Ce crede un economist despre salariul minim unic în UE

Profesorul de economie Cristian Păun vede minusuri în chestiunea salariului minim european.

„Aud pe mulți de pe aici cum că salariul minim unic în UE este o idee deșteaptă. Că acest salariu minim a dat prosperitate UE. Că, în absența lui, s-ar muri de sărăcie și de foame.
În realitate, salariul minim a dus la relocarea producției în China. Cu fiecare euro adăugat, China își freca mâinile de bucurie. Dependența față de ea crește zi de zi. În plus, salariul minim a alimentat din plin migrația. Atât în interiorul grupării, dinspre Est spre Vest, cât și din afară spre UE.
Salariul minim nu aduce dezvoltare. Nu de acolo obții prosperitate. Dimpotrivă, dacă nu înțelegi corect consecințele sale în plan economic, faci mai mult rău decât bine.
Nu întâmplător, România are un deficit comercial în creștere. Populat cu bunuri și servicii pe care le-am putea face aici. Dar care se fac în altă parte și din motive legate de salariul minim crescut anapoda. Nu întâmplător, am început să aducem forță de muncă din afară, în special din zone subdezvoltate din Asia. Miopia asta o să ne coste mult, mai ales pe termen lung”, a scris Păun pe pagina sa de Facebook.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

23 de Comentarii

  1. Eu zic sa muncim cu totii pro bono ca sa il facem fericit pe economistul asta de care nu am auzit niciodata

  2. Nu va luati dupa latraii vorbitori mult, prost si fara rost, gargara mincinoasa! Este o capcana, o farsa in care nu avem voie sa cadem noi cetatenii! De ce? Pentru ca nu e o suma stabilita la nivel global sau european in valuta si guvernul sa fie obligat sa tranzactioneze suma in moneda nationala ca sa dea suma corecta cetatenilor! E tot cum hotataste guvernul tarii pe motiv de sustenabilitate si economia ciuciu cand e vorba de cetatenii muncitori! Cand e vorba de caposii tarii, e liber la orice chiar daca economia nu functioneaza sau nu exista sustenanilitate! Asa ca, nu va agatati de sperante desarte care se vor dovedi esecuri cum au fost si destule dezamagiri pe banda rulanta!

  3. Mare economist a lui peste prăjit. După mintea lui în romanistan și 2450 de lei e prea mult. Dacă aveam 1350 de lei eram competitivi. Romanii erau plecați la dublu din tara și, și, nu mai aveam deficit de balanta comercială ca nici dracu nu putea vinde nimic aici de sărăcie lucie. B oule, vezi xa și în China au ridicat treptat nivelul de venituri deoarece ei înșiși au ajuns o piață de desfacere ffff importanta în ecuația economica plus ca asta nu duce la sărăcie și bătaie de joc a cetățeanului. A înțeles asta și partidul comunist. Asta e. Avem analiști economici care pt un os scriu orice. C-un ar fi ca ircc e la fel ca robor, ca ambele cresc 😀 asta zic economiștii adevărați…

  4. In Italia nu exista notiunea de „salariu minim” si nu a cazut de pe harta. Fiecare patron da cat poate unui salariat,nu ii poate impune birocratia europeana nimic

  5. Basistul asta apara pana la moarte Codul Muncii facut de idolul sau betiv. De 32 de ani se vede doar dispretul fata de angajati, Patriciu fiind talon, asa cum Adrian Sarbu este etalonul evaziunii fiscale. Pot fi pusi in formol langa Terente.

  6. Mai corect ar fi să dați titlul Ce crede cetățeanul Păun ,ce-și zice economist, despre salariul minim pe UE. Contabili tot mai puțini în schimb de economiști, finanțiști și bancheri e inflație. Macar 10 ani ar merita să subexiste domnul Păun cu salarul minim pe economie din România de azi.

  7. Tovarasul Bula Paun, ce zici tu e valabil intr-o economie de piata nu una de monopol corporatist cum este piata Europeana in acest moment!!! Mai mergi si invata ce-i ala monopol ca ai facut degeaba facultatea!!! Ia vezi tu cum este furata de corporatii forta de munca in coloniile europene mai ales Romania si Bulgaria!!! Ceva offshore-uri de prin Cipru folosesti si matale sau doar corporatiile pe care le reprezinti?!!!

