Cazul „Banca de dezvoltare”: Premierul Cîțu îl contrazice pe analistul Cîțu

Premierul Florin Cîțu i-a lăsat, în calitate de ministru interimar de Finanțe, lui Dan Vîlceanu un proiect de Ordonanță de înființare a unei bănci de dezoltare, idee concepută de pe vremea guvernării Cioloș, dar avansată de guvernele PSD, în special pe vremea tandemului Vâlcov-Teodorovici. În ultima zi de interimat, premierul Cîțu a spus că nou șef de la Finanțe rebuie să organizeze un grup de lucru pentru găsirea unor soluţii, astfel încât noua bancă să preia multe din atribuţiile celorlalte companii financiare de stat, adică CEC, EXIMBANK, FNGCIMM IFN și FRC, instituții de stat foarte greu reformabile. Astea sunt intențiile de azi ale politicianului Cîțu. Dacă ne întoarceam în timp, avem să constatatăm că analistul economic Florin Cîțu nu era de acord cu înființarea acestei bănci de dezvoltare, ”idee tâmpită și irosire a banului public”.

Iată ce scria Florin Cîțu în ziua de 28 octombrie 2015: ”Ministrul de finanțe (Orlando Teodorovici, n.r.) ne anunță că este aproape gata proiectul pentru Banca de Dezvoltare. Nu există nicio justificare economică pentur Banca (de stat) de Dezvoltare. Statul român deține încă două bănci – EXIM și CE. Ce nu fac aceste bănci și o să facă BD? Resurse economice irosite pe proiecte tâmpite. Nu este nici primul și nu o să fie nici ultimul. Nu mă aștept ca opoziția să se opună acestui proiect deoarcee unde este o bancă este și un consiliu de administrație. Poate BNR să explice de ce nu este nevoie și de acest chiar contraproductiv. Doar dacă BNR este independentă politic…”, spunea Cîțu pe vremea când era analist economic.

Acum, se pune întrebarea dacă banca nouă va fi încă una cu aceleași probleme ca și celelalte instituții de stat. În proiectul pasat de Cîțu lui Vîlceanu se prezintă, la modul general, cu ce se ocupă o astfel de bancă de dezvoltare. ”Conform analizei independente ex-ante și a legislației în materie de ajutor de stat, băncile de dezvoltare oferă produse financiar-bancare în principal următoarelor categorii de beneficiari eligibili: întreprinderi mici și mijlocii, inclusiv microîntreprinderi, companii start-up și întreprinderi mici și mijlocii inovatoare, unități administrativ-teritoriale, companii de utilități publice aflate în subordinea unităților administrativ – teritoriale; companii de stat, universități, institute de cercetare – dezvoltare, entități publice socio-culturale, întreprinderi sociale, alte entități similare. Fiind un cadru general în actul normativ sunt prezentați cu titlu de exemplu beneficiarii eligibili, instrumentele financiare și domeniile de activitate, identificați la acest moment prin analiza independentă ex-ante, intenția fiind de a crea un cadru general flexibil care să permită includerea prin actul constitutiv și a altor categorii de beneficiari, instrumente financiare, domenii și activități țintă. Băncile de dezvoltare acordăproduse financiare beneficiarilor eligibili incluși în administrația publică, cu respectarea legislației din domeniul finanțelor publice, respectiv a Legii responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată și a Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.

Sursele de finanțare

Sursele de finanțare necesare pentru derularea activităților desfășurate de băncile de dezvoltare sunt: comisioane, dobânzi și tarife rezultate din prestarea activităților specifice și suportate de către beneficiarii eligibili ai băncilor de dezvoltare, fonduri contractate de pe piețele financiare internă și internațională, fonduri de la instituțiile financiare internaționale, fonduri încredințate pe bază de mandat de autorități ale administrației publice, fonduri de la bugetul de stat pentru asigurarea capitalului social al băncii de dezvoltare și pentru acoperirea cheltuielilor cu taxele și tarifele necesare înființării fiecărei bănci de dezvoltare, venituri din privatizare pentru asigurarea capitalului social al băncii de dezvoltare, împrumuturi subordonate acordate de statul român, alte surse de finanțare, stabilite prin hotărâre a Guvernului, cu reglementarea modalităților de utilizare.

Populația, ținută departe

Băncile de dezvoltare nu atrag depozite de la persoane fizice pentru a nu concura cu băncile comerciale, iar conturile curente ale companiilor pe care le finanțează sunt considerate depozite. Prin excepție de la art. 9 alin. (1) din ordonanță, aceste depozite sunt garantate prin Fondul de garantare a depozitelor bancare, conform prevederilor Legii nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor și Fondul de garantare a depozitelor bancare. Băncile de dezvoltare pot atrage finanțări rambursabile prin împrumuturi contractate pe baze bilaterale și prin emiterea de obligațiuni pe piețele financiare către investitori instituționali.
Băncile de dezvoltare pot plasa lichiditățile disponibile în titluri de stat, precum și în alte instrumente ale pieței monetare și instrumente financiare, în condițiile legii.

