Câciu: Ce impact economic ar avea intrarea în Spaţiul Schengen

Intrarea României în Spaţiul Schengen ar putea avea un impact pozitiv de 0,5 puncte procentuale la creşterea economică pe care o înregistrează ţara noastră, susţine ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

El a declarat, la o întâlnire cu jurnaliştii, că această creştere de 0,5 puncte procentuale ar veni din majorarea fluxurilor comerciale, dar şi din creşterea încrederii investitorilor în România şi realizarea de investiţii noi.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că a discutat cu premierul Olandei, Mark Rutte, despre aderarea României la Schengen, exprimându-şi speranţa că în cel mai scurt timp vor fi întrunite condiţiile politice pentru intrarea ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a menţionat că aderarea României la spaţiul Schengen va reduce semnificativ costurile transportatorilor.

„Această vibrantă cooperare la nivelul sectorului de afaceri mă determină să punctez beneficiul direct al aderării României la Schengen: pentru economia olandeză, prin ridicarea controalelor la frontierele interne, se vor reduce semnificativ costurile transportatorilor şi în egală măsură efectele negative ale întârzierilor pentru pieţe şi lanţuri valorice. Este o realitate că războiul Rusiei în Ucraina a deviat fluxuri semnificative de mărfuri către România”, a arătat şeful Executivului român.

Premierul Mark Rutte a precizat că Regatul Ţărilor de Jos nu este „în principiu” împotriva aderării României la Schengen.

„România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani. În acelaşi timp, zicem noi că poate fi vorba de aderarea la Schengen când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi Mecanism de Cooperare şi Verificare. Paşii următori vor veni, trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi, după aceea, o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este în principiu împotriva aderării României la Schengen”, a afirmat premierul Regatului Ţărilor de Jos, potrivit traducerii oficiale.

Premierul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, a efectuat miercuri o vizită în România. Acesta a fost însoţit de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, judeţul Braşov

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Poporul roman va fi la fel de fericit si multumit asa cum este dupa aderarea Romaniei la EU si NATO.Va curge lapte si miere peste toti romanii si nu vom mai putea de atita multumire si fericire ca sintem insfirsit si in Schenghen.

  2. **Această vibrantă cooperare…** a declarat DOCTORUL măCiucă !
    După costița cu fasole de la popotă, era și normal sa VIBREZE toate în jurul lui. PĂZEA, atac chimic !?

  3. Practic „anticoruptii” au venit sa mai faca niste trafic de influenta sa mai ia niste contracte si sa promita ca daca in viitor isi mai iau spaga adica contracte grase e posibil sa intram si noi in rahatul numit Schengen din rahatul numit UE. Si noi ca prostii le mai dam niste contracte=bani pe niste promisiuni mincinoase.

  4. Valah Ba tandala, UE nu este un robinetu cu bani pentru trantori ca voi. UE faciliteaza unele lucruri ca treburile sa mearga unse si sa evite cheltuieli de timp si bani inutile. Dar nu este nevoie sa ramai in UE, poti pleca oriunde in luma numai sa scapi de Occident,nu ne suparam si nici nu-ti vom simti lipsa. Prosperitatea vine si cand inveti si cand te pregatesti profesional. Iar UE emit legislatii care sa te ajute sa-ti poti profesa meseria pentru care te-ai pregatit fara sa dai spaga sa intri undeva si fara sa dai spaga pentru ati cumpara o diploma de studii. Poti incropi o afacere fara sa stai la rand pentru nu stiu ce documente stufoase, fara sa dai spaga la institutii si fara sa fii umilit de niste bugetari slab pregatiti. Sa nu zic prost pregatiti ca unii au studii si intentii bune. Plus altele,fara taxe vamale, fara timp pierdut cand intri sau iesi dintr-o tara. Explic ca pentru prostii care se fac ca nu inteleg. Si sa nu uit,odata ce prostimea din sate cu WC in fundul curtii vor simti civilizatia in veci nu vor mai vota populisti. Nu mai au cu ce-i ademeni. Ai inteles sau iti mai explic?

  5. Paulian Ionescu. Esti bolnav nene . Esti rupt de realitate si bati campii .Nu UE si nici NATO nu poarta vina inapoierii tarii.Ci votul vostru si politicienii votati de voi. Hotiile,manarelile si incultura multora. Stii tu vorba aia. Esti pins beat la volan,dar tu explici politistului ca masina este in regula din punct de vedere tehnic. Asa si tu,nu v ezi ca Romania este cetateanul beat din masina numita UE.

  6. aia de te-au bagat la inaintare vor avea de castigat, nu poporul platitor de biruri!

  7. Bai tovarasu! Ce impact economic, ce economie a Romaniei??? Unde e aia, aia asasinata ? Aaaa marcile romanesti vandute poate, precum Dacia. NOI nu avem nevoie de shenghen, mai degraba de shanghai.
    „un impact pozitiv de 0,5 puncte procentuale la creşterea economică pe care o înregistrează ţara noastră”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.