Ce fac multlăudații și răsfățații procurori anticorupție în cazul primarului de Satu Mare?

Deputatul PSD Daniel Ghiță a adresat ministrului justitiei, Alina Stefania Gorghiu, în ședința Camerei Deputaților din 13 noiembrie, o interpelare având ca obiect „Sesizarea Parchetului în cazul primarului municipiului Satu Mare”, în care relevă, în esentă, următoarele:

„În perioada 27 iunie-26 septembrie 2023, în ziarul Cotidianul, unul din cele mai vechi, citite și prestigioase publicații din România, au fost publicate 5 articole, sub titlul generic „Primarul UDMR din Satu Mare, acompaniat și telecomandat din pustă”, care au fost preluate și de alte site-uri centrale sau locale. În aceste articole sunt aduse, în mod documentat, grave acuzații primarului municipiului Satu Mare, Gabor Kereskenyi (UDMR), cu privire la săvârșirea unor potențiale fapte de corupție sau asimilate acestora (luare de mită, abuz în serviciu).

În esență, primarului municipiului Satu Mare i se impută, în primul rând, că ar fi favorizat o firmă acoperită a serviciului de spionaj ungar (Manevi ZRT Budapesta), precum și firma milionarului maghiar Tamas Leisztinger, cunoscut ca fiind un apropiat al premierului Ungariei, Viktor Orban, în achiziționarea hotelului emblemă al orașului, Dacia, prin neexercitarea dreptului legal de preemțiune. În al doilea rând, i se impută că ar fi neglijat și ar fi defavorizat Ștrandul Termal din Satu Mare, care se află în proprietatea municipiului, pentru a favoriza ștrandul privat Aquastar, construit și inaugurat de un deceniu, care se află sub auspiciile Bisericii Romano-Catolice din Satu Mare si în administrarea firmei Solarex, care are patronat maghiar. În al treilea rând, i se impută că ar fi favorizat o firmă locală de construcții și asfaltări, cu patronat maghiar, Tarr Const din Livada județul Satu Mare, care a prosperat rapid în urma favorizării la licitații și a dobândirii unui monopol municipal asupra principalelor lucrări publice, după care a sprijinit-o să fie preluată de către o firmă de apartament din Budapesta (Karfotte Capital Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag), în conturile căreia se vor scurge banii sătmărenilor, reprezentând taxe și impozite locale, precum și fondurile primite de la Guvernul României și de la Uniunea Europeană.

În al patrulea rând, i se impută că, în schimbul unor servicii asigurate Bisericii Romano-Catolice din Satu Mare, constând în retrocedarea unor imobile pentru care Primăria municipiului Satu Mare achită chirii lunare substanțiale, ar fi primit, cu titlu de mită din partea reprezentanților legali ai acesteia, o suprafață de teren de 3578 mp, situată în zona lacului Cubic din Satu Mare, care a fost disimulată prin încheierea unui contract de vânzare-cumpărare cu soția sa. În al cincilea rând , i se impută că ar fi accesat fraudulos fonduri europene în sumă de 138.11 1 de euro, în și pe numele soției sale, cu care a construit o pensiune agroturistică în localitatea Lazuri, situată în proximitatea municipiului Satu Mare. În al șaselea rând, i se impută că, în schimbul aprobării unui Plan de Urbanism Zonal (PUZ) și a eliberării unei autorizații de construcție, ar fi primit drept mită suma de 500.000 de euro, o parte în contul soției și o parte pe teritoriul Ungariei, de la un om de afaceri din Satu Mare, care este patronul firmei Esedra, profilată pe organizarea de evenimente (nunți, botezuri, înmormântări, aniversări) și pe investiții imobiliare.”

În final, având în vedere multitudinea și gravitatea infracțiunilor imputate primarului municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, prin articolele de presă susmenționate, deputatul Daniel Ghiță îi solicită ministrului justiției să-i comunice dacă s-a sesizat cu privire la acestea vreo unitate de parchet din cadrul DNA, DIICOT sau Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, urmând ca, în caz afirmativ, să-i fie precizate parchetul sesizat, numărul și data înregistrării dosarului, care constituie informatii de interes public. În caz contrar, solicită să-i fie comunicate motivele nesesizării din oficiu si să sesizeze domnia sa unitatea de parchet competentă, ținând cont că, potrivit art. 132 alin. 1 din Constituția României, procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului justiției.