Critici

Profesorul de economie Critian Păun critică proiectul de înființare a unei astfel de bănci pentru, că spune el, apare încă o nouă intstituție financiară de stat în condițiile în care cele existente sunt foarte greu reformabile.

”Există în momentul de față următoarele instituții financiare de stat:
CEC – bancă comercială de stat finanțată din depozitele bancare atrase
EXIMBANK – agenție guvernamentală de creditare a exporturilor (după model american)
BANCA ROMÂNEASCĂ – o fostă bancă comercială lipită atipic de guvernarea PSD la agenția guvernamentală EXIMBANK, alipire care alterează atât caracterul ei de bancă depozitară (de stat) cât și caracterul de agenție guvernamentală de finanțare a exporturilor a EXMIBANK
FNGCIMM IFN SA – instituție de stat de garantare și creditare a IMM-urilor. Dă doar garanții, are foarte puține scheme de creditare dar poate fi ușor capitalizată și poate face creditarea IMM-urilor fără probleme, inclusiv fonduri cu capital de risc sau fonduri de scale-up. Este sub supravegherea BNR.
FRC (Fondul Român de Contragarantare) care contra-garantează garanțiile în nume și cont propriu acordate de FNGCIMM.
Compania Națională de Investiții – instituție de stat implicată în finanțarea investițiilor de stat (multe stadioane, săli de sport… investiții nu glumă).
Care este sensul să faci acum o nouă BANCĂ DE DEZVOLTARE care să facă ce face EXIMBANK (creditarea exportului), FNGCIMM (garanții, finanțare prin piață de capital, fonduri de cu capital de risc, business angels) sau CEC (creditare IMM și companii mari)? La cât de dificilă este reformarea acestor instituții financiare de stat și cât de greu merg lucrurile în interiorul lor, de ce e nevoie să mai creem una nouă, garantând că aceasta va merge mai bine? Un paralelism birocratic inutil, pe banii românilor. Iliberal complet…
Această bancă nu va putea colecta depozite bancare. Din ce se finanțează atunci? Va lista pe bursă propriile titluri, cel mai probabil. Fiind o bancă de stat, populată cel mai probabil cu politicieni și politruci, ce încredere va oferi ea investitorilor în titlurile acestei bănci? Niciuna sau niciuna consistentă. Caz în care va apela la banii publici. Ăia drămuiți și pe deficit excesiv. Mare parte structural.
O nebunie cât casa… Nebunie care, să nu uităm, a pornit de la cuplul Teodorovici – Vâlcov. Ei au lansat două năzbâtii: Fondul Suveran și Banca de Dezvoltare. Cum spuneam… rădăcinile socialiste nu se dezmint! Liberalismul e mai greu de aplicat și de apărat. Ce liberalism, acești oameni ”noi” au un singur scop pe termen foarte scurt: să se mufeze puternic la banii noștri. Prin tot felul de structuri de stat. Faliment și găuri negre, nu dezvoltare, va aduce această bancă! Ca toate celelalte constructe artificiale ale statului român. Și ale oricărui stat.
Un liberal adevărat nu ar crea astfel de structuri. Dimpotrivă… ar încuraja inteligent actorii privați din piață să le dezvolte. Și, odată cu ele, să ne dezvoltăm și noi. Îndrăznești să crezi asta?” a spus Păun.

Citiți și

Miliarde de euro pentru o nouă bancă de stat

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Romania are nevoie de o banca care sa i-a banii de la toti care se identifica ca romani si sa nu le mai de-a inapoi, sclavii nu au nevoie de bani

  2. Ametitu de catu se da dulau la Russia uitand ca intr-o noapte va fi execuatat! Este evident ca omul asta nu are toate tiglele pe casa decand prizeaza! In loc sa cultive relatii de buna vecinatate, banditul cu ochii umezi se da maret! Huo panarama care faci joc de glezne in slujba lui Soros!

  3. Banca ar urma sa fie condusa de sotul Alinei Gorghiu? Astia deja constituie un grup infractional. De abia astept sa ii vad colegi cu Dragnea.

  4. Banca astea e cadoul lui ca Catu pentru sotii Isar, pretenii lui de pilangeala si drogangiala. Sotia lui Isar fiind salteluta Alinuta. Iar Isar e ala cu care ca Catu a vrut sa colapseze BNR atacand leul romanesc.

  5. Teodorovici isi dorea o banca 100% PSD, azi Citu vrea o banca 100% PNL, maine, nu stiu…Numele de botez ramane, religia se schimba..
    Vive le travail!

  6. BĂNCILE IAU DEPOZITE DE LA PERSOANE FIZICE,DROGATULE PENAL,DAR OARE ROMÂNII SĂRĂCIȚI,DE GAȘCA VOASTRĂ ORDINARĂ,DE UNDE DRACU SĂ AIBĂ DEPOZITE ÎN BĂNCI?VOI HOȚI,HOȚILOR NU FACEȚI DEPOZITE BANCARE AICI ÎN ȚARĂ,SĂ NU SE AFLE,FACEȚI DEPOZITE PESTE HOTARE,UNDE NU VĂ ȘTIE DE CÎT DRACU,CÎT PUTEȚI VOI ,PRĂDUII.SÂNTEȚI CA ÎN TIMPUL INVAZIEI OTOMANE,STAVIAR ÎN GHÂT TOT JAFUL,ADUNĂTURĂ DE BORFASI,DROGAȚI,PENALI ȘI BEȚIVI,DRACU CE SÂNTEȚI.PRAFUL SĂ SE ALEAGĂ DE TOATĂ GAȘCA VOASTRĂ ADUNĂTURĂ DE LEPRE.

