Ce-i aşteaptă pe bugetari după digitalizare

Digitalizarea administrației, măsură din Planul de redresare economică prezentat de Guvern, va duce la dispariția angajaților care plimbîă hârtii, acesta fiind un proces natural, a declarat premierul Ludovic Orban într-un interviu la Digi24.

„Restructurarea vine de la sine. Daca se permite interactiunea directa a beneficiarilor, sigur ca anumiți angajați nu își vor mai avea rostul în aparatul de stat”, a spus premierul, fără a preciza câți oameni vor pleca.

Orban a adăugat că la nivelul administrației centrale, în ultimii șapte ani nu a existat aproape nici un fel de mișcare în direcția digitalizării. „Am primit bani pentru digitalizarea ANAF, dar acest lucru pur si simplu nu s-a intamplat. Companiile au fost obligate sa isi ia case de marcat digitale, dar ANAF nu a luat serverele pentru a primi informatiile. Aplicațiile care există astăzi, cum este Revisal, sunt îmbătrânite, iar în multe cazuri nu s-a facut nici macar mentenanța sistemelor”, a spus Orban.

Planul de relansare prevede, în materie de digitalizare a administrației, crearea hub-ului de interoperabilitate cuplat cu identificarea și conectarea la acesta a regiștrilor de date de bază (principali). Acest lucru va permite instituțiilor responsabile de un serviciu public să ofereaccesul digital fără a mai solicita firmelor informații pe care le dețin alte instituții. De exemplu, ONRC va putea să ofere servicii obținând direct informații de la ANAF, Ministerul Afacerilor Interne sau alte structuri ale Ministerului Justiției. Astfel va fi posibilă nu doar furnizarea mai rapidă a unor servicii publice, ci și cresterea corectitudinii acțiunii publice față de contribuabili, cu efecte în scăderea erorilor administrative care se translatează în costuri nete pentru întreprinderi. Valoarea proiectului este estimată la 10 milioane de euro.

Alte măsuri sunt: generalizarea utilizării semnăturii electronice la nivelul funcționarilor publici din administrația publică, astfel încât aceștia să poată comunica digital cu firmele, scăzând timpul de reacție și facilitând corectarea timpurie a unor posibile erori;

Dezvoltarea unui punct de contact unic efectiv va crește vizibilitatea serviciilor publice, având ca principal efect scăderea timpului pentru căutarea informației de către firme și cu avantajul încurajării unificării practicii administrative în relația cu firmele și cetățenii. Valoarea proiectului este estimată la 5 milioane de euro;

Introducerea cărții electronice de identitate și a altor scheme de identificare electronică va permite interacțiunea completă la distanță cu administratia publică, cu efectul clar al scăderii costurilor. Valoarea proiectului este estimată la 20 milioane de euro; Migrarea serviciilor publice într-un cloud guvernamental, cu scopul scăderii costurilor firmelor în interacțiunea cu statul și, pe termen lung, chiar a nevoilor de finanțare a unor servicii. Valoarea proiectului este estimată la 45 milioane de euro;

Realizarea sau refacerea sistemelor informatice implicate în „evenimentele de viață” ale cetățenilor și firmelor. Aspecte esențiale din interacțiunea unei firme cu administrația vor deveni integral digitale: obținerea unor finanțări (ajutor de stat, diferite forme de sprijin, fondul de mediu), înregistrarea unor active (automobile), urmărirea unor procese judiciare, colectarea taxelor, etc;

Dezvoltarea sistemelor de tip Open Data care vor permite un acces structurat al sectorului privat la patrimoniul de date – inclusiv istorice – al administratiei publice; Realizarea constantă de investiții majore în creșterea capacității de a gestiona riscurile cibernetice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Sunt peste 500.000 de bugetari peste cei lasati de Naastase in 2005,care nu au rost,doar impovareaza bugetul!

