Iohannis despre Patriot: în măsura în care în final se cedează ceva, trebuie România să primească altceva

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat miercuri Parcul Naţional „Piatra Craiului”, cu prilejul Zilei Internaţionale a Biodiversităţii şi în marja Zilei Europene a Parcurilor Naţionale, marcată pe 24 mai.

După vizită, a răspuns și întrebărilor jurnaliștilor legate de trimiterea de soldați români în Ucraina sau de riscul extinderii războiului de lângă noi.

Referitor la varianta ca România să cedeze un sistem Patriot Ucrainei, că este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din armată, apoi în CSAT, menţionând că, la o adică, trebuie sa primim ceva la schimb.

Jurnalist: Aș reveni la ceea ce se întâmplă în politică și în țară. Ministrul Apărării, dar și șeful Apărării spuneau că există scenarii privind o posibilă escaladare a conflictului din Ucraina. Aș dori să ne spuneți dacă există vreo amenințare directă la adresa securității României și dacă din informările pe care le primiți de la serviciile de informații ați primit date privind posibile atentate, pe modelul cum s-a întâmplat în Germania, Polonia, Suedia. Iar, la final, dacă puteți comenta ce s-a întâmplat ieri în Parlament, bătaia dintre doi liberali.

Președintele României: Nu există nicio amenințare directă, dar, sigur, militarii întotdeauna se pregătesc pentru toate situațiile posibile. Din toate informațiile pe care le am, pot să vă spun că România este o țară sigură. Românii nu trebuie să se teamă, dar, sigur, trebuie să fim întotdeauna pregătiți pentru evenimente neașteptate. Nu este cazul să intrăm în panică sau să credem că România este cumva amenințată. România beneficiază astăzi, prin faptul că este în NATO, de cele mai importante garanții de securitate pe care le-am avut vreodată de când existăm. Și, în acest sens, trebuie să conștientizăm valoarea apartenenței noastre la NATO, la Uniunea Europeană, și așa mai departe. Este foarte, foarte important să înțelegem că nu suntem singuri, suntem împreună cu aliații și facem față oricărei situații foarte bine. Nu am niciun semnal și nicio indicație că ar exista vreun pericol de atentate sau alte evenimente nedorite pe care le-ați menționat.

Dar avem evenimente nedorite, din păcate, made in Romania. Este incalificabil evenimentul de ieri, din Parlamentul României. Câteodată știți că am mai văzut la televizor în alte țări cum în Parlament se încearcă lămurirea unor chestiuni prin violență fizică. Nu am crezut că o să văd vreodată în Parlamentul României așa ceva, dar uite că am văzut. Este incalificabil și sper că rămâne un incident absolut singular.

Jurnalist: Este Ziua Internațională a Biodiversității și dumneavoastră v-ați plimbat cu bicicleta, v-ați bucurat de natură, însă sunt mari probleme legate de animale sălbatice. Aseară, la Miercurea Ciuc, trei urși au fost împușcați, pentru că echipa de intervenție a decis că asta e singura soluție, în loc să tranchilizeze și să încerce să captureze animalele. Vreau să vă întreb: cum catalogați împușcarea animalelor? Și chiar nu există alte soluții în afară de uciderea lor directă?

Președintele României: Este o problemă complicată și, în ultima vreme, legislația a găsit câteva clarificări. Nu este de dorit niciodată ca un animal sălbatic să fie împușcat pentru că trăiește în habitatul lui, dar nu poate fi evitat tot timpul. Noi conviețuim – noi, oamenii, comunitățile – conviețuim cu animalele sălbatice, de multe ori în același habitat, și, din nefericire, conflictele nu sunt întotdeauna evitabile. Faptul că noi avem foarte multe exemplare de urs este, pe de-o parte, un lucru foarte bun și ne mândrim cu natura care, în bună măsură, este încă într-o stare foarte bună, dar sunt oameni care, iată, ajung să nu mai știe cum să își apere gospodăria de aceste animale, și atunci aceste conflicte pot apărea. Este întotdeauna decizia oamenilor care sunt acolo și care trebuie să intervină cum se rezolvă acest conflict.

Jurnalist: Domnule Președinte, în condițiile discuțiilor pe care le-ați avut recent cu Președintele Biden, dar și în contextul dialogului pe care l-ați purtat ieri cu Volodîmîr Zelenski, cum comentați varianta cedării unei baterii Patriot către Ucraina? În ce condiții ar trebui făcută această cedare și ce ar urma să primească România la schimb?

