigur sunt si gospodarii care merita mai multi bani, dar dealurile alea pline de maracini, necultivate, pomii fructiferi lasati in neiongrijire, cit merita pe metru patrat? Mai fac si smecherii astia de la CNAIR, dar pretul zonei este cunoscut.. Lasati autostrada sa treaca munti, mai romani din tara Lovistei..

  12. Investim in dulapul sas nu avem nimic pt altceva pnl curva politicii ne ghideaza de la butoane straineze.

  13. 0.8 lei metru patrat inseamna 8000lei hectarul. 1600Euro. Fara 10k Euro nu gasesti nici teren agricol dar mai intravilan.

  14. Adevarul ca ala la 81 de ani statea toata ziua cu coasa pe camp si producea miliarde. Vreti spitale ca afara dar fara sa platiti taxe si vreti autostrazi sa mearga prin cer?

  15. Generalul Paton,cât îți dă unchiul Gyuri la postare ,mai funcționează trotinetă bro

  16. Ar trebui un pic investigat si ce variante au oamenii sa dea in judecata la CEDO statul esuat.Nu cred ca daca se unesc nu exista un avocat sa-i reprezinte.Altfel be trezim ca ne muta astia cu trupele USLA pe toti care avem o proprietate in zona de interes.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.