Ce merită să beţi de Crăciun şi de Anul Nou?

E lesne să te întrebi şi mult mai greu să răspunzi. Nu este un lucru simplu. În primul rând, depinde ce vrei. Ce visezi să se întâmple în seara de Crăciun? Cu cine şi în ce loc? Nu-i tot una să aştepţi venirea Moşului într-o cabană, într-un restaurant dintr-un mare oraş, acasă în doi sau într-un grup de prieteni? La fel şi de Revelion. Totul depinde de companie. Apoi de locul în care petreci sărbătoarea. Ţine mult şi de ce ştii despre băuturi. Nu te prea poţi bucura de ceva deosebit dacă nu-ţi pasă, n-ai auzit şi chiar nu eşti pasionat de povestea vinului sau a şampaniei. Sau nu vrei să afli nimic de istoria unui cognac, a unui armagnac sau de creatorul acestora.

 

Şampania


S-o luăm din aproape în aproape. Dacă aveţi o relaţie încă plină de prospeţime chiar trebuie să vă preocupaţi de alegerea băuturilor. Nu puteţi să riscaţi o seară cu orice. În primul rând vă trebuie şampania preferată a parteneriei (doamnei). Dacă nu vrea demisec sau dulce, nu mai aveţi nici o scăpare. Trebuie să alegeţi una din şampaniile cu nume. Dom Perignon, Moet & Chandon, Billecart-Salmon sau Mumm. Dom Perignon vintage e un regal. Din păcate, sare de 100 de euro. Poate ajunge şi la 200 sau la 300. Două perechi pot risca o sticlă de magnum, chiar dacă ajunge la 3-400 de euro. E mare, dar iese mai ieftin. Depinde şi de câţi bani puteţi pune la bătaie. Dacă nu staţi prea bine, puteţi alege Billecart-Salmon Rose. Este produsul unei case franceze vechi de 200 de ani şi pe care o găsiţi la un preţ mult mai convenabil decât Dom Perignon, desi nivelul calitativ este identic ca fineţe, gust şi transparenţă. Încercaţi la www.vinimondo.ro. S-ar putea ca şi preţul acesta să vă incomodeze. Totuşi nu jucaţi în grupa mare şi aveţi nevoie de o şampanie bună la un preţ mai de criză. Există soluţii! Treceţi pe www.angelli.ro. Comandaţi un Cuvee Imperial brut. Sau un Grand Cuvee. Este un spumant fabricat după metoda tradiţională champagne, fin, mătăsos, perlat, cu o alură de sărbătoare. E undeva sub 10 euro şi nu riscaţi nimic. Cu 2-3 sticle rezolvaţi o seară. În plus, dacă aţi accesat producătorul autohton, nu treceţi rapid peste lista de oferte. Găsiţi un lichior Angelli cum nici nu vă imaginaţi. Sorturile tiramisu, café şi white chocolate vă scot din orice încurcătură cu o persoană care preferă cremele Baileys. S-ar putea ca la un moment dat chiar să-şi schimbe gusturile. Iar preţurile sunt atât de româneşti încât merită să încercaţi direct cu o cutie de 6 sticle. Dacă şi o şampanie fabricată de două firme serioase din România, Vinarte şi Angelli, vă ridică o problemă de preţ, pentru a nu vă strica seara şi pentru a rămâne în limitele unei şampanii care să vă facă o mare plăcere încercaţi un spumant Jidvei demisec, fermentat la sticlă după metoda tradiţională. Costă peste 25 de lei şi nu vă produce nici dezamăgiri şi nici dureri de cap. Dacă vreţi să creştei miza, mergeţi direct la o şampanie franţuzească Gratien. Face în jur de 100 de lei şi chiar este o şampanie franţuzească de făcut impresie.

