Scădere ușoară pe ultimele trei luni

Ce s-a întâmplat cu indicele ROBOR

lei, inflatie

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 3,03%, după o perioadă mai îndelungată de stagnare la 3,04%, transmite Mediafax.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a rămas la 3,33%, iar indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a scăzut la 3,43% de la 3,44%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a rămaas la 3,52%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, printr-o Ordonanță de Urgență (OUG), „taxa pe lăcomie”, prin care băncile plătesc un impozit pe active, dacă nivelul ROBOR aplicat creditor depășește 2%.

Inițial, în proiectul de act normativ, impozitarea începea de la un nivel al ROBOR de peste 1,5% pentru indicele la 3 luni și la 6 luni. Taxa de lăcomie va fi de 0,1%, pentru un ROBOR aplicat creditelor de 2-2,5%, de 0,2% pentru 2,5-3%, de 0,3% pentru 3-3,5%, de 0,4% pentru 3,5-4%, iar pentru nivelurile de peste 4% ale ROBOR cu 0,5% va fi aplicat în plus o cotă de 0,2.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Mai are putin pana la 2%! Inca odata se dovedeste ca strainii sustinuti de tradatorul el comandante din deal vrea sa fericesca pe romani luandu-le pielea de pe ei! Daca nu le convine sa plece ca, oricum nu prea mai este ceva de furat din Romania!

    • Te înșeli amarnic, amice! Tu, eu și alți români suntem buni de furat! La utilități, la consumat otrăvuri… n-ai tu grijă că au experiență vastă la furat, au sute de ani de meciuri în picioare!

  2. @Patriotu & Tarabostes

    Mama prostilor e mereu gravida!

    • Ce ai omule , ai făcut citostatice? Sau părul cuminte a părăsit capul…(prea deștept că să convietuiască)

  3. Daca ROBOR-ul intre banci e de 3.52 % de ce dobanda la depozite e de 0.2% – 1.2% ?

    Ce noi oamenii care nu suntem banci avem ciunga-n par ?

    De unde stiu ca favoritele lui Iohanis = bancile care inchiriaza o casa ca si sediu doar daca e de la Iohanis daca e de la stat nu mai au nevoie de sediul respectiv shi mai precis acea banca are cea mai mica dobanda acordata la depozite populatzie ?
    De aici :
    https://www.conso.ro/compara/depozite

    Totusi cand de la alte banci iei bani cu 3.58% nu e nesimtzire crunta sa oferi la populatiei pentru banii depusi pe acelasi termen < 0.5% ?
    De ce ?
    De prosti dusi cu zaharelul de coalitzia pentru sustinerea furtului bancar = PNL+USR ?

    Shi stiu, daca daca va arat numerele care atesta hotzia bancilor sunt nu asha cu "ciuma roshie" nu asha ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.