Cazul Flynn – legea penală devine armă politică în SUA?

DoD photo by Claudette Roulo

Criticii administrației SUA și susținătorii campaniei anti-Trump exultă după ce Michael Flynn, fost consilier pentru Securitate al președintelui, a pledat vinovat, pe 1 decembrie, în dosarul implicării Rusiei în campania prezidențială din SUA, în 2016, instrumentat de procurorul special FBI Robert Mueller.

Pe de altă parte, pentru cei mai puțin angrenați în jocurile politice la de la Washington, dosarul „Russia Gate“ și „vânătoarea de vrăjitoare“ rămân o amenințare la adresa libertăților civile și a statului de drept.

„Cazuri-bombă“ care nu explodează

Pentru criticii administrației Trump, inculparea lui Flynn, ca și inculparea fostului șef al campaniei lui Trump, Paul Manafort, nu fac decât să dovedească implicarea Rusiei în alegerile din SUA. Or, Manafort a fost inculpat pentru evaziune de milioane de dolari și spălare de bani proveniți din servicii de consultanță prestate în Ucraina, fapte anterioare campaniei electorale. Nimic din acuzațiile împotriva sa nu conduce direct la concluzia implicării Rusiei în alegerile din SUA.

Cât îl privește pe Michael Flynn, toate acuzațiile pleacă de la declarațiile mincinoase pe care le-ar fi făcut în timpul unui interogatoriu FBI organizat în ianuarie, la patru zile după inaugurarea Administrației Trump. Discuțiile avute de Flynn cu ambasadorul rus au fost, cel mai probabil, interceptate de NSA (ambasadorul este o țintă legitimă a agențiilor de informații americane), iar FBI a confruntat cele declarate de Flynn cu aceste înregistrări. Serviciile americane nu aveau nevoie de informații de la consilierul lui Trump, căci interceptările le ofereau totul. Practic, pentru Flynn, interogatoriul a fost un test de memorie pe care, se pare, nu l-a trecut cu bine.

Cum „rezistă“ procurorii și serviciile

Este de notat că, la momentul interogatoriului, Departamentul de Justiție era condus de Sally Yates, numită de președintele Obama, o critică ferventă a lui Donald Trump, având acum legături cu mișcarea „Resist, Insist, Persist, Enlist“ a lui Hillary Clinton. Ea este cea care a sugerat că în cazul Flynn ar trebui aplicată o lege din 1799 care le interzice cetățenilor americani să se implice în politica externă a SUA. Or, această lege nu a fost vreodată interpretată pentru a fi aplicată echipelor de tranziție de la Casa Albă, cele care urmează să preia puterea. Procurorul general Yates (demis repede de Donald Trump) a speculat că orice neconcordanță între cele declarate de Flynn și interceptări ar demonstra că acesta este vinovat sau cel puțin șantajabil de către Moscova.

Strategii judiciare cu cântec

De fapt, susține, pentru Consortium News, jurnalistul Robert Parry (premiat recent pentru independență de către Universitatea Harvard), generalul Flynn a acționat în calitatea sa de membru al echipei de tranziție ce urma să preia puterea în mai puțin de o lună. Ce poate fi ilegal în acțiunea viitorului consilier prezidențial de a cere Moscovei să nu riposteze la o acțiune în forță împotriva Rusiei, decisă de Obama în ultimele zile de mandat? Cât privește intervenția pentru votul din Consiliul de Securitate privind Israelul, aceasta nu demonstrează decât cât de departe a ajuns FBI față de obiectul investigației – implicarea Rusiei în alegeri, război informațional, piratarea conturilor de e-mail, scrie Parry. Și mai izbitoare este contorsionarea faptelor când vorbim despre includerea Turciei și a clericului Gulen în dosarul alegerilor.

Aici este folosită însă una dintre strategiile sistemului juridic american – atunci când unul dintre complicii la o infracțiune dorește să coopereze cu procurorii, el trebuie să pledeze vinovat. În acest caz, procurorii dovedesc existența infracțiunii și pot să o și explice în desfășurarea sa, pe baza declarațiilor complicelui cu pricina. Este ceea ce se întâmplă în cazul Flynn, de la care se așteaptă să devoaleze implicarea lui Trump sau a apropiaților săi în relații obscure cu Rusia. Un oficial anonim de la Casa Albă a declarat deja că „membrul de rang înalt al echipei de tranziție de la Casa Albă“ care i-a cerut lui Flynn să discute cu ambasadorul rus nu este altcineva decât Jared Kushner, ginerele prezidențial. În schimbul acestei cooperări, Flynn ar urma să fie judecat pentru infracțiuni mult mai puțin grave, în timp ce lațul s-ar strânge în jurul familiei Trump.

