Ce reprezintă de fapt noul Robor

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor va înlocui indicele Robor la calculul dobânzilor creditelor noi, conform OUG 19/2019, care a modificat OUG 114/2018, zisă și a lăcomiei.

Acest indice se va aplica doar persoanelor fizice, nicidecum companiilor, care vor ține cont în continuare de Robor. Astăzi, 2 mai, BNR a anunțat prima valoare a indicelui nou de referință (IRCC), și anume 2,36%. Robor la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la majoritatea creditelor în lei în derulare este în jur de 3,37%. Avem astfel mai multe discriminări: pe de-o parte între cei care au credite în vigoare, care merg pe vechiul Robor, și cei care își vor lua credite în lei de acum în colo, și pe de altă parte între persoanele fizice și cele juridice. Cine are acum credite poate apela însă la refinanțare astfel încât să beneficieze de IRCC mai mic. Aici este cu dus întors pentru că IRCC nu va fi tot timpul mai mic decât Robor, așa cum se întâmplă astăzi, când diferența este de 0,9%. IRCC este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic). În viitor ar putea să avem și trimestre cu situație sensibilă sau inversă. Băncile vor aplica de acum încolo indicele nou la creditele în lei. Numai că pot mări sensibil marjele aplicate creditelor astfel încât diferența dintre ratele pentru creditele noi și cele pentru creditele aflate în derulare să nu existe.

Ce spun Finanțele

Regula includerii în formula de calcul a ratei de dobândă a indicelui de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare calculat trimestrial se aplică și programelor guvernamentale cu garanția statului – Programul Prima casă aprobat prin OUG 60/2009, Programul Prima Mașină, aprobat prin OUG 66/2014 și Programul INVESTEȘTE ÎN TINE, aprobat prin OUG 50/2018, susține Ministerul Finanțelor. Astfel, pentru creditele acordate în monedă națională rata de dobândă va fi compusă din indicele de referință calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referință pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe site-ul Băncii Naționale a României şi reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară. Indicele de referință se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4573 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Indiferent cum vor calcula bancile vor găsi o modalitate de a ne jecmanii.

    • Numai daca le bati la usa! Nu mai trai pe datorie, economiseste si foloseste-te de banii tai si vor veni bancile sa-ti bata la usa, sa te roage sa imprumuti banii lor, cu dobanzi rezonabile, uneori cu dobanda „0” (zero) pe perioada limitata.

  2. Frectii.
    Cand vom analiza de ce ROBOR-ul a crescut de 7 ori in ultimii 2 ani atunci vom avea dobanzi reduse.
    Politici fiscale si economice imbecile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.