  8. sa-ti vedem venitul pe care-l ai la ASE, daca esti precum liberalul Marilen Pirtea care de la ”faculta” castiga peste 200.000 de lei pe an sigur ca nu-ti pasa de parintii studentilor tai pt care taxele univ. cazarea/cantina sunt mai mult decat pot duce…a avut dreptate Basescu „scoala scoate…” pt ca profesorii sunt ca tine si normal ca nu au cum sa iasa decat asemenea rar un discipol isi depaseste maestrul, acela este autorul programului economic a lui Dragnea care a ramas un anonim pt ca doar…ex…ies in fata. In ignoranta ta „academica” nu stii ca Germania si-a pastrat industria doar s-a extins si atunci cand toti ”economisti” dastepti ca tine vor spune „tineti in sclavie poporul, poate investeste cineva” vor constata subit ca a disparut forta de munca, pt ca a plecat acolo unde pot trai decent. Tie cine iti va plati pensia „babana” daca poporul este tinut in saracie si tara este in cel mai cumplit declin demografic? i… cu diploma vorbesc pt ca n-au avut capacitatea sa inteleaga in anii ’90 revolta medicilor din Cehia care au cerut si obtinut salarii decente si altfel n-au plecat, azi ar fi fost precum in Romania unde au ramas doar cei fara vocatie, niste felceri. Valorile se cultiva, dar ce sa-i ceri unui economist el stie doar sa tehnoredacteze datele dupa codurile unui program IT…

  9. Păun are o logică de leșină cățeaua.
    Diferențele salariale au generat exodul forței de muncă spre vest. Un salariu minim european i-ar aduce înapoi pe sclavii moderni, înapoi la casele lor.
    Așa zisa relocare a producției în China s-a terminat din 2020 când a fost clar că trebuie să produci totul prin preajmă dacă ai vreo strategie de continuitate și nu ești un biet tonetar axat pe reducerea costurilor cu riscul închiderii chioșcului.
    Tot ce a spus băiatul ăsta a fost invers.

  10. Paune esti prost rau tata ! S-au esti un kkanar care pentru bani canta ca manelisti ce vrea cleentul . Economia tata se face pentru om , iar in momentul in care omul dispare ca beneficiar al roadelor muncii lui , iar pe primul loc e pus profitul realizat de multinationale (o extensie a altor imperi imperialiste de..) , atunci poti aduna si imultii ca tot zero s-au minus iti da din calcule .
    La tine e simplu ca la o pupatura de mana ori dorsolesc , sare banul ca cand ce a ce vorbesti ori gandesti are un impact major asupra filosofiei economice reale , alta decat economia de cotropire si parjolire . Te vad ca o faclie cu care soldatii straini care ne cotropesc astazi tara , pun foc la temelia ei . Esti josnic si platit pentru a fi asa !
    Papagal nemtesc expus la oameni, de Digi 24 !

  11. Găinațul de păun nu înțelege că dacă salariul este impus nițel mai mare, întreprinderea recurge la tehnologie în locul unei munci manuale.

    Pe vremea mea nu-i treceau la examene la A.S.E.

  12. imbecilismul unor aşa zişi economişti ce au susţinut în ultimele trei decenii că salariile de mizerie atrag investitori străini (precum în asia) ne-au dus la sărăcia şi depopularea de astăzi. s-a văzut în anii ’90 cănd din cea mai puternică economie est europeană am ajuns la coadă în timp ce polonia, cehia, ungaria au progresat rapid în primul rând prin creşterea substanţială a veniturilor.
    iar un salariu minim UNIC european, nu unul lăsat la cheremul guvernelor, ar stopa hemoragia forţei de muncă spre vest şi înlocuirea ei cu imigranţi asiatici. deja sudul bucureştiului a ajuns un fel de colonie de imigranţi, ii vezi peste tot la ore la care ar trebui să fie la muncă…

  13. Ridicarea salariului minim…ridica prin masa monetara sporita, INFLATAI
    care la randul ei devalorizeza economiile in ani ale populatiei !
    Deci o marire de sala MIMIM e de facto o TAXA colaterla pe economiile celor care le au !
    pe de alta parte nu-i poti lasa fara GTRAINUL zilnic intr-o CRIZA pr cei care MUNCESC pe nimic azI !
    Ce-i de facut daca nu compromis ?
    Toti saracii sub un anumit nivel salarial sa aiba reduceri TEMPORARE de IMPOZITE si „niste bani cat sa nu se rascoale pana dupa CTIZA” …asa …ECONOMIILE PRIVATE n-ar suferi INFLATONAR decat temporar !

