Ce probleme a găsit avocatul Piperea în legea dării în plată

Avocatul Gheorghe Piperea, cel mai mare susţinător al introducerii legii dării în plată, susţine că actul normativ votat ieri de către plenul Senatului cuprinde o prevedere care va avea efecte adverse.

“Plafonul de 150 mii de euro pentru care a insistat atât de mult BNR si pe care dl. Belacurencu (Trifon Balacurencu, senatorul PSD, n.r.) l-a strecurat în legea dării în plată cam pe neaşteptate va putea avea cel puţin două efecte adverse (chiar perverse):

– creditele se vor bloca la 150 de mii de euro, pentru că nimeni nu va mai lua un credit care nu se va putea califica la darea în plată; preţul imobilelor se va bloca şi el la preţuri de cel mult 150 de mii de euro plus un procent de 5-40%, adică avansul cerut de bănci;

– un bogat, la propriu, care nu va vrea să se împrumute cu mai mult de 150 de mii de euro, se va califica la legea dării în plată, deşi el este bogat, în timp ce ne-bogatul, care va fi obligat să se împrumute 151 de mii de euro pentru că aşa e piaţa în Bucuresti sau în Cluj, nu se va califica la darea în plată. Cam ăsta este hazardul moral, domnilor Belacurencu şi Georgescu (Florin Georgescu, prim vice-guvernatorul BNR, n.r.).

Şi cam asta înseamnă să te joci de-a discriminarea pozitivă”, a scris Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook Conform acestuia, plafonul este neconstituţional şi că nu va putea fi menţinut de Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz.

“Aşa că mai avem de tras de acest bolovan până la capăt, pâna în vârful muntelui”, a încheiat Pipierea. Plenul Senatului a inclus programul Prima Casă în legea dării în plată şi a impus un plafon de credit de cel mult 150.000 de euro.

În total, au fost 119 voturi pentru această lege, nicio abținere și nici un vot împotrivă. Iniţial, comisiile senatoriale au respins amendamentul privind impunerea acelui plafon, însă a fost susţinut în plen de senatorul PSD Trifon Belacurencu și a primit în plen 63 de voturi pentru, 43 împotrivă și 5 abțineri.

„Între părți s-a încheiat un contract de credit a cărui valoare la momentul acordării nu depășea echivalentul în lei a 150.000 de euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de Banca Națională a României în ziua încheierii contractului de credit, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație locuință”, este amendamentul votat de senatori.

Propunerea băncilor ca împrumuturile prin Prima Casă să fie excluse de la aplicare a fost preluată ca amendament de senatorii din comisiile reunite de raport, însă a căzut la vot în plenul Senatului. Amendamentul a fost susținut de senatorul PSD Alexandru Nazare și a căzut cu 95 de voturi împotrivă, 6 abțineri și 7 pentru. „Rata de credite neperformante este de 0,004%. Programul a fost instituit de guvernul României tocmai pentru a stimula piața Prima Casă. Va duce la prăbușirea pieței imobiliare, inclusiv a sectorului de construcții”, a declarat Nazare.

Înainte de şedinţa de plen care a dat votul final la Darea în plată, Florin Georgescu a avut o întâlnire cu senatorii PSD în care a prezentat ultimele argument ale BNR referitoare la acest act normativ, pe care l-a respins încă de prima oară. Legea dării în plată trebuie să se adreseze numai celor care sunt într-o situaţie financiară grea, nu celor care nu au nevoie sau nu vor să plătească, adăugând că nu trebuie să fie pusă în pericol stabilitatea sistemului financiar, a declarat Georgescu.

“Am prezentat argumentele care sunt în favoarea unei legi cu conotaţii de protecţie socială, care să se adreseze debitorilor băncilor care au nevoie de această protecţie socială pentru că sunt într-o situaţie financiară care nu le mai permite onorarea serviciului datoriei sau argumentat motivaţiile pentru care statul atunci când e nevoie să intervină în economie şi, iată acum intervine, dar de o manieră limitată, direcţionată către grupurile vulnerabile şi nu în general, către debitorii care, dintr-un motiv sau altul, sunt în jenă financiară, dar şi ca urmare a unor credite pe care le-au luat, nu pentru o locuinţă de strictă necesitate, ci şi pentru afaceri sau alte operaţiuni economice”, a afirmat Georgescu.

Oficialul Băncii Centrale a propus senatorilor PSD o serie de criterii pe care să le îndeplinească cei care vor beneficia de această lege. “Există criterii pe care le-am propus şi care pot fi diferenţiate sau modulate în raport cu opţiunile parlamentare, dar care reuşesc şi rezolvă problema încadrării în spectrul de aplicare a legii numai a celor care sunt în nevoie socială, au o capacitate financiară redusă de plată în această perioadă, în general ca urmare a crizei financiare”, a declarat Georgescu.

Actul normativ urmează să fie dezbătută și în Camera Deputaților, care este for decizional. Legea dării în plată presupune că persoanele care au credite de locuințe pot ceda bunurile ipotecate către bănci, dacă nu mai au cu ce plăti împrumuturile. Iniţiatorul legii, deputatul liberal Daniel Zamfir, a declarat: “Nu e o victorie a mea, este o victorie a normalității, senatoriii au înțeles că legea darii in plată nu afectează programul Prima Casă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.