Războiul americano-american

Cazul Flynn nu este atât despre implicarea Rusiei în alegerile din SUA, cât despre umilirea și chiar șantajarea unui oficial pe baza unor interceptări și a contorsionării legislației penale. Pentru tabăra „Rezistenței“ anti-Trump, scopul final este demiterea președintelui SUA, indiferent cât de mult vor avea de suferit libertățile civile și statul de drept. „Cazurile“ Flynn și Manafort nu au adus dovezi limpezi despre implicarea Rusiei în campania americană. Continuând pe această linie, FBI nu face decât să arate că politizează instrumentarea acestor dosare și că totul se rezumă la un război americano-american. Este o repetare a atacurilor republicanilor, în anii 1990, împotriva președintelui Bill Clinton, sau a atacurilor împotriva secretarului de Stat Hillary Clinton după asasinarea ambasadorului în Libia, în 2012. Administrațiile democrate au numit aceste atacuri drept „război partinic“. De ce nu ar face-o și Administrația Trump?

„Susținătorii lui Hillary Clinton vor distrugerea lui Trump indiferent de costuri, fără a le păsa de precedentele periculoase ale justiției politizate. Pe lângă daunele aduse oficialilor, precum distrugerea profilului lui Flynn de către procurorii federali cu bugete nelimitate, apare tendința îngrijorătoare de a folosi legea penală pentru reglarea disputelor politice, un proces caracteristic statelor autoritare. Pe cât vorbesc susținătorii Russia Gate despre menținerea «statului de drept», pe atât se pare că legea este folosită pentru a lua scalpul adversarilor politici“, scrie Robert Parry. Iar dacă Administrației Trump nu-i place modul în care este sabotată prin speculațiile forțate ale unui procuror general și ale procurorului special FBI, poate că ar trebui să nu încurajeze acest tip de justiție în statele prietene.

Acuzațiile aduse de FBI

Generalul Michael Flynn, fost șef al spionajului militar al SUA, este acuzat de mărturie mincinoasă în fața FBI în următoarele cazuri. În perioada de tranziție de la Casa Albă, i-a cerut ambasadorului rus ca regimul Putin să nu riposteze la expulzarea de către președintele Barack Obama a peste 30 de diplomați ruși. În aceeași perioadă de tranziție, nu a precizat că i-a cerut ambasadorului rus ca Moscova să se opună în Consiliul de Securitate ONU unei rezoluții împotriva guvernului israelian (susținută în premieră de președintele Obama). Flynn mai este acuzat că o companie deținută de el a acționat ca agent străin în SUA în favoarea guvernului Turciei, fără a specifica în documentele legale că acțiunile sale au fost coordonate direct de la Ankara. Este vorba despre discreditarea clericului Fetullah Gulen, autoexilat în SUA, acuzat de regimul de la Ankara că a organizat tentativa de puci din iulie 2016 și a cărui extrădare este cerută de Turcia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

12 Comentarii

  1. Da, Marchievici, articol perfect. Flynn n-a pledat, de fapt, „vinovat” c-ar fi contactat Moscova dupa victoria lui Trump în alegeri, ci „vinovat” ca, întrebat de FBI, nu l-ar fi informat c-ar fi vorbit telefonic cu Moscova. Atât si nimic mai mult. Flynn s-a recunoscut vinovat într-o chestiune de forma, nu de fond. Asta nu-i pune-n pericol nici pe Trump, nici pe Jared Kushner, indiferent de cât „colaboreaza” Flynn. Ancheta FBI e si murdara, si ilegala, iar SUA, o pura, o perfecta dictatura nazista

    • Ancheta NU e facuta de FBI, habar NU ai!

      „Michael Flynn, FOST Consilier de securitate națională al Președintelui Trump și-a Recunoscut vinovăția de a fi MINTIT FBI în legătură cu contactele avute în 2016 cu reprezentanți ai Rusiei, fiind al 4-lea membru al echipei electorale a lui Donald Trump acuzat în cadrul anchetei desfășurate de PROCURORUL Federal Robert Mueller (72 de ani), NUMIT chiar de Trump pentru a Investiga Acuzațiile de cârdășie ale echipei sale electorale cu Rusia.