  2. Open Data de la Fata, ca babele si mosii nu stiu sa foloseasca asa ceva. I-oti fi obligat voi pe toti batranii sa foloseasca mobile, dar sa nu credeti ca stiu sa faca mai mult decat sa vorbeasca la telefon… Ca sa nu mai vorbim de cati batrani si mai putin batrani sunt imobili, si nu neaparat la pat, ci pur si simplu nu pot iesi din casa. CE SA FACA BABA DACA NU PRIMESTE PENSIA ACASA DE LA POSTAS? MOARE de foame. Parca vad: baba la bancomat, vreo 2 jmecheri in spate asteptand sa tasneasca hartiile din apparat, sa le ia si sa fuga… Asta vreti ? Sau tovarasul Orban afre de gand sa dea tuturor babelor si mosilor, GRATUIT, carucioare cu rotile care pot fi folosite in liftuletele comuniste ? Si tot GRATUIT, cate un tanar care sa impacheteze si sa despacheteze caruciorul, sa ii impinga pana la bancomat, ca acolo alta catastrofa: panta pentru handicapati (sorry dar asta e cuvantul correct) are un grad de inclinare prea mare pentru ca baba sa poata sa-si impinga singura carutul…. Rar am vazut asa o adunatura de personae nerealiste, pline de sine, in toate guvernele lumii modern….. Sa va fie rusine de o mie de ori!

  3. Doina Tamisei
    Mai bine iti ziceai „pestii din Dambovita” I-ai numarat matali ? Sau asa ti-a zis partidul sa scrii ?? Marea majoritate sunt rudele celor de la govern si alte ministere …

  4. Oricum, adminstratia de stat colcaie de bugetari neaveniti, angajati pe pile. Nu m-as mira sa fie restructurati chiar aia, putini, care se mai pricepeau la ceva.

  5. Toata administratia guvernului, ministerelor si cons.judetene, prefecturilor, primariilor trebuie redusa cu 30-40 la suta. Toti se inghesuie sa lucreze la stat, dar in privat nimeni. Colcaie toate administratiile de lenesi si pilosi si nu avem salariati pentru productie si servicii. Multi sunt absolventi ai fabricilor de diplome si abia inteleg ceea ce le ceri.

  6. Atentie! Dezvoltarea si extinderea utilizarii IT-ului, recte asa-zisa digitalizare, nu reduce numarul locurilor de munca. ci creaza noi locuri de munca. Cum o fi ajuns Sica la concluzia ca prin digitalizare se va reduce numarul de functionari, doar el stie? Probabil ca i-a spus vreun consilier ceva, dar n-a inteles nimic din ce i s-a povestit. Este greu de priceput ca un mecansim digital, oricat ar fi de complex, sofisticat si smart, ramane doar un mecanism, lipsit de inteligenta si initiativa, care trebuie permanent supravegheat si supervizat de oameni angajati sa desfasoare aceasta activitate specializata sau chiar inalt specializata. Nu trebuie sa va luati dupa ce ragaie toti prostii care ocupand un fotoliu au devenit subit destepti.

  7. DIGITALIZAREA CU PRIVATA IN DOSU’ CURTII SI LIPSA UTILITATILOR VOR FUNCTIONA IMPREUNA PEEERFEEECT ! :))) EXACT CUM AM STABILIT SI EXACT CUM ROMANII CARE TREBUIAU SA DEPUNA DECLARATIA UNICA „ON-LINE” NU AU DEPUS-O NICI PANA IN ZIUA DE ASTAZI! AVAND IN VEDERE CA SARACII TARANI CARE MANA VACILE PE CAMP NU PREA STIU SA SCRIE / CITEASCA SI NICI ASA NU COMPLETAU FORMULARELE PE SUPORT DE HARTIE, DE CAND CU ABERATIILE ANAF DE DECLARARE A ORATANIILOR DIN GOSPODARII, D-APAI ACU’…. DE RASU’ CURCILOR!

  8. Asta a tras o ,,Mona,, la masea …Tot ala/aia care isi faceau meseria vor fi dati afara.Prin instituti s-au format adevarate gasti,niste pnl-uri in miniatura,bazete pe cumetri,inrudiri,familii,cunostinte,relatii,pile…Astia isi vor apara unul altuia spatele si vor sacrifica ,,fraierii,,care nu fac parte din bisericutele lor.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaaa,Rominia lucului binee fecut.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.