Ce se va întâmpla cu prețurile la energie începând din aprilie 2025? Aceasta este întrebarea care frământă tot mai mulți români, pe măsură ce actualul mecanism de plafonare și compensare a prețurilor se apropie de sfârșit. Unii vorbesc despre „apocalipsa facturilor la energie”, dar Sebastian Burduja, ministrul Energiei, atrage atenția că aceste mesaje alarmiste sunt, în mare parte, dezinformări.
„Nu am un glob de cristal pentru a prezice viitorul, însă sunt ferm convins că nimeni nu poate face asta cu certitudine. Cei care se aventurează în astfel de afirmații iresponsabile sau alarmiste pot avea interese politice sau comerciale ascunse”, a subliniat Burduja, explicând că răspunsul la întrebarea legată de viitoarele facturi se poate construi doar pe baza unor analize și scenarii bine fundamentate.
Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, România continuă să se situeze printre țările cu cele mai mici prețuri la energie din Uniunea Europeană, ocupând locul patru pentru gaze naturale și locul cinci pentru electricitate. Aceste cifre subliniază succesul măsurilor de plafonare aplicate până în prezent, care au contribuit la menținerea prețurilor sub control.
Totuși, ministrul recunoaște că plafonul actual de 0,68 lei/kWh pentru electricitate este nesustenabil pe termen lung, având un impact disproporționat asupra unor categorii de consumatori. De exemplu, o gospodărie dintr-o zonă mai bogată poate plăti facturi mai mici decât una dintr-o localitate cu venituri mai mici, dar cu un consum mult mai mare. „Este un inechilibru care trebuie corectat după 1 aprilie 2025”, spune Burduja.
În perspectiva acestei date limită, Ministerul Energiei a luat măsuri proactive pentru a evita crizele energetice. Burduja menționează comandamentele energetice instituite în perioada verii, care au avut rolul de a asigura continuitatea furnizării de energie în condiții meteo extreme. În plus, s-au desfășurat pregătiri pentru iarnă încă din luna septembrie, iar în cazul anunțurilor de fenomene meteo severe, autoritățile s-au asigurat că există planuri de rezervă pentru a menține alimentarea cu energie.
Pe termen lung, ministerul lucrează deja la soluții care să protejeze consumatorii vulnerabili după aprilie 2025. „Nicio gospodărie nu va fi lăsată în urmă”, promite Burduja, explicând că se vor introduce subvenții țintite pentru a sprijini acele familii care nu își vor permite plata facturilor. De asemenea, autoritățile urmăresc să combată sărăcia energetică prin măsuri specifice care vor fi discutate în cadrul comitetului interministerial pe care îl coordonează.
„Piața liberă este cheia pentru soluționarea crizei energetice, dar trebuie să fie una sănătoasă. Așa cum se întâmplă deja, există furnizori care oferă prețuri mult sub plafonul actual de 1,3 lei/kWh”, subliniază Burduja. În acest context, ministerul se concentrează pe accelerarea investițiilor în infrastructura energetică. „Investiții, investiții, investiții” rămân cuvintele-cheie ale mandatului său. Deja, România a atras fonduri europene de peste 13 miliarde de euro, iar proiectele în derulare includ parcuri fotovoltaice și eoliene, centrale pe gaz și investiții în sectorul nuclear.
Această concentrare pe investiții are rolul de a diversifica sursele de energie ale țării și de a reduce dependența de furnizorii externi. În plus, Burduja subliniază că modernizarea și extinderea rețelelor de transport și distribuție sunt esențiale pentru asigurarea unui sistem energetic sustenabil.
În concluzie, ministrul Energiei este optimist că, prin investițiile actuale și cele viitoare, România va putea să asigure prețuri accesibile pentru energie pe termen lung, în ciuda provocărilor care urmează. „Așa cum în fotbal sau politică există mulți «experți», în energie este nevoie de mai mult decât de vorbe. Avem nevoie de acțiune, iar aceasta vine prin investiții strategice care să asigure un viitor energetic sigur și sustenabil”, concluzionează Burduja.
cum adică „o gospodărie dintr-o zonă mai bogată poate plăti facturi mai mici decât una dintr-o localitate cu venituri mai mici, dar cu un consum mult mai mare”? te întinzi cât ți-e plapuma, amice, nu cât ți-e comod!
Burduja este un beizadea fara o zi de munca adevarata si fara cea mai mica pregatire in domeniul energetic. Burduja este un alt aservit intereselor straine pentru ca vine cu proiecte falimentare, parcuri fotovoltaice și eoliene sau reactoare nucleare care exista doar pe hartie.
Puisorul de tortionar ne vrea „binele”. Toti patati, toti cu dosare, toti urmasii fostilor tortionari si criminali ai Romaniei.
Daca viitorul este feminin, femeile costa !