Președintele României: Nu comentez această chestiune și nu cred că are ce căuta în spațiul public general. Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiștii din Armată, care în final trebuie decisă în CSAT și comunicat rezultatul. Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speță foarte specializată și care, sigur, trebuie dusă într-o zonă unde, din păcate, avem un conflict armat.

Jurnalist: Aș dori să vă întreb când veți convoca ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării în care să se discute și chestiunea sistemelor Patriot.

Președintele României: Imediat după ce experții clarifică chestiunile. Nu este simplu, să nu ne imaginăm că vorbim aici de, nu știu, o remorcă cu trei aparate. Este foarte complicat, sunt contracte care s-au făcut între furnizor și beneficiar, sunt instalații foarte sofisticate, și aceste lucruri trebuie foarte bine clarificate. Nemaivorbind de faptul că eu nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă și fără apărare antiaeriană. Despre asta vorbim. Deci, în măsura în care în final se cedează ceva, trebuie România să primească altceva, altfel nu se va face nimic.

Jurnalist: Există un orizont de timp?

Președintele României: Nu există un orizont de timp, fiindcă aceste discuții sunt purtate de cei din Ministerul Apărării și durează un timp.

Jurnalist: Ați vorbit marți cu Președintele Zelenski la telefon. Cum s-a raportat la tema aceasta? Care a fost conținutul discuției?

Președintele României: Așteaptă cu mare interes decizia României.

Jurnalist: Pe lângă Franța, mulți lideri din alte țări, precum Estonia sau Polonia, au vorbit deschis despre o posibilă trimitere de militari în Ucraina. Știm declarația făcută de către Emmanuel Macron. Ulterior a fost și prim-ministrul din Estonia. Întrebarea este dacă în România există această discuție, dacă la momentul acesta România ia în calcul măcar să vorbească despre trimiterea de militari în Ucraina și, de asemenea, cum va face România să folosească totuși cei 2,5% din PIB pentru înzestrarea Armatei, pentru că până acum nu s-a întâmplat.

Președintele României: România nu va trimite combatanți în Ucraina. E simplă discuția și cred că cu asta s-a și terminat. Iar cheltuielile pentru înzestrare – lucrurile s-au complicat, din două motive. Unu, pentru că toată lumea vrea să cumpere armament în ziua de astăzi, și atunci nu mai este chiar așa de ușor de făcut o achiziție. Doi, inflația pe care am avut-o a stricat un pic socoteala și în această zonă. Dar, în bună măsură, deja s-a corectat această cheltuială, fiindcă la Apărare s-au cheltuit bani foarte mulți chiar la începutul acestui an, pentru chestiuni care au fost planificate a fi achiziționate în anul trecut. Din păcate, nu avem bugetare multianuală, chit că se discută de decenii despre așa ceva. Poate odată o să avem, fiindcă nu poți să planifici achiziții militare cu bugete anuale decât cu mare dificultate. Nu produce nimeni armamente sofisticate de pe o zi pe alta și nu le are nimeni pe stoc. Ele trebuie comandate, produse, livrate, plătite, chestiune care de multe ori se derulează peste mai mulți ani.

Jurnalist: Șeful Statului Major spunea, astăzi, că ar trebui să fie accelerat acest proces de înzestrare. Credeți că, în momentul de față, România nu face suficient pentru a se înzestra în zona de armată?

Președintele României: Eu cred că România face foarte bine ce face în zona înzestrării, dar regulile de achiziții publice de multe ori întind procesul artificial foarte mult și, da, este o chestiune care s-a discutat și la alt nivel, că poate este nevoie chiar în Uniunea Europeană să îmbunătățim regulile de achiziții publice, pentru a accelera exact în această zonă.

Jurnalist: Ne puteți, oare, dezvălui ceva despre stadiul negocierilor cu privire la candidatura dumneavoastră la funcția de Secretar General al NATO și, de asemenea, v-aș întreba dacă, în paralel, au loc altfel de discuții, poate pentru ocuparea unei alte funcții la nivelul Uniunii Europene?

Președintele României: Nu au avut loc alte discuții pentru ocuparea altei funcții, iar la NATO discuțiile sunt în toi, cum se spune, dar nu, ele nu sunt în faza în care ar putea fi făcute publice.

