Ce modificări au apărut în legislaţia privind PFA-urile

Persoanele fizice autorizate (PFA) şi întreprinderile individuale vor avea limitări atunci când vine vorba de clasele de activitate pentru care pot obţine autorizaţie şi de numărul de angajaţi pe care-l pot avea, în condiţiile în care acum nu există asemenea restricţii, se arată în legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Dacă în cazul PFA restricţia va fi de maximum cinci clase de activităţi prevăzute de Clasificarea activităţilor din economia naţională (CAEN), în cazul II va exista o limitare de zece clase de activităţi. De asemenea, atât în cazul PFA, cât şi în cazul II vor exista limitări la angajare. Pentru persoanele autorizate, limita de angajaţi va fi stabilită la trei, astfel că „PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat şi înregistrat în condiţiile legii”, aşa cum prevede proiectul de lege. Referitor la II, la aceasta se vor putea încadra în muncă cel mult opt salariaţi („terţe persoane”). Regulile aplicabile în prezent nu conţin asemenea limitări.

Actul normativ proaspăt promulgat vorbeşte şi despre studenţii care vor să înfiinţeze o afacere proprie. “Studenţii care vor să înfiinţeze o afacere proprie sunt scutiţi de la plata taxelor pentru operaţiunile de înregistrare şi autorizare a unui PFA sau a unei întreprinderi individuale prin oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, precum şi de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenţă prestate de aceste oficii”, se arată în legea aprobată. Pentru a beneficia de acest drept, studentul care obţine calitatea de titular al PFA sau de titular al întreprinderii individuale trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: a) să urmeze cursurile unei instituţii de învăţământ superior acreditată în România; b) să fie cel puţin în anul II de studiu şi să fi promovat, integral, la data solicitării, toate cerinţele programei de învăţământ prevăzute de senatul instituţiei; c) nu a împlinit vârsta de 30 de ani. Cererea de înregistrare şi autorizare a funcţionării PFA sau a întreprinderii individuale va fi însoţită de actul doveditor emis de instituţia de învăţământ superior, din care să rezulte că sunt îndeplinite aceste condiţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.