Câte miliarde costă să înfrunți Franța și Germania

În 2016, într-o vizită în Franța, premierul Dacian Ciolos își asuma angajamente peste angajamente că va combate corupția și va apăra statul de drept, că România va fi cât se poate de predictibilă la nivel legislativ și fiscal, că va oferi condiții minunate pentru investitorii francezi. În septembrie acel an, președintele Francois Hollande făcea o vizită ”istorică” în România, vizita camera de control laser de la Institutul de Cercetare de la Măgurele și tăia, cu un Dacian Cioloș numai un zâmbet langa el, panglica fabricii Airbus Helicopters de la Ghimbav, acolo unde spunea că se va construi, în doar un an, elicopterul multirol H215.

În 2017, a venit în România și Emmanuel Macron, succesorul creat peste noapte al lui Francois Hollande, prilej pentru prima doamnă a României de a se întrece în materie de vestimentație cu sotia președintelui francez. Din nou, au fost semnat două acorduri militare. Însă cele mai importante discuții au fost cele despre muncitorii detașați, o temă prin care Macron ataca toate statele est-europene, pe care le acuza că fac dumping social in Vest.

Cu ce s-a ales România de pe urma acestor vizite istorice ale liderilor Franței, țară care este partener strategic al României? Cu și mai multe supermarketuri ale marilor lanțuri franceze construite în centrul orașelor din România, lucru interzis, spre exemplu, în Ungaria vecină. Ce s-a întâmplat la Ghimbav după vizita ”istorică” a lui Francois Hollande și exercițiul de seducere a investitorilor francezi al lui Dacian Cioloș? Ceea ce trebuia să devină o fabrică a ajuns un centru de mentenanță pentru elicoptere. Pentru a deveni un centru de producție, trebuia ca România să fie cea care cumpără elicopterele H215, un model din care Franța deține doar șase unități. România a început să se uite către concurența americană, la fel cum a făcut-o și în cazul rachetelor Patriot, și în cazul avioanelor F-16.

Regimul din Polonia, legitim și puternic

Astăzi, pe 3 februarie, Macron întreprinde o vizită oficială în Polonia, o țară pe care a pus-o la zid pentru același dumping social pentru care acuzase și România, o țară care a dat Franței o lovitură de miliarde în materie de elicoptere militare, alegând produsele concurenței americane, o țară care l-a criticat cât se poate de dur pe Macron pentru apropierea de președintele Rusiei și l-a catalogat drept ”iresponsabil” pentru afirmația că NATO este în ”moarte clinică”. Și, în primul rând, Polonia este țara care l-a înfruntat pe Macron ori de câte ori a atacat reforma justiției de la Varșovia.

Este o vizită simbolică, căci este prima vizita externă a lui Macron după Brexit. Pentru presa poloneză aceasta înseamnă: 1. Președintele Frantei realizează că actualul regim eurosceptic de la Varșovia va rămâne la putere în anii de vin, imun la încercările de destabilizarea ale ”străzii” și 2. Polonia este văzută ca țara UE care poate prelua rolul ponderator al Marii Britanii într-o Europă dominată de Germania și Franța.

Macron s-a văzut  criticat și cu vizita în Polonia refuzată

Dacă Dacian Cioloș s-a întâlnit cu șefii patronatului din Franța și le-a promis predictibilitate și luptă împotriva corupției înainte ca Hollande să vină în România, iată ce a facut Polonia. În 2019, guvernul Poloniei a anulat o vizită programată a președintelui Macron. Motivul a fost explicat de ministrul de Externe al Poloniei: ”Lipsa de încredere între elitele politice. În Polonia exista teama că președintele Franței va sprijini opoziția înainte de alegerile europarlamentare”.

Apoi, într-un interviu pentru Die Welt, la jumătatea lunii ianuarie 2020, cu câteva săptămâni înaintea vizitei, premierul Mateusz Morawiecki a declarat tot ce Macron nu dorește să audă: că o mare problema pentru UE este dezvoltarea sentimentului antiamerican, că sancțiunile împotriva Rusiei nu trebuie slăbite, că Germania și Franța nu-și respectă angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru Apărare, că Germania subminează securitatea energetică europeană construind gazoductul Nord Stream 2 împreună cu Rusia. Cât despre problemele statului de drept, Morawiecki a spus că actualul guvern nu face decât ceea ce a făcut Germania imediat după reunificare, atunci când 30% dintre magistrați au fost concediați, din cauză că aveau legături cu fostul regim. În plus, Polonia a condus grupul statelor care s-au opus așa-numitului ”Green Deal” european, care urmărește ca Europa să fie neutră din punct de vedere ale emisiilor de carbon în trei decenii.