Burduja habar nu are de economia de piata. Preturile se stabilesc dupa cerere si oferta. Deci 1,35 lei/kwh este doar pe hartie, doar poate fi la dublu. Nu ai bani, platesti un bec si un frigider, o masina de spalat, un tv, restul nimic. Speli cu mana toate lucrurile mici si cumperi haine nesifonabile, te uiti doar la stiri. Sa ii vedem in curand pe cei cu masini electrice ce vor face.
Hai sa ne prefacem ca chiar il credem pe onorabilul domn Burduja in legatura cu preconizata liberalizare. Domnia sa ne informeaza, cu aplomb, ca chiar in aceste momente, sunt firme care furnizeaza curent, la preturi mai mici decat 1,30 ron per kw pt consumatorii care depasesc plafonul maxim de consum stabilit de autoritati – adica peste 255 kw/lunar. Adica daca inteleg eu bine, acum cu preturi plafonate, sunt firme care la un pret de sub 1,30 ron / kw isi asigura castig si sunt eficiente in planul afacerilor. Deci daca trecem la liberalizare, in mod logic, ar trebui sa asistam la o scadere a pretului, undeva spre 1 leu per kw!. Dar surpriza : traim in Romanica si nu vom gasi preturi mai mici de 2-4 ron per kw, semn ca liberalizarea isi produce efectele si baietii destepti sunt la datorie. Concluzia: jefuiti, jefuiti, jefuiti… rumegatoarele atat asteapta.
Caprin liberalizare sa ai preturi mici, trebuie sa ai mai multi producatori de energie electrica. Prin urmare se va merge pe importuri care vor fi mai scumpe. Asa ca de jefuit nu prea mai cum, ca nu degeaba a plecat ENEL si a venit PPC dar vor pleca si ei.
”Totuși, ministrul recunoaște că plafonul actual de 0,68 lei/kWh pentru electricitate este nesustenabil”
Este atat de meschina afirmatia asta vanturata cativa ani la rand, cum ca romanii nu mai pot de bine cu o energie de 0,65ron/kw, incat parca nici nu mai merita s-o comentezi.
Este 0,65ron/kw daca ai in casa doar un bec. Cati romani platesc acest pret? Indeosebi iarna, cand multi se incalzesc chiar folosind energia electrica. Vor sa puna biruri pe cei care polueaza cu centralele pe gaz, dar nu fac nimic pt cei care se incalzesc electric. Nu au dat reducere nici iernile trecute cand reduceau pretul tot pt. agentul care polua mai tare (gazele). Daca fluturi asa informatii distorsionate in lume, si normal ca pare ca esti cel mai darnic in ceea ce priveste pretul energiei, fata de romanii tai.
Si din cauza curentului f. mare, avem asa preturi prin alimentare.
Tot invart ticalosii gaselnita asta cu pretul energiei, cand de fapt toata „povestea” este inventata de ei !
Este posibil ca un trol …cu epoleti sa-mi atace comentariul, suge-rand ca este „teorie conspirationista” ))
Este altceva la mijloc!
Votantii trebuie dusi cu zaharelul, spalati bine (la TV)) pe circomvolutiuni, totul pentru … docilitate maxima.
Discutii auzite: ))
„Asta este, dar totusi maresc …salariile pensiile..”
„Daaa, e buni! E rafturile pline la supermarket? Nu mai scriie E-uri! Ne da pensii si salarii marite? Ce sa mai spunem de reduceri „adevarate” la supermarket, chiar daca sunt preturi duble fata de acum un an…, e card…”
Romanilor, sa nu va ganditi la preturi cand votati, la legile facute pentru supraveghere (big brother)), la casele imposibil de cumparat fara sa ajungi dator …pe viata, la cat sunteti de sanatosi si cat timp,..
Sa intrati in entuziasmul oligofren de votant „incarcat pozitiv” ))
Trabuiau sa gaseasca un „vinovat” pentru ce urmeaza. ( este invitabil sa fiti siguri!)
Nu i-a obligat nimeni sa ajunga slugi platite prin metode intortocheate, metode care utilizeaza imprumuturile tarii, ajunsa colonie, cu baze militare straine si soldatii corespunzatori intretinuti.
„Elon Musk catre votantii americani:
Daca nu votati ce trebuie va fi ultima voastra votare!”
Noi, romanii, avem altceva! Avem securistii vechi si noi … „totul pentru familia noastra, nu conteaza cum” (au mai fost schimbati pentru circ si paine, ptiu)))
Totusi, numarul romanilor scade dramatic!
Este adevarul spus cu aproape 10 ani in urma. (cautati pe net!).
Adevarul este acum ascuns, iar … surprizaa: numarul votantilor creste. Cum sa fie altfel?,Nu este democratie coapta in 35 de ani?
Viitorul este foarte sumbru, cu o mare reusita „democratica”:
Turma ajunsa la marginea prapastiei e fericita, sii …va accepta ;).
Nu se vede nimic, dar absolut nimic ingrijorator (in afara de stirile emotionante de la TV, despre crime si razboaie, ..!) TOTUL ESTE PERFECT!
Ps.Scuzati-ma ca am atins atatea subiecte, )
dar de pretul energiei este legat totul, chiar si viata 😀