Așteptăm cu interes răspunsul actualei detentoare a portofoliului justiției, care se zbate de la investire, precum peștele pe uscat, să compară drept o zeiță anticorupție după chipul și calibrul fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Valer Marian 277 Articole
Author

10 Comentarii

 1. Astia ,cu un astfel de comportament, o sa ajunga tara precum spaniolii cu ETA si bascii sau noi cu legionarii din interbelic ca sa ii facem sa isi faca meseria la salariile nesimtite pe care le dau romanii din mancarea de la gura copiilor. Platim niste bestii care au tinut de sase la tot ce s-a furat dupa 89. Romania nu are justitie, are infractori care fac justitie dupa cum se vede.Pe ala care fura cocianul ii duce la bulau.Pe ala care fura milioane il ajuta sa plece la vacante prin paradisuri

 2. Ministra justiției Alina Gorghiu nu are mimic cu afacerile dubioase la vederea ale ungurilor din Ungaria în România folosind logistica UDMR care oameni și spioni profesioniști plasați în toate ministerele. Mândria și lauda doamnei Alina este să aducă din străinătate pe românii condamnați de butonata Justiție din România dezlănțuită numai pe români condamnați la ani grei pentru prostii tip trafic de influența, constituirea de grup infracționa… Ce fac firmele străine, sau maghiarii, sașii, rutenii, romii și alții organizați în uniuni, forumuri și ce alte organizații ale străinilor sub acoperire or mai fi în România este intangibil de 30 de ani pentru parchet și judecătorii. Așa că și demersurile din presă și interpelările din Parlament sunt apă de ploaie. Guvernarea din România este șantajată perseverent și cu folos pentru unguri și Ungaria de către democraticul UDMR.

 3. Ce naiv este autorul articolului, cum adică ce fac procurorii DNA?… așteaptă prescripția și pensia!!

 4. Avem nevoie de o resetare! De la zero! Trimiși în șomaj (sunt curios dacă-i angajează cineva!) acești procurori făcuți la apelul bocancilor (pun prinsoare că habar nu au ce înseamnă expresia!), 90% din supra-exra-umflatul SRI și SIE! Votez orice partid care-și pune în program asta! Și, Doamne-ajută să se întâmple, puneți pariu că nu le simțim lipsa?! Niște loaze sfertodocte, niște nimeni în drum dacă le iei legitimația! Altfel…zmei, tembelizauri de speriat, nu alta!

 5. Ați uitat ce dezvăluia korduta? Citez „nu mai stați cu curul pe dosare până la casare, se pune praful” completez eu „și se alege pulberea de anchete și de țară”! Se vede clar ce înseamnă justiție în Romania, totul e la vedere, nimic nu se ascunde. Pensii și salarii nesimțite compensare la nelucru dosare finalitate

 6. Satu Mare este deja in Ungaria.
  Romanii nu au acces în oraș(centru) cu autorizație de construcție sau afaceri.Cei care mai rezista vor fi eliminați.Orasele ardelene trebuie sa fie unguresti/evreiesti/săsești.Fratii noștri abia așteaptă sa ne gratuleze cu Budos Olah.

 7. Luati si ”primarii” de dinainte, au furat si ei mult si bine!Atunci nu s-a anuntat in Parlament?
  Satu-Mare e Ungaria?
  Primele sate de dupa granita cu Ungaria sunt plin cu proprietari romani.
  Mai verificati informatiile!

 8. Ce sa faca ? Vorba Kovesoaiei ( citez din memorie ) : decaloteaza .

 9. urgent Tribunalul Poporului!
  Și după modelul arbitrilor străini și magistrați străini.
  Ai nostrii nu cunosc decât Legea tatonării, pana la prescriere!

 10. Doar una dintre minciunile lui Ghiță și Marian: Tamas Leisztinger este atât de apropiat de Viktor Orbán încât a fost de la început un susținător al MSZP (Partidul Socialist Maghiar, partidul care a fost la guvernare 12 ani după 1990 dar și între 1945-89!), iar fostul său partener de viața (Tüttö Kata) este viceprimarul opoziției din Budapesta! Restul afirmațiilor sunt tot minciuni și calomnii flagrante.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.