Iar ministrul de Externe polonez Jacek Czaputowicz este și mai tranșant într-un interviu pentru presa poloneză. ”Franța a remarcat că, după alegeri, autoritățile din Polonia au sprijin public și legitimitate totală. Astăzi suntem într-un alt punct față de acum câțiva ani. Politica noastră externa s-a reorientat și ne-am întărit relația cu SUA. Opțiunile noastre pentru achiziționarea de armament sunt clare. Franța a înțeles că nu poate să mai aștepte, altfel va pierde trenul. Trebuie să-și reconceapă relațiile cu Polonia, iar noi suntem deschiși”.

Curajul Poloniei înseamnă miliarde de dolari și absența MCV

Macron efectuează vizita în Polonia, cea mai mare piață pentru armamentul occidental din aceasta zonă a Europei, după ce Varșovia anunțat că va cumpăra avioane americane F-35 în valoare de peste 4,6 miliarde de dolari. Presa poloneză arată că Macron speră să obțină câteva contracte pentru fregate și submarine fabricate în Franța. Iar Polonia, după cum a declarat ministrul de Externe, ”este deschisă”.

Din cele de mai sus ar trebui să înțelegem că guvernul Poloniei a ajuns la concluzia că în actualul context geostrategic trebuie să facă alegeri și a ales SUA și NATO: achiziționează armament american de miliarde și miliarde de dolari, în 2020 va inaugura o instalație antibalsitică NATO similară celei de la Deveselu, își dorește o bază militară permanentă NATO, a construit terminale pentru import de gaze lichefiate din SUA. După ce a făcut investitiile de mai sus, Polonia a început să critice inițiativa franco-germană pentru o armată europeană și pentru a domina piața armamentului în UE, să se opună proiectelor eurocentrice ale Franței și Germaniei, să-și apere reforma justiției și să critice dubla măsură cu care sunt tratate țările central și est-europene în materie de stat de drept.

Fiecare alegere strategică a Poloniei a fost făcută de o clasă politică neamenințată de un Mecanism de Cooperare și Verificare și de zornăitul cătușelor. Dar fiecare poziție eurosceptică Guvernului polonez și fiecare reformă în justiție a avut un preț cât se poate de concret, exprimat în dolari și contracte, fie ele cu SUA, fie cu Franța, așa cum se așteaptă acum președintele Macron. Timpul va arăta dacă pariul Poloniei lui Jaroslaw Kaczynski cu SUA, cu UE și cu justiția este unul câștigător. Pentru moment, Polonia a reușit să ia fața partenerului strategic Romania pe ruta noului Drum al Mătăsii, să inițieze programe pentru armament ”made in Poland” pe care să-l exporte în țările est-europene, iar prin orașele din România circula autobuze și tramvaie produse în Polonia, nu viceversa.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

16 Comentarii

  1. Imparatul tarii vecine si pretine America s-a declarat multumit de Documentele Procurate de Bebelusii Hackeri din Principate referitoare la Coruptia din Ukraina si implicarea Famegliei Biden in gainariile de acolo.
    Bebelusii, chiar daca unii ii considera Infantili, nu sint Naivi si au cerut garantii semnate de Vicele Mike Pence pentru asistetna americana in procesul ROEXIT. Imparatul va sustine cu fermitate Nazuintele Bebelusilor Nationalisti din Principate pentru a-si lua Tara Inapoi in 2021.

  2. Adevarat ,dar POLONIA,CLASA POLITICA.ARMATA SI SERVICIILE DE INFORMATII ALE POLONIEI STIAU CA IN 1989 COMUNISMUL VA DISPAREA-INCA DIN 1980!!!!Si au luat masuri sa le ramina fabricile si economia in picioare! Pe cind la noi doar serviciile de inf.stiau din 1989 ca va cadea comunismul,si au jucat sa cada ei in picioare cu averi de milioane de $!Ei erau pregatiti de capitalism iar noi ROMANII&ROMANIA NU! Astea s diferentele! Bulgaria la fel ca noi este fara industrie si fara economie!DDR au fost preluati de RFG,Ungurii,Cehii si Slovacii(Cehoslovacia dezbinata in 2 tari tot ca sa fie mai usor ocupata economic de un vest falimentar care avea nevoie de noi piete de desfacere,unde sa-si vinda marfurile invechite)stau ceva mai bine decit noi,dar nu la nivelul POLONIEI in ceea ce priveste industria,armata si economia..

