Abuziva hotărâre a Curții Constituționale a României (CCR) prin care s-a decis anularea primului tur și reluarea alegerilor prezidențiale nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial, fapt care naște mari semne de întrebare. Nu se dorește desconspirarea principalilor autori și comanditari ai acesteia? Nu se dorește ca românii să afle că a fost concepută și chiar redactată în mare sau în esență în alte laboratoare? Nu se dorește să se vadă că, la ședința de judecată anunțată inițial ca ședință informală și în care CCR a adoptat în pripă hotărârea de anulare a procesului electoral prezidențial, nu a fost prezent și un reprezentant al Ministerului Public, respectiv un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în calitate de reprezentant al intereselor statului român?
Judecătorii CCR sunt desemnați și dirijați politic
Conform legii organice (Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale), CCR este compusă din 9 judecători numiți pe o perioadă de 9 ani, din care trei judecători sunt desemnați de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de președintele României. Deși articolul 4 alineatul 1 din legea susmenționată prevede că judecătorii CCR sunt independenți în exercitarea atribuțiilor lor, în realitate aceștia se află sub o conditionalitate politică având în vedere că au fost propuși și susținuți de grupuri parlamentare care reprezintă principalele partide politice sau au fost numiți de președintele României, care, la rândul său, a fost propus și susținut de un partid politic ori de o coaliție de partide. Punctual, dintre cei 9 judecători actuali ai CCR, patru au foști propuși și susținuți de PSD (Marian Enache, Cristian Deliorga, Gheorghe Stan, Bogdan Licu), patru de PNL (Livia Stanciu, Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină, Iuliana Scânteie, primii trei, din care doi au fost consilierii săi, fiind numiți de președintele Klaus Iohannis, care a fost candidatul acestui partid), iar unul de UDMR (Varga Atilla).În consecință, practic judecătorii CCR nu sunt cu adevărat independenți, putând fi influențați de partidele politice care i-au propus și au susținut desemnarea lor.
Cu atât mai mult cu cât unii dintre judecătorii constituționali au desfășurat anterior o lungă activitate politică în calitate de parlamentari ai unor partide politice ori s-au aflat în siajul unor grupări politice. Astfel, Marian Enache a fost deputat în patru legislaturi (în perioadele 1990- 2000 și 2012-2016), sub culorile FSN, PDSR, ApR, PSD, fiind desemnat judecător la CCR în 2016, în cursul ultimului mandat parlamentar. Varga Atilla a fost deputat UDMR din 1990 până în 2012, iar în 2016 a fost desemnat judecător la instanța constituțională la propunerea UDMR. Iuliana Scânteie a activat în PNL, aflându-se în siajul grupului de la Iași condus de deputatul Relu Fenechiu (condamnat pentru fapte de corupție), care a promovat-o consilier la cancelaria primului ministru Călin Popescu Tăriceanu și apoi consilier al ministrului Justiției, Tudor Chiuariu (cu care a fost coleg la Facultatea de Drept a Universității A.I. Cuza din Iași) și secretar general adjunct al Ministerului Justiției. După o perioadă a intrat în siajul fraților Alexandru Muraru (actualmente deputat și președinte al PNL Iași) și Andrei Muraru (actualmente ambasadorul României în SUA), care au sprijinit-o să devină senator PNL de Iași în 2016 și în 2020, fiind desemnată judecător al CCR de către PNL în anul 2022, respectiv în cursul celui de-al doilea mandat de senator.
Cristian Deliorga și Gheorghe Stan au ajuns în siajul PSD și au fost promovați judecători la CCR, ca și Marian Enache, cu sprijinul lui Liviu Dragnea, care era în perioada respectivă liderul partidului și președintele Camerei Deputaților și spera că aceștia îi vor fi de ajutor în rezolvarea problemelor sale penale. Bogdan Licu s-a aflat în siajul generalului Gabriel Oprea (fost fruntaș PSD, ulterior președinte al UNPR) și al generalului Florian Coldea (fost șef operativ al SRI), fiind promovat la instanța constituțională de către actualul președinte al PSD, Marcel Ciolacu, în anul 2022.