    PS: mare atentie la MARIRIEL de SALARII … care fiind fara reintoarcere la statusul ante vor devaloriza banii …si prin asta si datoriile statuöli si economiile populationale … pentru viitor = NON-TEMPORAR !
    🙂
    Asta se subterna urmaresete european !
    O devalorizare a economiilor POPULATIONALE ale intregului UE … ZECI(SUTE?) DE TRILIOANE DE EURO
    cu doar 5 % ar da guvernelor „dreptul” (si l-au luat deja) de-a TIPARII monete (au facuto!) in nestiire

    cine face mishteaux de „americana” greseste … matematuca e si la rusi si la ebrei la fel ! 🙂
    E bine ca MACROECONOMIA e o stiinta … lateral-filozofica si ca n-o pricep multi !
    Altfel sangele pe strazi ar fi pana la genunchi … 😀

  14. Daca vor marii „astia” SALAURUL MINIM n-o vor face pentru SARACANI ci
    doar pentru ce implica MONETAR COLATERAL … masura asta

    expertii stiu la ce ma refer 😀 😛

  15. Bă Păune, geaba ai coadă! Este vorba de salariul minim UNIC în UE, nu despre salariul minim la modul general!

  16. „Ridicarea salariului minim…ridica prin masa monetara sporita, INFLATA”

    Doar tiparilea de bani creaza inflatie, doar guvernele maresc masa monetara ! Cresterea salariilor scade profitul nesimtit al lacomilor care se imbogatesc prin neplata angajatilor.

  17. Salariul minim european nu inseamna ca va fi neaparat mai mare decat acum. Se poate face o medie ponderata intre salariul minim din est si cel din vest, adica la dansii sa scada iar la noi sa creasca. Desigur asta ar insemna dezastru politic pentru toate partidele din vest.

  18. UE doreste sa se comporte ca o tara unica, o supernatiune. Deci uniformizarea e de dorit in toate domeniile. Atat la salariul minim , cat si -cum ne dorim- la cel maxim…

  19. pai asta se face … cei bogati si multi din vest platesc saracind infaltionar, PUTIN petru ca cei din EST s se ridice salarial putin …
    nu vezi ce-i in jurual tau ?
    Sa-ti fie insa ca intr-o inflatie saracesc PROPORATIONAL ceu cu economii populationale mai mari
    DECI nue la fel ca unei tari cu economii populationale de 300 miliarde cash sa-i cresca u pret cu 10%
    si alteia cu o economie de 3 mii de miliarde sa-i creasca acelasi pret cu 10%
    in primul caz devalorizarea teoretica ar fi 30 de miliarde in al 2-lea devalorizarea TEORETICA ar fi de 300 de miliarde
    😀
    Pricepi sau sa-ti desenez 😉 … Cap ai ? minte ce-ti mai trebuie ? :*

  20. Acest Paun este un munte de incompetenta ! Nu numai cu acest articol este de o simplitate jignitoare pentru cititori dar se contrazice singur. Spune el :”salariul minim a alimentat din plin migrația….. dinspre Est spre Vest….Apoi: „am început să aducem forță de muncă din afară”. Asta-i o caricatura ! Pai mai berbecule, avem emigratie spre Vest tocmai datorita unui salariu minim mic,prea mic. Si din aceasta cauza (emigratie urmare salarizarii mici) avem import de forta de munca din afara. Ipocritule corporatist !

  21. Acest Paun este un munte de incompetenta ! Nu numai cu acest articol! Individul este de o simplitate jignitoare pentru cititori si se contrazice singur. Spune el :”salariul minim a alimentat din plin migrația….. dinspre Est spre Vest”….Apoi: „am început să aducem forță de muncă din afară”. Asta-i o caricatura ! Pai mai berbecule, avem emigratie spre Vest tocmai datorita unui salariu minim mic,prea mic. Si din aceasta cauza (emigratie urmare salarizarii mici) avem import de forta de munca din afara. Ipocritule corporatist !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.