  3. Domnule Marchievici,ne-ai provocat :
    1.Ce crezi ca face Polonia cu kkturile alea de fregate,submarine si avioane,decat arunca banii pe fereastra in fata singurei tari pentru care se inarmeaza,Rusia?Absolut nimic,armamentul ala sunt banii muncitorilor polonezi aruncati pe fereastra!
    2.Daca niste ciolosi vanduti macronismului,daca niste alti tras-impinsi romani asa zis specialisti in geopolitica, agita „pericolul rusesc”si cumpara armament clasic deci perimat,dar extrem de scump,o fac ca asta e birul!Si domnitorii romani duceau Sultanului sacii cu bani si primeau cate o sabie de jucarie ca suvenir..
    3.Razboaiele au intrat intr-o era in care armele clasice sunt fier vechi,altele sunt acum pretentiile..Dar un popor care a renuntat la serviciul militar,care nu permite inarmarea fiecarei case,nu va face nimic pe nici un camp de lupta cu asa zisa armata de profesionisti in statul la popota !

    Cum spunea in 1927 Ion IC Bratianu:
    „Merg cu acela, oricare ar fi el, care-mi dă mai multă certitudine că mă va apăra contra Rusiei, dar nu cu armele, căci sorţii unui război cu Rusia sunt foarte problematici, chiar când în joc este cea mai puternică armată din Europa, ci prin mijloace pacifiste. Sunt sigur de Rusia, atâta vreme cât sunt mai tare pe terenul diplomatic şi pe acela al alianţelor; din momentul în care s-a dezlănţuit războiul, partida poate fi socotită ca pierdută”
    Mare atentie ,diplomatia este mai sigura decat o baterie de rachete,10 tancuri ,un submarin si doua fregate,plus cateva avioane demodate tehnic..
    PS Nu ma asteptam la „rautaciunea”cu sotiile celor doi,comparam o bunica cu o purie inca buna de lustruit,nu se face la „extern”

  4. Polonezii sint un popor mindru si luptator pentru libertate, cu toate incercarile extrem de dure la care i-a supus Istoria ! I-au infruntat si pe rusi (sau ma rog, sovietici), impotriva tancurilor Wehrmacht-ului cavaleria poloneza a sarjat nebuneste dar cit de eroic ! … asa ca probabil ca acum isi rid in barba, cind ii viziteaza pulifriciul asta cu pretentii „napoleonian”-europene, chiar daca e insotit si dirijat de „contesa Walewska” sa matusalemica …

  5. Polonia e o tara in care ma ganesc sa emigrez. Tine la cetatenii ei.

  6. Polonia este un exemplu pentru Romania. In loc sa ne concentram pe lingusitul si slugaritul Ueului condus de nemti, mai bine am coopera cu polonezii care au fost de cand lumea un popor curajos si inteligent. Slugareala nu aduce nimic decat dispret din partea mai marilor. Premierul Romaniei se gudura pe langa maharii din PPE ” am dat jos guvernul Romaniei ca modesta contributie adusa PPEului”. N-o sa auziti niciodata asemenea umilinte pronuntate de un premier polonez…Dar noi hop cu nemtii, am pus presedinte un sas dintre putinii ramasi prin Romania pentru ca romanii nostri nu sunt buni si slugarim la Germania si ocazional Franta- pe principiul basist al licuriciului cel mai mare-cand toata lumea stie ca maii marii lumi nu vor primi niciodata la masa o tara ca a noastra ci doar ii vor folosi resursele si piata de desfacere pentru produsele lor…In timp ce noi ne intrecem cu slugareala la stapani crezandu-ne destepti, vecinii bulgari, unguri,polonezi creeaza aliante si isi dezvolta tara si ne-au intrecut din toate punctele de vedere. Dar noi de, sa fim cu nemtii adica sa-si bata aia joc de noi polonezii nu sunt buni…Acest snobism si tzantzosenie stupida ne va costa.

  7. Din pacate nici polonezii nu stiu ce a spus Brateanu despre diplomatie si merg ca prostii sa cumpere armament invechit american, ceea ce il face pe Calin Markievici(polonez?) sa juiseze de placere.
    Cu ministrii nostri de externe din ultimii 30 de ani nu avem nici o sansa sa ne apropiem de Diplomatie, acesti ministri au fost gimnasti in stare sa se aplece la doua comenzi odata, una interna si alta externa in acelasi timp si in orice directie.
    Deci Macron invidios pe americani ii viziteaza pe polaci?