Vinurile

Aici e aici. E mult mai greu decât la şampanie. Gusturile sunt infinite. Numărul soiurilor de vin este şi el infinit. Procurarea este complicată sau la îndemâna oricui. De la Căpşunică la vinurile celebre ale planetei e o scară pe care se circulă mereu. Şi pasionaţi, şi nepăsători, şi beţivi, şi ţărani cu via în curte sau în spatele casei. Încă o dată. Depinde în ce loc şi în ce companie vă aflaţi. Cel mai trist ar fi să vă aflaţi într-un grup eterogen, format din cunoscători, cârnăţari, snobi ajunşi prin Parlament sau ministere, nepăsători şi beţivi. E păcat să cheltuiţi o sticlă de vin rar cum ar fi Chateau Mouton Rothschild Pauillac care costă 400 de euro. Sau un Chateau Margaux Premier Grand Cru Class din 2004 care face 500 de euro sticla. Nu într-un restaurant, unde o puteţi primi şi cu 1.500 şi cu 2.000 de euro! Sau un Chateau Palmer Margaux sau un Chateau Angelus Saint Emilian, din 2007, la 150 de euro. Dacă vreţi să beţi asemenea vinuri, între cele mai bune din lume, trebuie să aveţi alături oameni pe măsură şi o parteneră sau o iubită care să nu vă lase indiferent. Altfel îl beţi degeaba şi s-ar putea să nu vă mai întâlniţi şi a doua oară cu o asemenea bucurie. Dacă totuşi ţineţi la un vin franţuzesc şi vreţi să nu riscaţi o contrafacere sau un preţ umflat, accesaţi pe Internet http://parisgastronomie.ro şi comandaţi un roşu Bourgueil Dom Des Chesanies de 10 euro. Sau un Pavillon Blanc 2007 tot din Chateau Margaux la 140 de euro. Puteţi alege şi un Chateau Loche Vinzelles de 15 euro, un vin alb fermecător, ca şi Sancerre Moulin Granger, la 15 euro. Fie le comandaţi la adresa respectivă de pe internet, fie vă rezervaţi o masă la Lux Garden din Azuga. Cineva spunea că acolo există o pivniţă cu vinuri franţuzeşti care valorază mai mult decât hotelul şi restaurantul la un loc.

Vinuri italieneşti


Dacă nu vă împăcaţi cu sobrietatea vinurilor franţuzeşti, alegerea logică este marea rivală a Franţei, în domeniul viticol: Italia. Vinurile italiene sunt mai uşoare, mai fanteziste, cu un rafinament special, tipic peninsular. Dacă ştiţi să le asortaţi cu principalele feluri de mâncare, trimiteţi un mesaj la info@vinimondo.ro. Aveţi avantajul că dintr-o singură comandă vă alegeţi şi cu o şampanie de top, la un preţ acceptabil, şi cu vinul obligatoriu pentru o sărbătoare importantă. Cereţi celor de la vinimondo.ro o cutie cu 6 sticle de la Capichera, vinuri albe de o fineţe rarisimă. Este printre cele mai cunoscute nume din Italia şi nenumăratele sale calităţi îl aşază între vinurile de elită. Capichera 2008 şi Vendemmia Tardiva 2007 ar fi două alegeri fără nici un risc. Pentru vin roşu, aţi putea alege dintre creaţiile marelui Angelo Gaja. Din Toscana fie Promis 2007, fie Magari 2007 sau din Langhe fie Barolo Dagromis 2005, fie Barbaresco 2006.

Dacă legătura cu istoria vă sensibilizează, merită să încercaţi vinurile de la Marchesi de’ Frescobaldi, un producător cu o tradiţie de 700 de ani. Vinurile Frescobaldi au grandoarea unui nobil toscan. Un Brunello Castelgiocondo 2005 face furori la o masă cu vânat, de exemplu. Dacă sunteţi amatori de vinuri mai aspre, alegeţi un Vietti Barolo Castiglione 2006 sau un Ratti Barolo Marcenasco 2006. Preţul este acceptabil şi nu are cum să vă sperie. Dacă vă atrag vinurile Chianti, alegeţi Chianti Rufina 2007 (560 lei/6 sticle). Sau, dacă va permiteţi, puteţi paria pe celebrul Brunello Sugarille 2001 (600 lei/ sticla) sau unul dintre Super-Toscane: Sassicaia 2007 (600 lei/sticla), Ornellaia 2007 (650 lei/sticla) sau Masseto 2006 (1.800 lei/sticla).

Dacă sunteţi amatori şi de prosecco, cereţi la angelli.ro unul dintre cele mai bune prosecco din Italia. Se numeşte Valdobbiadene şi costă 25 lei de sticlă. Plus TVA. Dacă vi se pare scump, optaţi pentru un Treviso Prosecco, aproape la fel de bun, dar cu numai 18 lei plus TVA.

