Cazanciuc i-a muștruluit pe parlamentari

De ziua Justiției, Ministrul Robert Cazanciuc a avut de făcut câteva recomandări în legătură cu activitatea și atitudinea parlamentarilor.
Fără prea multe ocolișuri, ministrul de justiție le-a recomandat aleșilor să aibă mai multă moderație când vine vorba de sistemul judiciar pentru că, spune oficialul, greu se construiesc instituțiile statului.
În acelați context, Cazanciuc a subliniat importanța încrederii în justiție, dar și dificultatea cu care se schimbă mentalitățile

„Există mecanisme interne de control și verificare, instituții independente, care au atribuții de a verifica activitatea judecătorilor și procurorilor, CSM, la fel cum există și căi de atac în instanțe. Trebuie să lăsăm aceste instituții să-și îndeplinească atribuțiile, să nu pronunțăm noi, cei de afară, sentințe la adresa judecătorilor și procurorilor, dar nici să nu punem etichete pe cei care sunt chemați să răspundă la un moment dat în fața legii înainte ca ei să fie condamnați definitiv de o instanță”, a spus ministrul.
Cazanciuc a făcut apoi apel către parlamentari sugerând că aceștia ar trebui să fie ceva mai sprinteni atunci când vine vorba de schimbări în cadrul normativ.

„În proiectele noastre avem nevoie și de sprijinul Parlamentului, care trebuie să susțină solicitările sistemului de justiție și să intervină, poate cu mai multă rapiditate, atunci când sunt transmise propuneri pentru corectarea și îmbunătățirea cadrului normativ”, a susținut Cazanciuc.
Nici la capitolul comunicare nu stau prea bine parlamentarii, ministrul arătând că ar fi nevoie de un dialog mai deschis, convins totuși că între cele trei puteri ale statului nu există diferențe de viziune cu privire la drumul pe care România trebuie să-l parcurgă.
Și publicul are lipsurile sale, iar mentalitatea potrivit căreia “hoțul neprins e negustor cinstit” ar trebui să dispară. Sarcina educativă revine tuturor factorilor implicați, iar parlamentul nu face excepție.

„Ceea ce trebuie să facem este să educam publicul, să schimbăm mentalitatile, să renunțăm la ideea de a mai crede că hoțul neprins e negustor cinstit”, a afirmat Cazanciuc.
Ministrul a ținut să laude noile Coduri, însă a spulberat așteptările nerealiste cum că acestea ar putea oferi soluții și la problema sediilor pentru instanțe ori suplimentarea personalului necesar în sisem.
Cazanciuc a adus în atenție și mult discutatul concept Justice Districe (Cartierul de Justiție) afirmând că acesta s-ar putea concretiza urmând să devină unul dintre cele mai importante proiecte din ultimii 25 ce vizează instituții publice, conceptul intrînd deja în atenția Băncii Mondiale.

Legat de necesitatea finanțării infrastructurii penitenciarelor, ministrul s-a arătat încrezător în sprijinul mai multor state membre UE în dorința de a introduce problema pe Agenda europeană 2014-2020

„Digitalizarea dosarelor și accesul online la acestea, în condiții de siguranță a datelor, vor contribui la o gestiune eficientă a instanțelor, dar și la o creștere a gradului de acces al cetățenilor la acest serviciu public. Avem un cadru normativ nou, vom avea sedii noi, dar nimic nu se poate schimba daca nu vom putea contribui și la modul în care cu toții ne raportăm la normele sociale, la lege. De prea multe ori vedem în jurul nostru o anumită nepăsare față de lege, o negare a autorității instituțiilor statului(…). Pentru că legea nu poate fi respectată dacă nu e cunoscută, în perioada următoare vom elabora un act normativ prin care Monitorul Oficial să poată fi oferit gratuit tuturor cetățenilor”, a mai spus Cazanciuc.

Evenimentul prilejuit de Ziua Justiției a fost organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, la sediul Curții de Apel București.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.