Concluziile întâlnirii dintre Klaus Iohannis și Mugur Isărescu

Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri,  la întrevederea cu conducerea Băncii Naționale, că obiectivul fundamental este asigurarea stabilităţii preţurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare, iar Mugur Isărescu a explicat că principalii factori de creştere a preţurilor nu sunt din sfera politicii monetare.

Iohannis s-a întâlnit miercuri cu guvernatorul Mugur Isărescu și cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu.

„Această întâlnire a fost ocazionată de necesitatea consultărilor în privința medierii disputelor dintre Guvern și BNR, referitoare la riscurile cu care România se confruntă în prezent în ceea ce privește inflația și coordonarea politicilor economice. În cadrul discuțiilor, a fost analizată situația macroeconomică existentă, context în care Președintele României a subliniat că este esențială independența Băncii Naționale a României în legătură cu deciziile de politică monetară, aceasta fiind o condiție fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a menționat că Banca Națională a României trebuie să urmărească, cu responsabilitate și determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilității prețurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare. Guvernatorul BNR a prezentat principalii factori ai creșterii prețurilor, arătând că influențele semnificative provin din componente aflate în afara sferei de acțiune a politicii monetare”, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Referitor la problema coordonării politicilor economice, președintele „apreciază că aceasta nu înseamnă că politicile unor autorități să fie subordonate obiectivelor altora, însă ansamblul politicilor economice trebuie să asigure, prin toate măsurile care se impun, stabilitatea și predictibilitatea cadrului macroeconomic”.

„Astfel, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că atât Guvernul, cât și Banca Națională trebuie să evite abordările concurențiale, astfel încât cooperarea instituțională să fie una eficientă, în condiții de echilibru și responsabilitate față de interesele economice ale României. La finalul întrevederii, Președintele României și-a exprimat speranța că vor exista discuții între Guvern și BNR în perioada imediat următoare, care să îmbunătățească dialogul instituțional și cooperarea în domeniul politicilor economice”, se mai precizează în comunicatul citat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

10 Comentarii

  1. primul rahat a fost făcut praf şi inhalat cu succes de plăvan. Urmează partea 2-a şi răzbunarea: rahat cu apă rece…

  2. in concluzie nu avem nevoie de banca natională dacă nu poate face nimic că nu e treaba ei. intradevăr poate că banca natională nu produce inflaţie dar e treaba ei să o combată indiferent din ce cauză se produce inflaţia. rezervele sunt tocmai pentru aceasta. creditul nu e treaba ei? dobânzile nu e treaba ei? IFN nu e treaba ei? inflaţia nu e treaba ei? raspunderea nu e treaba ei? iar politicile monetare sunt politică deci este pentru partide -deci nu e treaba ei , dar doreste, aşa cum doreste si să scoată sau să modifice legi de parcă ar fi parlament.În condiţiile in care guvernul face Ordonante ( legi) este evident că BNR se supune acestora.

    • @atenianul, stii bine ca inflatia actuala este opera guvernului care a dat cu bani in bugetari. Adica a marit salariile in zona in care NU SE PRODUCE SI PLUSVALOARE. Iar acesti bani sunt cheltuiti in mare parte pe produse si servicii din strainatate, ptr ca nu-i asa, banii dati nu au acoperire in bunuri si servicii romanesti! Iar asta genereaza importuri si INFLATIE !!! De ex. Ungaria are excendent comercial si inflatie mica, iar RO are deficit comercial si inflatie mare. Surplusul de masa monetara este absorbita prin cresterea preturilor. Am mai vazut asta prin anii ’90 cand s-au dat inapoi partile sociale, rezultatul a fost o explozie a preturilor. Pana la urma piata prin inflatie va reglementa situatia (dar nu prin folosirea rezervelor BNR care sunt limitate) si bugetarii vor ajunge sa cumpere la fel ca inainte iar cei din privat vor cumpara mai putin ptr ca lor nimeni nu le creste salariile din creion si tiparnita.

    • Este simplu .Legea care guverneaza orice econimie de piata ete LEGEA CERERII SI A OFERTEI. Aceasta lege dicteaza preturile. Deoarecein Romania consumul a crescut, cererea a crescut iar producatorii au marit preturile fata de perioada anterioara. Reglementarea preturilor se face numai daca creste nr. produselor sau daca scade cererea.In nici un caz nu poate reglementa aceasta situatie guvernatorul BNR sau guvernul Romaniei.Partea nefericita este ca cererea a cresut pe produse aduse in majoritatea din import, astfel ca producatorii straini sunt cei care isi cresc profiturile.

  3. BNR-ul cred ca face jocul: sotului doamnei Carmen si ale caricaturilor politice din Opozitie: PNL, USR, PMP, UDMR. In rest sa auzim si de mai bine !

  4. Am stabilit ca n-am stabilit nimic. Am stabilit sa ne luam la revedere asa cum ne-am intalnit.

  5. Foarte util. Poate ca pana la sfarsitul mandatului va afla si el ca pretul de vanzare (la tarani sau supermaeket) a cartofilor si a rosiilor nu este hotarat nici de Banca Nationala, nici de Primul Ministru, nici de un sef de partid. Dar e bine ca mediaza, spunandu-le si spunandu-ne noua ca el le recomanda sa fie bine. Bravo.

  6. „Mesaj fotografic” ?
    „Florin Georgescu, „cu admirație”:
    -Săru’ mâna boierule !
    Mugur Isărescu,”empatic”:
    -Așa e Georgescule; ai dreptate.”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.