Cinci judecători nu au doctorat, iar patru nu au experiență în magistratură
Articolul 143 din Constituția României stipulează, în ce privește condițiile pentru numire, că judecătorii Curții Constituționale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic. Prin pregătire juridică superioară, legiuitorul, adică Parlamentul, a avut în vedere nu numai absolvirea de studii superioare și obținerea unei licențe în drept la o facultate de profil acreditată, ci și aprofundarea acestora prin masterat și doctorat în materie. În acest spirit, în primele cinci legislaturi au fost desemnați judecători ai CCR absolvenți eminenți ai facultăților de drept, cu doctorat în materie, cu o experiență apreciabilă și apreciată în magistratură (judecător sau procuror), cu o carieră prodigioasă în învățământul universitar și cu lucrări de specialitate publicate (studii, cursuri, cărti) de referință, în consonanță cu uzanțele/cutumele europene și internaționale.
Prin această prismă, cinci din actualii judecători constituționali, adică majoritatea acestora, nu au doctorat în drept (Cristian Deliorga, Gheorghe Stan, Bogdan Licu, Mihaela Ciochină, Iuliana Scânteie), patru nu au avut experiență în magistratură (Marian Enache, Mihaela Ciochină, Iuliana Scânteie, Varga Atilla), iar șase nu au avut nici carieră universitară în învățământul juridic nici lucrări de specialitate publicate (Marian Enache, Cristian Deliorga, Gheorghe Stan, Bogdan Licu, Mihaela Ciochină, Iulia Scânteie). Potrivit unor foști profesori sau colegi de an, nu mai puțin de șapte judecători (Cristian Deliorga, Gheorghe Stan, Bogdan Licu, Mihaela Ciochină, Iuliana Scânteie, Varga Atilla și chiar Simina Tănăsescu) au fost studenți mediocri (doi chiar submediocri, ca să nu zicem proști) la facultățile de drept absolvite.
Sub aspectul profesiei juridice exercitate, domnul Marian Enache a fost avocat la barourile Iași, Vaslui și București. Domnișoara Simina Tănăsescu a fost cadru didactic la Facultatea de Drept a Universității București, la care a ajuns la gradul de profesor universitar, iar în anul 2015 a fost numită consilier prezidențial de către președintele Klaus Iohannis. Domnișoara Mihaela Ciochină a fost functionar juridic în Senatul României, ultima funcție deținută fiind de director general al Direcției generale legislative, din care a fost promovată consilier prezidențial de către președintele Iohannis, tot în anul 2015. Domnișoara Iuliana Scânteie a fost consilier juridic la o firmă privată de asigurări (Allianz Țiriac Asigurări) și notar public în București.
Domnul Varga Atilla a fost după absolvirea facultății în 1986, timp de trei ani, jurisconsult la Fabrica de conserve din orașul Carei județul Satu Mare, iar mai târziu cadru didactic la universitatea particulară Sapientia din Cluj Napoca, fondată de fostul episcop reformat Laszlo Tokes și finanțată de guvernul Ungariei, la care a ajuns la gradul de conferențiar universitar. Domnii Cristian Deliorga și Bogdan Licu au fost procurori, iar domnișorul Gheorghe Stan a fost consilier juridic și apoi procuror. Doamna Livia Stanciu a fost procuror și judecător la Galați, unde a deținut funcțiile de procuror la Parchetul de lângă judecătoria locală, judecător și președinte al Tribunalului și judecător al Curții de Apel, după care a fost promovată judecător și apoi președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție.
(va urma)
Procurorul confunda voit o curte cu justitia. Degeaba, Ivano.vici si G.Orgescu sunt istorie neagra, o incercare nereusita a idi neoleg.ionari. Ati infrant, plangaciosilor fatalai !
Bun-bun, am inteles ca-i inalta tradare. – DAR LA IOHANNIS CE-I? MICĂ TRĂDARE?
bine ca prostia nu doare.
Mentionez ca sunt baut, ca de obicei.
Atențiune, atențiune:duzini de persoane aflate sub tratament psihiatric au reușit să fugă din pavilioanele spitalului.Unii au reușit să rupă chiar și cămașa de forță.Anuntati poliția când vedeți pe acești evadați.Semne particulare:au parul vâlvoi,neîngrijit,nebărbieriți,privire fixa și sticloasă,declara ritos că-l vor președinte pe kremlin Georgescu.Daca încerci să le vorbești, incep să înjure și să-și de-a hainele jos de pe ei.
Ca om sanatos la cap ce ma consider,nu pot sa merg de mana cu niste specimene ca Sosoaca,Simion sau Georgescu.