Vinuri româneşti

Înghesuiala în domeniu este de-a dreptul nebună. Şi legendele, la fel. Şi marii specialişti, o armată. Ca atare confuzia este totală. În multe locuri există şi vinuri extraordinare, dar fără nume. E vorba de zona Jidvei, unde vinurile albe de la preoţi şi de la ţărani pot concura vinuri cu nume sonore. La fel şi vinurile roşii din zona Urlaţi. Sau cele dulci din partea Cotnarilor. Totuşi, câteva repere. Până în acest moment producţia de la Vinarte bate cam tot ce se găseşte în România. Şi datorită investiţiei, şi a locurilor în care sunt amplasate culturile. La vin roşu, Prince Matei şi Prince Mircea sunt între cele mai bune. Se şi exportă pe pieţe în care concurenţa este nebună. Chiar şi în Franţa. Din păcate, pentru buzunarul românului mai puţin cunoscător par oarecum scumpe. Apoi urmează Prince Stirbey şi alb, şi roşu. Din păcate producţia este mică, se vinde la export şi se găseşte destul de greu. Sunt vinuri uşoare, cupajate profesional, cu parfum deosebit şi uşor de dus pentru o noapte întreagă. Ar urma Prahova Valley. În ultimii ani a devenit o marcă de luat în seamă. De altfel, analizele solului efectuate în Franţa au scos în evidenţă că pământul de pe dealurile subcarpatice dintre Urlaţi şi Buzău este la fel de bun pentru vinuri roşii ca şi cel din zona Bordeaux. Nu vă aruncaţi pe Pietroasele. Încă nu este o marcă stabilizată în materie de gust. Vinurile din Moldova, în ciuda prezentării mai modeste, sunt şi ele o soluţie. Nu vă speriaţi de provenienţă. În materie de vinuri, fraţii noştri de peste Prut adeseori ne dau lecţii. Cu vinurile de Jidvei (sec şi demisec), ideale şi în varianta şpriţ, vă descurcaţi cel mai simplu. Le găsiţi peste tot şi nu riscaţi nimic, cheltuind doar o sumă acceptabilă.

Tării


În materie de whisky nu vă sfătuim nimic. Vă pricepeţi. Dacă aţi ales unul de 12 ani sau peste nu daţi greş. Cu 18 ani sau cu 25 sau 30 faceţi o impresie nebună, indiferent de ce marcă este vorba. Nu evitaţi ţuica. Sau palinca, o ţuică dublu distilată. Una bună costă 40 de lei, e galbenă şi când scuturaţi sticla face deasupra un şirag de mărgele. Palinca transparentă şi incoloră a fost prost conservată. Fie este prea crudă, fie a fost păstrată în butoi de plastic sau în damigeană. De regulă, e bine să o evitaţi. Mai bine cumpăraţi o palincă de Bihor dintr-un magazin de spirtoase şi nu riscaţi nimic.

Pentru o seară frumoasă mai aveţi nevoie şi de un cognac. Magazinele sunt pline. Din păcate, preţurile sunt cam piperate. Un cognac XO poate să urce până la 200 de euro. Cea mai bună soluţie este să alegeţi un distribuitor şi să vă adunaţi câteva familii şi să cumpăraţi totul pe o firmă. Nu mai plătiţi adaosul comercial al magazinului. De pildă, dacă alegeţi un cognac Lheraud VSOP ajungeţi pe la 120 de lei. Un XO Eugenie, tot de la Lheraud, face 420 lei, iar în magazin îl găsiţi la peste 800. Un Lheraud XO Extra face 520 plus TVA. N-ar fi exclus ca în magazine să-l întâlniţi la 900-1.000 de lei. Puteţi încerca şi un Metaxa de 5 sau 7 stele. Sau încercaţi o aventură printre numele celebre. Şi preţurile sunt pe măsură.

Bucuraţi-vă de ce aţi ales, dar nu întreceţi măsura. A doua zi s-ar putea să vă treziţi cu un cap mare cât o găleată şi greu ca un pietroi de granit!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Ghetu 854 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.