Ce crede Camera de Comerț Americană despre noile măsuri fiscale!

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) a comentat noile măsuri fiscale, arătând unde sunt cele mai mari riscuri. În opinia AmCham, unul dintre aspectele care necesită o atenție suplimentară pentru a nu afecta negativ mediul economic, este formula de ajustor fiscal.

Redăm integral poziția AmCham România:

În contextul dezbaterilor din spațiul public vis à vis de pachetul de măsuri de consolidare fiscală, AmCham România reiterează susținerea pentru un cadru fiscal echitabil pentru toți jucătorii din piață, care să nu permită nici să nu încurajeze abuzurile, dar să stimuleze investițiile în special în industriile cu potențial de consolidare a competitivității României la nivel regional.

În urma unei analize preliminare a propunerilor din varianta de lucru a Ordonanței, vehiculată în media, membrii AmCham au identificat o serie de propuneri care nu au fost discutate în prealabil cu mediul de afaceri și nu au trecut prin procesul de consultare publică. Transparența și predictibilitatea stau la baza unui mediu de afaceri sănătos, de aceea considerăm că unele măsuri adoptate pripit pot avea efecte negative la nivelul economiei românești.

În opinia AmCham, unul dintre aspectele care necesită o atenție suplimentară pentru a nu afecta negativ mediul economic, este formula de ajustor fiscal. Îngrijorarea companiilor este că acest ajustor (similar cu un impozit pe cifra de afaceri) poate dezavantaja România în comparație cu alte țări din regiune.

Printre efectele lui poate fi limitarea capacitații de a atrage investiții de tip greenfield, o discriminare nejustificată între companii aparținând unui grup și cele care nu au asemenea apartenență, sau chiar blocarea planurilor de investiții ale companiilor stabilite deja în România. La o primă vedere, se poate concluziona că ajustorul fiscal pune sub semnul întrebării anumite principii de taxare (de exemplu substanța tranzacțiilor, prețul de piață etc.)

Ne așteptăm ca măsurile luate în calcul să țină cont de prevederile Directivei pentru implementarea impozitului minim (Pilonul 2 BEPS) și să se coreleze cu legislația prețurilor de transfer (de exemplu cu acordurile de preț în avans emise și ce vor fi emise). Recomandăm analiza experienței altor țări care au implementat sau sunt în proces de implementare a unor sisteme similare, precum Polonia sau Australia.

De asemenea, punctăm nevoia de a fi evitate orice măsuri care slăbesc eforturile de combatere a evaziunii fiscale pe taxa pe valoare adăugată, cum credem că este restrângerea măsurii de taxare inversă pentru sectorul construcțiilor și tranzacții imobiliare.

Un alt aspect important pentru companii este păstrarea instrumentelor care le permit să susțină organizațiile non-guvernamentale să suplinească servicii sociale în domenii critice pentru societate dar pentru care Statul nu are resurse și capacitate, servicii a căror eficiență și necesitate sunt incontestabile. Modificările propuse, pe lângă reducerea avantajului fiscal, vor îngreuna și accesul acestor organizații la fondurile necesare.

Am sesizat modificări importante focusate pe anumite industrii, precum IT cu restrângerea facilitaților, sectorul financiar cu limitarea deducerii provizioanelor, construcții și altele. Unele modificări au fost cunoscute din timp, altele apar în premieră, însă toate sunt de natură să afecteze imediat respectivele industrii.

Pentru a reduce efectele negative, recomandăm analizarea particularităților de implementare a tuturor modificărilor propuse și un proces amplu de consultare. Reiterăm necesitatea respectării termenului de 6 luni indicat în Codul Fiscal înaintea intrării în vigoare a modificărilor fiscale, mai ales ținând cont de anvergura lor în acest pachet.

AmCham România își exprimă disponibilitatea de a fi parte a discuțiilor de analizare a impactului măsurilor propuse și a consultărilor de substanță dorite de toate părțile afectate care au nevoie de un termen rezonabil între adoptarea și aplicarea măsurilor fiscale, pentru ajustarea planurilor de afaceri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Pai AmCham apara interese;e multinationaleor…si u interesele Rimaniei. Ceea ce numesc americanii „ajustare fiscala” este de fapt ocolirea platirii impozitului pe profitul real in Romania.

    Hallo AmCham, nu fug cainii de la oala cu ciolane suculente cum e Romania. Daca nu fac profit, poftim sa pleace…Nu inteleg cum o firma mai functioneaza daca nu reuseste sa faca profit…ca acu nu o sa imi spuneti ca multinationalele lucreaza in Romania in scopuri caritabile….Nu, ele o duc bine prin „optimizare fiscala”>>>>

  2. Cine e seful camerei de comert americane, cumva bazinul umflat de slanina pe 2 picioare plecat din vaslui? Cu scuzele de rigoare, nu e jicnire sau ofensa, ala cu capul de bou cu ochii pe care d’abia ii deschide, sunca la jugulara mai groada ca la porcul de 250 kg?! Mai are creier functional?!

  3. Deci toate companiile românești să plătească taxe mai mari, dar cele americane nu. Hai băieți, nu mai vorbiți neîntrebați!

  4. Neclar de ce BNR nu s-a opus risipirii miliardelor cu proiecte PNRR locale greu controlabile.

  5. Comunicatul Rom-cham, Camera de Comerț Româno-Americană despre ridicarea plafonului de îndatorare al Guvernului american: având în vedere recenta degradare a ratingului SUA, de la AAA la AA+, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la sustenabilitatea politicii de îndatorare peste limita absurdului de către SUA, cu repercusiuni majora pentru întreaga economie globală; recomandăm ferm reducerea cheltuielilor bugetare și mai ales a celor pentru înarmare, remunțarea la acordarea de stimulente și ajutoare pe criterii rasiale, îndemnarea populației afro-americane să participe într-un procent mai mare la muncă; vom monitoriza atent implwmentarea acestor măsuri.

  6. Ve crede Camera de Comert Americana despre banii trimisi din Romania pentru familia Biden dupa vizita VP Joe Biden la Bucuresti?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.