Bravo! Trebuie continuat tot asa. Se ascute lupta interclasa! Clasa tradatorilor, exploatatorilor si dusmanilor poporului trebuie matura de la putere si pedpsita dupa crimele lor .
Nea Valerică , ți-ai revenit ! Felicitări … !
“Justitie” pe sub mana: hotararea CCR nu a fost publicata in Monitorul Oficial. Atunci de ce se tine cont de ea?
Se incepe cu o minciuna, asa ca articolul ridica suspiciuni: Hotararea CCR nr. 32 / 06.12.2024 A FOST PUBLICATA in MO nr. 1231 / 06.12.2024.
@ nicu – ai ridicat o problema importanta . Pai daca decizia CCR , NU A FOST PUBLICATA IN m. of. , in ce baza a-a dispus anularea alegerile presedentiale ?
Problema e alta. CCR nu are dreptul sa modifice constitutia nici sa adauge la ea. Decizia trebuia sa fie: Se aplica articolul x paragraful y din constititie. Unde scrie ca johanis trebuie sa stea mai mult de 5 ani o ora un minut in plus? Nu scrie nicaeri.
Acesta este jurnalismul, cainele de paza al democratiei. Felicitari pentru articol si multumesc!
Sunt multi violenți care au sărit gardul.Paziti-va!
Să se înceapă procedura de suspendare a președintelui AUR care spun că ei nu sunt la masă cu Sistemul…nu văd nimic ? Aur o ținea cu proteste cu nebuniib…… toate Fake-uri …suspenzi președintele să se face referendum de demitere …dar ce să câștigi cu Unul Simion si-a făcut nunta la TV :)))))) CIRC ….
Desigur că în viziunea unor sluji ale Ong-ului Gyuri ,democrația funcționează doar cum le dictează stăpânii globalisti,eu n-am cum să votez, cu oameni de tip Ghinea in sandale,Bulai sau ciolos ,care ne sun că bărbații pot să nască ,îmi repugnă greața efectiv
Multumesc pentru articol.Bine documentat.Trebuiesc trase niste concluzii clare.Degeaba ne revoltam…nimic nu se schimba.Greu cu democratia in tara.
„Eminentza” membrilor CCR din primele cinci legislaturi, invocata sibilinic in spiritul ceausist in care a fost format, in afara ca e un treflex ideologic, mai mult ii INCRIMINEAZA pt ca AU PERMIS INCALCARILE IN LANTZ ale Constitutiei de catre as asin nii din dec 1989!!! Si demonstreaza, inclusiv pe aceasta cale ca nu conteaza profiesionalismul, ci caracterul oamenilor sistemului, vorba Dlui Stireanu…
Sunt un dobitoc. Valer Marian are dreptate, judecătorii CCR, majoritatea, au fost aleși apartenența politică, nu pentru merite excepționale în materie de drept. Am priceput greu și târziu, după ce mi-a explicat cineva de zece ori, bașca mi-a făcut niște schițe coerente care m-au ajutat, în cele din urmă. Asta e, recunosc, sunt foarte tare de cap. Dar chiar și eu mi-am dat seama că niște politruci slab pregătiți sunt la ordinele unor sforari și distrug o țară. Mea pulpa!
CE NATIE, SĂ NU AVEM UN SINGUR PROCUROR SĂ SE AUTOSESIZEZE, UN SINGUR PROCUROR DUMNEZEULE!
Nu știu cum de ai aflat că eu nu am spus la nimeni,..Dar vezi că nu doar ei..Și lista incepe cu președintele,.. și mai intră colo și ceva șefi de la ”organe”…Dar nu sunt convins că reușești să-ți dai seama..
1.Justiția e varza și în Statele Unite ale Americii…E de mirare că pe Trump l – au lăsat să câștige, înseamnă că are și el o Parte a Mafiei…2. Rusofobul rămâne același prostan, bolovan sau bolnav mintal . Calin Georgescu e bun tocmai fiindcă nu este rusofob….Calin Georgescu are o singura mare problema. Nu răspunde la acuzațiile că a laudat pe Ion Antonescu, Criminal de război și pe Legionari, singurii politicienii cu pistoalele in maini.
