CCR, decizie care îi scapă pe parlamentarii găsiți în conflict de interese

 Curtea Constituțională a României a decis că legea de modificare a funcționării Agenției Naționale de Integritate este constituțională, astfel parlamentarii găsiți în conflict de interse în perioada 2007-2013 scapă de interdicții.

„Curtea a constatat că încetarea de drept a interdicţiei aplicate deputatului/ senatorului pe o perioadă de 3 ani de a mai ocupa o funcţie publică nu anulează interdicţia astfel aplicată, ci doar înlătură efectele acesteia pentru viitor (ex nunc). Interdicţiile ale căror efecte juridice, în mod obiectiv, s-au consumat în timp rămân valabile, subiectele de drept neputând invoca legea criticată pentru situaţii trecute”, se arată în comunicatul transmis de Curtea Constituțională.

Judecătorii au explicat că legea analizată se referă la doar la cazurile în care interdicțiile încă sunt în vigoare.

„Ca atare, legea examinată se referă numai la acele interdicţii a căror efecte juridice continuă să se producă, urmând ca acestea să înceteze de drept, prin voinţa legiuitorului, de la data intrării în vigoare a legii. De asemenea, Curtea a reţinut că legea criticată nu pune în discuţie hotărârile judecătoreşti pronunţate în domeniul conflictului de interese privit ca ilicit administrativ”, se arată în comunicat.

Decizia privind constituționalitatea legii ANI a fost luată de Curtea Constituțională cu majoritate de voturi după o sesizare a PNL.

Liberalii cereau verificarea unor articole printre care și cel care prevede excluderea, retroactiv, de la sancționarea pentru conflict de interese a parlamentarilor, prin invalidarea rapoartelor ANI confirmate în instanţă în perioada 2007-2013.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

3 Comentarii

  1. @Alte publicații amintesc de o decizie anterioară a CCR , de prin 2014, care ar contraveni modificărilor făcute la actul normativ de funcționare al ANI, decizia anterioară pronunțându-se aproximativ la aceleași reglementări modificate ?Considerați că se poate aprecia că au fost necesari peste 3 ani pentru ca parlamentul să discute aspecte din decizia CCR din 2014, vreme în care ANI ar fi fost pusă în „inactivitate” referitor la soluționarea unor spețe , care nu ar fi fost „clarificate” nii prin modificările
    ce au fost contestate , în această perioadă suspendându-se și prescrierea dosarelor aflate în evidența ANI și nesoluționate datorită nemodificării actului normativ, conform deciziei CCR, petru aspectele constatate ca nefiind constituționale ?

  2. Liber la furat, daca a mai ramas ceva de furat in Romania! Poate viitorul copiilor nostri!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.