      Ancheta penala e condusa de Procurorul federal Robert Mueller, un respectat “om al sistemului”, numit chiar de președintele Trump pentru a investiga acuzațiile privind eventualele înțelegeri oculte ale echipei sale electorale cu reprezentanți ai Federației Ruse, în cursul anului electoral 2016.
      Și republicanii, și democrații au fost TOTAL de Acord cu Numirea sa în fruntea anchetei.

      Mueller, acum în vârstă de 72 de ani, a acceptat să-și pună în joc întregul prestigiu al numelui și carierei sale îndelungate în serviciul public american, acumulat ca ofițer de marină în Războiul din Vietnam, apoi procuror mulți ani, apoi director al FBI, iar acum procuror federal însărcinat cu rolul de conducător al dificilei investigații cu conotații politice, doar pentru a face lumină în scandalul imens care marchează primul an al președinției lui Donald Trump. Este ultima mare misiune a unui om care a servit cu onoare interesul public american, aproape o 1/2 de secol, ajuns acum la ultimul act al carierei sale. Putem presupune că nimeni nu îi spune acestui om la ce rezultate ar fi bine să ajungă și că nu se gândește, ca sărmanii noștri de la CCR, la pensioara lui specială.”

      NU mai scrie prostii, documenteaza-te!

  2. „a pledat vinovat, pe 1 decembrie, în dosarul implicării Rusiei” -Gresit Machiavelli,a pledat vinovat ptr. ca a mintit la FBI si nu avea nici o legatura cu Rusia. Vezi cele 2 convorbiri pe care le-a avut cu ambasadorul Rusiei,prima cu privire la o rezolutie ONU impotriva Israelului iar a doua cu privire la raspunsul Rusiei la noile sanctiuni.Convorbirile s-au desfasurat dupa alegerea lui Trump ( decembrie 2016).Unde vezi tu implicarea?Se pare ca FBI -NSA au avut convorbirile inregistrate,convorbirile au fost aprobate se pare de catre administratia Obama si legal Flynn putea sa vorbeasca cu toti ambasadorii tarilor mapamondului ceea ce a si facut in acea perioada.Daca stai putin si judeci putin toata povestea asta cu implicarea in alegeri a lui Putin ( personal dupa cate ziceati cu un an urma) a cazut si acum este vorba de continutul unor convorbiri dupa alegeri.Nu cred ca mai trebuie sa bati apa in piua, noi cunoastem situatia si nu este chiar asa cum incerci sa ne-o bagi pe gat.

  3. Da Caline, ne revenim ?! Suntem si vom fi nemuritori pentru ca ne-am trezit din „somnul cel de moarte.” America a fost lacasul luptei pentru infatuirea idealurilor de dreptate si libertate inscrise pe frontiscipiul Revolutiei Franceze, pana cand au iesit de sub tutela coroanei britanice. Astazi insa au devenit un monstru mondial odios, nelegiut si criminal, condus de CIA si FBI, ce a readus in lume, dupa decimarea propriei populatii bastinase indigene, genocidul uman si national. Au fost intrecuti in nelegiuire si faradelege doar de jandarmii si miltienii romani reciclati si organizati in criminala organizatie a „campului tactic”. Uitati-va numai la ce i-au facut si-i face lui Liviu Dragnea in „dosarele”; „Referendum”, „Tel Drum” si „Mocirla Belina” si la obstinatia fascisto-nazista de a nu se lasa pana cand nu-l va distruge politic, psihic si fizic desi e complet si total nevinovat. Da sa mai vedem…?!

  4. Ma intreb, cum ar fi numit domnii Dragnea si Tariceanu ceea ce a FACUT majoritatea celor din Echipa de campanie a lui Trump!
    „Statul paralel”, cumva?!
    Generalul Flynn facea parte din „statul paralel”, cam asa ar suna dupa Dragnea si Tariceanu!
    La Americani NU a ajuns „statul paralel”?!