Jurnalist: Unde vă vedeți, domnule Președinte, la finalul mandatului?

Președintele României: Asta vom vedea la finalul mandatului.

Jurnalist: Am remarcat, venind către Zărnești, la evenimentul la care ați participat și dumneavoastră, că sunt foarte multe panouri cu Nicolae Ciucă, care își lansează o carte, „Ostaș în slujba statului”. Se întâmplă cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale și, fără să vreau, mi-am amintit de lansarea cărții dumneavoastră înainte de alegeri, „Pas cu pas”. Este un model pe care îl copiază, să ne pregătim de ceva anume? Cum vedeți și faptul că nu avem candidați oficiali deocamdată la prezidențiale?

Președintele României: Da, la mine a fost un proiect de succes.

Jurnalist: Credeți că va fi la fel și la domnul Ciucă?

Președintele României: Asta vom vedea.

Jurnalist: Aveți, domnule Președinte – o ultimă întrebare, văd că sunt ultima – un mesaj pentru români înainte de alegeri?

Președintele României: Eu cred că este foarte important să meargă și să voteze. Întotdeauna, acesta este lucrul cel mai important. Democrația funcționează cu alegeri. Și fiecare dintre noi, ca cetățean, avem ceva de spus. Și acel ceva îl facem prin vot. Acesta este rolul cetățeanului într-o democrație: să voteze și să-și aleagă pe cei care conduc comunitatea sau care merg în forurile alese. Acum avem chiar alegeri pentru Parlamentul European. Nu cred că vă așteptați să spun să voteze A, B, C, D, dar să voteze, da.

Jurnalist: Guvernul și-a asumat prin program că va proteja 100% cele 13 parcuri naționale. Aceste parcuri însumează doar 1% aproximativ din suprafața României. „Agent Green” a monitorizat această țintă, acest țel, pe care și l-a asumat Guvernul, și în momentul de față se poate exploata aproape 50% în pădurile din parcurile naționale. Dumneavoastră intenționați să ajutați la obținerea acestei ținte? Astăzi, în cadrul întâlnirii cu directorii de parc, ați discutat acest aspect?

Președintele României: Acest aspect este în discuție, și gradul de protecție totală va crește, de exemplu, prin noul Cod Silvic. Și este un deziderat al nostru. Este clar că nu se poate de azi pe mâine să se ajungă de la 50 și ceva la 100%. Dar foarte mulți au înțeles nevoia acestei protecții și suntem în curs de a crește gradul de protecție. Este o evoluție, după părerea mea, bună și faptul că tot mai mulți decidenți înțeleg de ce este nevoie de protejarea acestor areale mi se pare un lucru notabil și pozitiv.

Jurnalist: Dumneavoastră, ca iubitor al naturii, sunteți pentru protecția 100% în parcurile naționale?

Președintele României: Eu cred că trebuie să existe arii, poate nu întregul parc național, dar trebuie să existe arii cu protecție 100%, de exemplu, păduri virgine sau zone unde găsim diferite specii endemice, care există numai acolo. Specialiștii știu foarte bine cum să delimiteze aceste zone, dar nu este suficient să le protejăm 100%. Este nevoie de o conștientizare generală și cred că aici reușim, poate și dumneavoastră, și eu, împreună, vorbind public despre aceste chestiuni.

Jurnalist: Cum comentați situația actuală, în care parcurile naționale trebuie să se autofinanțeze, în mare măsură prin exploatarea resurselor, în mare măsură, a lemnului? Nu credeți că ar trebui găsită, spre exemplu, trecerea administrației spre ANANP?

Președintele României: Am discutat chestiuni și de finanțare și am găsit – de exemplu, Romsilva este foarte dispusă să aloce sume suplimentare pentru aceste parcuri. Cred că ușor, ușor se va înțelege și la nivel central că nu pot fi lăsați să se gestioneze doar singuri și trebuie să primească și bugete în completare.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

38 de Comentarii

  1. Oare știa unde se află munții Piatra Craiului…?…bine că n-a fost în Germania…sau Austria…sigur a zburat de la București,sau Sibiu cu un Global Jet…

  2. Vraja muntelui! Ca sa iasă pe sticla,marele absent de la serviciu a mai pus de un grătar cu jurnaliștii subordonați și sponsorizati! Succesuri Vâlceanu!