Cine sa-i cerceteze pentru trădare, poporul taie porcul de frica pestei porcine, la măcelărie maidanezi isi împart ciolanul, „baciul” pe mana cu trădare isi face somnul de frumusete dupa concediul si plimbarile celor zece ani de extravaganta, instituțiile sunt în fierbere cu ordinul primit de la Ursula în purificarea societăți de „putinisti,fioroși” și anormali cu familie și copii ce mai fac cruce, crispati în credințe cu și despre demnitate/onoare – piedicile globalismului progresist. Nici pe la Viena mimozei Valerica nu-i altcumva.
Îl hulea unul pe georgescu dar uita ca nu simion sosoaca sau alții au condus tara.Basescu când a făcut tara praf nu ați strigat când johanis a fost arogant și a tocat banii tarii pe vacante de lux iar ați tăcut.ccr este pusa politic.johanis nu are voie sa își prelungească mandatul singur.mandatul se poate prelungi în stare de catastrofa sau razboi.
presedintele tarii nu a ajutat oamenii inundați cu nimic.el a iesit președinte cu votul romanilor.nu îl mai faceți nebun pe Georgescu este roman și provine din familie de popa ceea ce nu este cazul lui johanis sau Băsescu.
…cu regret, hotararea a fost publicata!…problema este la bec, acesta a anulat alegerile pe baza comunicatului, a oprit alegerile in baza acestuia cu cateva ore mai devreme…acest lucru poate fi atacat in instanta iar toti cei din bec ar trebui sa fie anchetati de procurori…problema este ca noi suntem deja in dictatura, nu se mai aplica decat legea celui aflat la butoane…cand se va intoarce roata-mai curand decat s-ar astepta- se vor mira de ce li se va intampla…pt ca si atunci legea va fi la fel de facultativa…
…pt axon : esti in mare eroare! maresalul antonescu nu a fost judecat, condamnat si executat pt crime de razboi…
altfel decât spune:
12 dec. 2024 la 12:58
Postare semnata in fals de catre @vanatorul de troli.
Categoric, @Valer Marian: tipii nu sunt numai „pasibili” de înalta tradare. Parchetul trebuie sa-i convoace si inculpe.
Pe filosov ieTici nu-i dezarmeaza in atacurile infame la CCR, care e GARANTUL/APARATORUL Constitutiei, nici Sentinta pronuntata de ICCJ
care demonteaza aceste atacuri!!!
justinianus spune:
12 dec. 2024 la 10:52
Foarte bine ,atunci mergi de mana cu Ciolacu,Ciuca ,Ponta sau alti politicieni, care am vazut cam ce au facut cu tara asta in parcursul timpului! Cei pe care ii simpatizezi dumneata o sa te convingi ca va baga si tara in razboi nu numai ce au facut ei pana acum ,ca au vindut tot strainilor si stau in fata Bruxellului si al aliatilor nostrii strategigi in genunchi si executa tot ce li se ordona !
Poate vreti sa ma puneti la zid. Indrazneste draga Valer Marian! Iti inteleg mania, dar nu ti-o pot accepta.
Ia loc jos si mananca tort! Mai degraba stai de vorba cu mine care am fumat toate exo- si ezo- tericele decat cu tontalaul trolac Georgescu.
Stimate Domnule Valer Marian,
Urmaresc de ani buni articolele dumnevoastra si am ajuns la convingerea ca suneti un om integru, profesionist desavarsit in materie de drept penal si nu numai, dublate de o demnitate morala si profesionala.
Tot rechizitoriul prezentat in acest articol si cel anterior ar trebui sa declanseze o sesizare din oficiu a Parchetului General pentru toate capetele de acuzare.
Din pacate, pana acum nu a rezultat acest lucru.
In aceasta situatie cred ca ar fi normal sa formulati dumnevoastra in scris plangerea catre Parchetul General. Eu si alte milioane de romani sunt convins ca vor semna plangerea alaturi de dumnevoastra.
Doamne ajuta!
…zic sa ne uitam cu atentie la art. 118 din constitutie si sa asteptam sa fie aplicat de cei obligati sa o faca!…
Ăștia ne sunt conducătorii cu care defilam și care își bat joc de militari! Succesuri stat roman in descompunere urat mirositoare!
Minți cu nerușinare domnule Valer.
@votez. Sunteti in eroare doamna/domnule. Autorul Valer Marian nu se refera in debutul articolului la Hotararea CCR nr.32 din 6-12-2024. Nu stiu daca o faceti cu rea intentie sau din nestiinta. Dar mai conteaza?