  5. Iata adevarata fata a SUA… si ne mai miram de ce se intampla la noi… in acest timp Putin isi poate freca mainile de satisfactie… doamne si cat de mult ar avea lumea asta nevoie de SUA ca si vector de stabilitate pt pastrarea pacii in lume… din pacate dupa un an de zile de mandat asistam la o adevarata vanatoare de vrajitoare in politica interna, ceea ce submineaza pozitia lor in politica internationala…

  6. @Lili : tu esti o belea, femeie, dracu’ stie ce „surse” oi fi având, ca, de fiecare data intoxici, plus ca esti de-o rautate crunta!ancheta ESTE a FBI, amenintat, acuma, de Congres, c-un proces fiindca-n mod sistematic ascunde ori distorsioneaza mijloace de dovada în asa-zisa „afacere rusa”, care numai „rusa” nu-i, dar care înfunda si mai mult SUA si-n neonazism, si-n datorii (Mueller are buget nelimitat pentru a „explora” schizo-paranoia neo-con, neonazista, a reprezentantilor legali – Democrati, mai ales -, ai SUA, fiindca dovezi n-a produs). Si Flynn n-a pledat „vinovat” decât pentru ca nu i-ar fi declarat FBI (care nici n-avea competente-n materie, vânatoarea de vrajitoare nu justifica vârâtul nasului în secretele de stat, inventând „infractiuni”!), Flynn a pledat „vinovat” ca nu i-a declarat FBI a fi vorbit, în perioada de tranzitie a puterii, cu Moscova. Mueller = Mc Cain, altul cu mintile pierdute-n Vietnam. Punct, cucoana. Vezi si afacerea Kennedy, când acelasi FBI (Edgar J. Hoover, legaturi ilimitate cu Mafia) nici n-a prevenit asasinatul, nici nu l-a arestat pe vinovat, tragator de elita, nu amarântul de Oswald!

    • Aferim „Ileana” ! Iti multumesc ca ma aperi, cel putin pe mine, de furia bolnavicioasa ce frizeaza schizo-paranoia a preopinentei care „bate campii” pe forumul Cotidianului cu atata nonsalanta pe orice subiect. Da chiar nu se poate mai controla in „pledoaria” sa anti „ciuma rosie” anti Dragnea si anti PSD ?!. La inceput imi inspira mila insa vad ca „trudeste” din greu in a ne demonstra ca merita pur si simplu doar dispret si desconsiderare…?! Si ma opresc aici, Punct !

  7. Bre oameni buni,generalu’Flynn constata pe pielea lui cam ce se poate întâmpla cand”legea penală devine armă politică în SUA, adică vede și el ce pot face jegoșii de procurori când își baga botu-n politica.Pai unde-am mai văzut noi bre așa ceva?Nu cumva p-acilea?Nu cumva p-acilea e la fel?Adică sa aibă și ei lulutele lor și sa le lase sa-și bata joc de doua sute de ani de democratie? Nu poci pt ca sa crez cat tocmai aia care-au inventat-o și sprijinit-o pa stăpâna de sclavi de pe plantatia de portocali damboviteni,tocmai la ei se se-ntample pocinogu?Nici ca se putea o rușine mai mare!Acuma noi,mioriticii, de unde sa mai mirosim democrația ,daca si-n SUA pute-a rahat ?

  8. oricum o dai, legatura lui Flynn cu rusii nu demonstreaza ca acesta a tradat sau a periclitat interesele SUA in niciun fel. ori FBI asta incearca sa demosntreze. in spatele problemei se afla evident CIA, sa nu ne mintim. problema CIA este ca prin actiunile sale creeaza precedente extrem de periculoase pt intreaga societate americana, divizand o si mai mult. ca si strain de America, ceea ce se intampla acolo iti lasa impresia unei lupte fratricide care nu poate duce decat la un singur deznodamant: demolarea bucata cu bucata a mamutului numit USA. si nu ma refer strict la Russia Gate, ci la tot ce s-a intamplat in ultima jumatate de secol ( decaderea morala a societatii americane in ansamblul sau si pauberizarea clasei de mijloc survenita prin procesul de globalizare). faliile care se creaza in societatea americani nu vor putea fi astupate in decenii de acum inainte. Asta daca America va mai fi peste decenii. asta ti timp ce in partea cealalalta, Putin a recreat conditii ideale pt exprimarea ortodoxiei, a crestinismului, fapt ce va conduce la cresterea gradului de coezune sociala in Rusia. rezumand, America e comparabila cu o familie bogata dar in faza avansata de decadenta si ura in timp ce Rusia e o familie mai saraca dar unita in credinta. cine credeti ca va castiga?

  9. Noroc ca Hillary si-a adaugat Enlist la miscarea ei Resist, Insist, Persist, ca altfel era… R.I.P.

  10. este corecta şi veşnica competiţie între serviciile americane , controlul unuia de către celălalt (FBI CIA) . din care poporul american câştigă. nu se înfrăţesc împotriva poporului american. să nu uităm celelalte cazuri: JFK, IRAN GATE, WatterGate…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.