  7. Încetaţi cu răutăcismele! E vorba de rândul patru, nota 4, banca de dezvoltare de la geam, unde a picat domnul prim-ministru treapta.
    Are omul dreptul să mai încerce o bancă, sau nu?

  8. Excroc si mincinos, din toate punctele de vedere, in orice plan!

  9. A/Toate fac parte dintr-un plan diabolic, PNL are o misiune de la Soros! Cum ocupi si distrugi Romania fara sa tragi tu, Soros nici macar un singur glont??? Scopul: Cumpararea datoriei externe a Romaniei cand Datoria Externa va fi scoasa la vanzare pe Piata de Capital Internationala. Pas. 1 Dechizi in avans, cu 7-10 ani inainte de Dec.89, Organizatii Neguvernamentale in Romania. 2 Prin capul de pod facut in Romania comunista cumperi o parte a sefilor si sefutilor Securitatii si MAI. Organizezi si cu ajutorul CIA, Mossadului, MI5.. lovitura de palat a Securitatii mascata de revolta populara a oamenilor scosi in strada de propaganda abil facuta de Securitate la posturile de radio si televiziune. 3. Securistii il impusca pe Ceausescu. 4. Dupa caderea regimul comunist, infiintezi masiv cat mai multe ONG pe care tu le finantezi din greu pentru pregatirea politrucilor sorosisti ce vor ocupa incet, incet posturile cheie din legistativ, executiv, justie si mai ales mass-media din Romania. Investind aprox. 500 milioane de dolari in acesti 30 de ani scursi din Dec. 89 si pana astazi. 5. Politrucii tai sorosisti se infiltreaza la greu in posturile cheie din structurile puterii de stat: Prezidentia, Guvern, SRI, SIE, STS, SPP, DNA, ICCJ, DIICOT, MAI, MAN si partidele de dreapta dar mai ales in mass-media romaneasca. Politrucii sorosisti odata infiltrati incep o vanatoare continua impotriva tuturor politicienilor si oamenii de afaceri romani care sunt patrioti. Prin deschiderea unor dosare politice si-i arunca in inchisoare. 6. Incepi sa distrugi credinta ortodoxa a romanilor si obiceiurile stramosesti prin propagarea masiva a ideilor LGBT in Romania cu ajutorul ONG tale.

  10. B/7. Prin propaganda si actiunile stradale purtate de cetatenii scosi la ordin in strada de catre SRI si mass-media romaneasca inflamezi populatia impotriva partidelor de stanga si liderii acestora cu tenta nationalista. 8. Falsifici alegerile, concomitent cu aruncarea in inchisoare a liderului PSD, pe Liviu Drgnea. 9. Formezi mai apoi, dupa ce opozitia de stanga a fost decapitata un guvern de dreapta. Guvern de dreapta, PNL+USR-PLUS+UDNR care va trece rapid la imprumutarea masiva in numele Romaniei a zecilor si zecilor de miliarde de euro astfel incat Datoria Externa a Romaniei sa depaseasca cu mult Produsul Intern Brut al tarii. 10. Intrand in incapacitate de plata, guvernul de dreapta, condus de ca Catu, scoate Datoria Externa a Romaniei la vanzare pe Piata de Capital Internationala. 11. Si atunci cumparati voi, tu Soros si gasca ta de speculanti, aceasta datorie. 12. Devenind stapani pe Datoria Externa a Romaniei, incepeti si scoateti la vanzare bucati din Romania una cate una. Cand v-ti recuperat investitia cu varf si indesat, Romania la fina va disparea de pe harta. Rezultatul acestei operatiuni!!! Soros cu o investitie pe 40 de ani facuta in Romania, in valoare de 500 de mii de dolari, va castiga la final mii de miliarde de dolari prin cumparea si vanzarea mai apoi a Romania bucata cu bucata. Asa ca romani dormiti linistiti Soros si acolitii lui vegheaza ca voi sa fiti transformati in sclavi. Si cand va veti trezi din adormire, veti constata c-ati ramas si fara tara. Ps. Lovitura de stat din Romania a fost organizata pentru a distruge si a dezmembra Romania.

  11. De cand Grupul de Crima Organizata, Johannis+ca Catu+PNL+USR&PLUS+UDMR, a ajuns la putere datoria externa a Romaniei a crescut la 128 miliarde euro la un PIB de 218 miliarde euro. Deci Banditii ce au pus stapanire pe Romania mai trebuie sa imprumute tara cu 90 de miliarde de euro ca sa bage R O M A N I A in I M P O S I B I L I T A T E de P L A T A, Astfel incat R O M N I A sa fie scoasa la vanzare pentru a fi C U M P A R A T A de Belzebutul Soros.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.