  3. Și a urcat pe padina Șindileriei sau pe Ciorânga Mare? Sau padina Hotarului? Sau a mers pe „nemarcate”?
    Sunt urși și pe acolo, poate scăpăm de ei. Nu contează din care tabără.

  4. Zelensky a anuntat pe gura sa aurita de dictator ilegalist,ca de astazi nu mai este presedinte ALES,ca este in desfasurare un transport de tehnica militara donata de Romania Ucrainei.Rusii au aflat si ei si au bombardat transportul pe undeva pe langa Odessa.Poate vom afla ca era vorba exact de Patriotul ala functional aruncat in aer cu tot cu tehnicienii romani instruiti in USA sa-l foloseasca.De 2-DOI- ani de tot antreneaza ucranii sa zboare F16 si inca nu sunt pregatiti dupa evaluarea americana.Si nici nu vor fi vreodata ca nu au chef sa mai lupte sa o duca nevasta lui Zele pe dilaila prin Anglia.De la batalia pentru Anglia nu s-au mai desfasurat lupte REALE intre aviatii.Au fost doar bombardamente din partea unora asupra civililor.Din Vietnam pana in Libia.Apropo,americanii au pierdut un F35 la ei acasa si a fost nevoie de populatia civila sa-l gaseasca,asa de performant electronic era.Curand vor intelege si ucranii ca ei sunt doar santinele,plantoane,cu niste AK-uri sa apere tehnicienii mercenari straini care lupta tehnic cu rusii.Pentru o Ucraina care le apartine,lor americanilor,si le va apartine pentru totdeauna daca nu este salvata de rusi.

  5. Mai fac un apel la ajutorul vostru:Cum e mai nimerit să mă adresez promotorilor invaziei ruse ilegale:lepre ori gloată.Sau ,exista un termen mai potrivit pentru ai arata cu degetul? Sa nu se supere toți trolii proruși.Printre ei sunt și oameni de treabă care cred sincer in binefacerile aduse de tiranie.Sunt chiar raționali.Astept părerea dvs.Lepre ori gloată?

  6. Mai avem o opțiune:să-i numim pe adepții tiraniei bursuci,in loc de gloată sau lepre.Deja unu-l avem la 14:24.Care nu știe că pe timp de război nu se pot organiza alegeri corecte.Vreti ca la ruși?Ce ziceți?

  7. Trebuie sa fie tare complicat de utilizat un sistem Patrihotz daca e nevoie de luni de pregatire si punete in functiune. Jurnalizdele nu l-au intrebat si ce parere are despre efectuarea apararii antiaeriane a Ucrainei direct de oe teritoriul Romaniei. Insa l-au intrebat daca nu e prea putin ce armament am cumparat pana acum. Am auzit la TV zilele trecute si ca o minte luminata punea intrebarea despre cheltuirea celor 3.5% din PIB (in loc de 2.5%!!!) pentru cumpararea de arme de la amerucani…

  8. (editat) asta de om in loc sa convoage de urgenta CSAT si sa linisteasca intreaga populatie ca acest sistem de aparare Patriot ,nu va fi donat Ukrainei ,se ocupa de alte probleme mai putin interesate pt. situatia actuala in care ne gasim.De ce (editat) a stabilit ca aceasta sedinta a CSAT sa fie de abia dupa alegeri ?

  9. Hoooo, bre.. Chiar de ești prezidente, unul slab, nu ești acolo de capul tău și pe banii tăi.. Ai un parlament, ai un guvern și mai ales ai un CSAT.. In cazuri majore, de provocare a unui alt stat aflat in război , in niciun caz nu decizi singur, nici măcar un CSAT ci implici parlamentul..iar licuriciul nu poate dicta pe banii altora..nici măcar la birtul satului.. Clar bre ?? Democrăcănatule rătăcit..

  10. Cedarea sistemului Patriot nu este o problema pe care s-o discute toate Tatoaicele, Ancele si tzatzele de pe marginea santzului……[Rumburak]

  11. Muntii Piatra Craiului sunt probabil spre Muntii Fagarash ! Dar pe acolo este Foarte Periculos de Mers pe Munte pentru ca au Varfurile foarte Ascutzite !