  8. @Pan Wołodyjowski:

    Povestea cu sarja cavaleristilor polonezi contra tancurilor germane este o legenda care a fost demult demontata, ma rog, pentru cine cunoaste literatura serioasa. Polonezii au fabricat ei insisi tancuri dupa o licenta britanica. Nici la aviatie si aparare antiaeriana nu stateau chiar rau. Este cunoscuta de asemenea epopeea submarinului Orzel. Nu aveau insa cum sa infrunte simultan doua supraputeri, legate prin pactul incheiat cu citeva zile inainte de atacul german.

    Revenind in prezent, Polonia nu este deloc dotata cu armament SH, asa cum face Romania. Din contra, dispune de tancuri germane Leopard, alaturi de cele fabricate in tara, avioane F16, fiind pe cale de a achizitiona 32 de F35, plus cele de provenienta sovietica. Fortele armate poloneze sint compatibile cu oricare armata vest-europeana. Experienta istorica si etosul national sint perfect vizible.

  9. Ceea ce se întâmplă în Polonia arata cum se desfășoară lucrurile atunci când poporul este solidar cu conducătorii lui, iar aceștia sunt cinstiți fata de ei. Nici nu e greu. Trebuie însă că oamenii sa fie educați de mici în spiritul unui caracter frumos. Ceea ce nu e cazul la un popor în care cultura șmecheriei, manca-l-ar mama de smecher! – începe prea devreme și continua toată viata, sunt Politruc!

  10. Concluzia? Dragnea a avut dreptate in tot ce a facut pentru tara.
    Exact ce au facut si polonezii.

    Dar l-au agatat cu problemele din trevut si cu „strada”.

    In Polonia nu au reusit „inca”.
    La noi strada si-a facut partid care accepta 100% tot ce vrea franta.

  11. Polonia si rolul ponderator al Marii Britanii! Ce rol ponderator? Politia Metropolitana sta pe internet (ploua la Londra, e nasol afara, iti sifonezi uniforma) si face dosare unor plictisiti fara servici (sic) care au tras si ei o injuratura pe retelele sociale. Dar hei, n-a murit nimeni. Niste oameni injunghiati si ei acolo.

  12. @ CD: poate că polonezii nu
    cumpără chiar ca „proștii”,
    cum foarte urât te exprimi
    la adresa lor. O fac pentru că-si permit. Ai fost in Polonia? Ai văzut la ce nivel sunt? Că țara este plină de autostrăzi, că, spre deosebire de noi, au
    industria lor, că orasele
    sunt curate? Polonia deja
    contează in Europa, are con-
    ducatori demni. Nu ca la noi
    unde avem slugi umile față
    de Germania si Bruxelles,
    niste yesmani fanfaroni.

  13. Mie mi-e frica de vizita asta!!!!!!!!! ATENTIE ESTUL!!!!!!!!!!
    D-nul Macron are o singura calitate dar in aceasta calitate nu este altul mai bun pe pamint. Aceasta calitate este de a pune ZIZANIE, de a dezbina si de a intarita pe unii impotriva altora ( a reusit chiar sa intarite pe politisti impotriva pompierilor).
    ATENTIE LA DEZBINARE! Divide et impera!

  14. Unii se lauda ca-s eurofili. Cum doamne esti eurofil daca dai in unii europeeni de langa tine dar ii promovezi pe altii de aiurea, si capra si varza? Ce ti-a mai ramas? Pseudo-rusii. Fa-i varza si pe astia, numai sa nu te faca ei varza, cu asiaticii nu te joci.

  15. Nu poti vere să compari niciodată, niciodată Polonia cu România. Polonia a fost unul dintre cele mai mari state medievale europene. Polonezii au distrus ordinul cavalerilor teutoni, au fost de două ori la Moscova cu armatele lor, au salvat Europa Centrală si Viena in 1683, au oprit si distrus armata roşie in 1920, al doilea război mondial a inceput tocmai fiindcă aliaţii ei Franta si Anglia si-au respectat angajamentele fată de ea, prin miscarea Solidaritatea au contribuit decisiv la prăbusirea comunismului…..Marș, marș, Dąbrowski! Popor mare.!…românii!?..jalnici..nu au scos un cuvintel când liftiera, o femeie româncă a fost alungată si concediată dar plângeau cu lacrimi de crocodil pentru cei doi brutari indieni din maghiarime..popor de rahat

  16. Semeni la stil cu Marele Urs, dacă nu cumva esti chiar el. Scrii ceva, apoi, la final, poporul român este nu stiu cum. Nu tot poporul este la fel, ca si la altii sunt oameni buni si capabili, dar si prosti si ticalosi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.