  12. Parerea poporului nu conteaza. Conteaza ordinul de la licurici. Bravo Werner, esti maretz.
    @Ghita
    Daca tot te dai citit, poate ai citit despre criza rachetelor din 62 din Cuba, poate ai aflat ca Istoria n-a inceput in 24.02.2022 si poate ai fi aflat ca asa cum SUA nu vrea o gasca inamica la granita, asa nici Rusia nu vrea. Si poate totusi pricepi ca razboiul din Ucraina nu este despre Ucraina, ci despre demantelarea Rusiei si apoi supunerea Chinei. Dar cred ca strategia te strange la cashcheta, asa ca nu ma mai obosesc.

  13. Pentru mine parcul Piatra Craiului e cel mai frumos lant muntos de pe pamant, l-am vazut si de sus si de jos si de pe creasta si onorabil si mai de sus si din lateral si din vale din plai si din am intrat prin grote. Deci pentru un roman sau străin i recomand 5 locuri de vis de la noi.Nu mergeti oriunde si respectati natura.
    1 Parcul National Piatra Craiului
    2 Parcul National Muntii Bucegi
    3 Salina Slanic Prahova și lacul de sare
    4 Delta Dunarii – toamna simtita
    5 Cheile Bicazului
    Apoi mai vb.

  14. Omu trebuie sa aibă mintea odihnita, cel mai bine la aer curat, un dolce far niente veșnic, banii curge, apa e calda, traiască PCR

  15. @Ghita – Lepra occidentala
    Si Rusia e in acelasi razboi, dar a organizat alegeri !!!… bineinteles sunt „ilegale” pentru ca asa a spus „Marele Licurici”… tot „Marele Licurici” a decretat ca mandatul CPI impotriva lui Putin este „legal”, iar cel impotriva lui „Bibi” este ilegal…
    Hai siktir cu propaganda ta neonazista occidentala !
    Slava Z !

  16. România nu va trimite combatanţi în Ucraina, dar cum rămâne cu promisiunea de a ceda un sistem de apărare Patriot Ucrainei ?
    Cu prilejul vizitei in SUA de la inceputul lunii mai, Președintele Klaus Iohannis, fiind luat prin surprindere, Iohannis a afirmat că că suntem dispuși să oferim un sistem de apărare Patriot pentru Ucraina, dar să vedem și ce putem primi în schimb, pentru că este inacceptabil ca România să rămână fără apărare anti-aeriană. Iohannis a explicat însă că o decizie în acest sens va avea loc în cadrul Consiliului Național de Apărare a Țării (CSAT). De atunci au trecut mai bine de trei săptămâni si înscă Iohannis nu a convocat CSAT.
    Europarlamentarul Traian Băsescu a criticat dur declarația președintelui Klaus Iohannis, potrivit căruia trebuie să vedem ce primește România în schimb, dacă donează un sistem Patriot Ucrainei: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei. Ce e aia să discuți public, să vedem ce o să primim în schimb? E o prostie fără margini. Ia decizia dacă trimiți acest sistem Patriot în Ucraina sau nu și în rest negociază tăcut, fără să te dai în stambă.”
    Traian Băsescu a mai spus că trebuie presesintele Iohannis trebuie să convoace imediat CSAT-ul: „Ar trebui să judece prioritățile CSAT-ul și anume opțiunea între a participa la efortul de a-i opri pe ruși sau a nu participa la acest efort. Cred că ar fi o mare greșeală a României cu atât mai mult cu cât orice victorie a rușilor este un plus de risc pentru securitatea națională a României și nu numai. Deocamdată, ucrainenii luptă și pentru noi, nu numai pentru ei.” a mai spus Băsescu.

  17. Despre razboi.
    Pentru Patriot iti trebuue 100 de soldati instruiti in America timp de 1 an si jumate. Daca e tot sistemul daca e doar de rachete e 1 mil una nu poti s-o dai pe drone. 2 nu poti trimite separat soldati daca nu esti atacat de rusi. Singura solutie e mercenariatul.

  18. Are dreptate omul, românia nu trimite soldați în ukraina!…Doar mercenari români !…
    Cât despre subiectul patriot!…le va trimite Ukrainienilor patriotul 007!…

  19. Pe lista scurtă a inspectorilor cu inel și trening pentru evaluarea șuruburilor Patriot înșirate de la Ismail la Reni în februarie, sunt de partea noastră: președintele, Tony Soprano, Paulie Gualtieri și Christopher Moltisanti; de partea ucraineană: președintele cu *Coach And Toddlers iar via tiktok, americanii Nuland, Run-Dmc și Snoop Dogg.

  20. Le recomand sistemul antiaerian Skynex dar pentru asta trebuie sa ia legatura cu Germania nu cu Romania. Insa pentru integrarea sistemului dureaza si 8-10 ani cu scolarizare . Noi din 2016 am dat comanda si doar 1 e integrat din 4 si mai avem contract pe 3 sisteme Patriot neprimite inca… Dar le inteleg disperarea din teama de razboi.

  21. nu,nu:
    trebuie donat de la Deveselu
    daca nu au „focoase” nucleare.
    (naiba stie ce au americanii in containerele alea)

  22. Romania va trimite Divizia Pepsi Cola de magneți in Ucraina, sa fure tehnica și Batalionul General Maior Mitza Biciclista sa epuizeze fizic trupele rusești

  23. Nu va faceti probleme si dileme d-le Presedinte !
    Romani a tar tutror posibilitatilor si chiar mai mult.
    1. apararea antiaeriana. Pai se va constata ca singurul sistem Patriot functional e suficient si ca celalalte 3 in curs de operationalizare sunt in plus in acest moment si ca atare chiar daca fraieru’ roman le-a platit le puteti da gratis ucranilor. Mai tarziu la ordinul partenerilor vom cumapra alte 3. Are balta peste si romanu’ bani.
    2. soldatii romani trimisi in Ucraina. Pai cand SUA va ordona politicantilor romanesti sa trimita soldati romani in transeele ucrane se va ordona soldatilor sa mearga voluntar in Ucraina sa moara ptr interesele partenerului. Si daca ei vor…
    3. nu conteaza cine/numele cui conduce la varf romania. Toti canta din partitura americana/bruxeleza, sunt ca sindicalistii pe vremea lui Ceasca… curele de transimisie intre decidentii adevarati si executanti locali. Asa ca nu-mi bat capul cu alegerile, ca e ca inainte de ’90 cand ptr MAN intotdeauna am avut de ales intre 2 candidati… ai sistemului.

  24. Romania este in prima linie,de ce nu trimite Spania un sistem Patriot ,ca nu o baga nimeni in seama si are aceste sisteme?

  25. După 9 ani și 5 luni de ‘yes / ja’ KWI ‘cântă’ aria interesului național, ceva nu este în regulă!

  26. Șarlatanie,de fapt și de drept crime împotriva românilor de rând, democrației, statului de drept, votului legitim, Constituției, legilor, României, trădarea intereselor poporului român și României, aservirea acestora intereselor colonialismului SUA, Occident prin NATO și UE.

  27. Dragi prieteni români, să investim cu încredere în droguri, prostituție și trafic cu armament. Într-un an ne plătim datoriile și pe urmă ne face toți miliardari. Ei, ce ziceți, o facem?

  28. Cum o fi rezistat sa vorbeasca atit ? Si cite ore a pierdut jurnalistul ascultind raspunsurile ? O fi avut preshul si cite un diez la pauzele de vorbire ?

  29. @ gh(u)itza – neuronul ala al tau cit” vina de bou” nu da nici un semn? Semnale nimic ? Daca tu faci parte din turma sau ” gloata” crezi ca ceilalti sunt ” lepre” ca tine ? Si mai ceri ajutor ? Cel mai bun ajutor este o oglinda. Si ce vei vedea acolo te va lamuri.Mai lasa laturile si educa-te. Nu mai fi ETALONUL ” Rominiei edukkate” !N-o mai fa pe” proasta satului” care ” linge” orice i se ofera ……

  30. Cică au amânat cedarea sistemelor Patriot plătite de poporul român cu miliarde de euro către Ucraina la ordinul americanilor. După alegeri da, că acum sunt ocupați să îi mai prostească o dată pe iobagi să-i voteze din nou ca să mai aibe încă patru ani la dispoziție să micționeze pe fraierii iobagi români și să se îmbogățească pe spatele lor. În cazul lui Iohannis, să cedeze din pixul lui Patriot-ul plătit din banii iobagilor ca să își asigure pentru el o funcție grasă după terminarea mandatelor de Guvernator al Coloniei eșuate timp în care a micționat cu dispreț pe toți iobagii , atât pe cei care merită adică cei care l-au votat , cât și pe cei care nu merită deoarece nu l-au votat niciodată , cum sunt eu de exemplu…

  31. Acest Anglo saxon fatalau si tradator de neam care a vindut RO la DIAVOLUL CRIMINAL ,DROGAT ,HOMALAU SI PEDOFIL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.